Хранителната сигурност и правилното хранене са основата на едно силно и устойчиво общество
Общество, в което хората се радват на продоволствена сигурност и адекватно хранене, е силно, устойчиво, обединено, развито и социално стабилно общество.
И обратно, общество, което се сблъсква с продоволствена несигурност и недохранване, не може да поддържа мир, благоденствие или психическо и физическо здраве на своите граждани.
Премиерът Самдек Моха Борвор Типадей Хун Манет направи тези коментари в послание до своите сънародници по повод 12-ия Национален ден на храненето (6 ноември 2014 г. – 6 ноември 2025 г.).
Премиерът на Камбоджа подчерта темата на тазгодишния ден „Хранене за мир, мир за хранене“, като изтъкна, че мирът има положително въздействие върху ежедневието на хората, като им осигурява достъп до достатъчно, безопасна и питателна храна. Без мир, каза той, гражданите не биха могли да се занимават със земеделие или да поддържат прехраната си, за да постигнат продоволствена и хранителна сигурност.
Той потвърди ангажимента на кралското правителство да насърчава модерното земеделие, да гарантира продоволствената сигурност и храненето, да подобрява качеството на живот на гражданите и да повишава общото благосъстояние.
Самдек Типадей също така посъветва Министерството на земеделието, горите и рибарството да повиши производителността и качеството на продуктите, да въведе устойчиви практики на отглеждане, да прилага модерни технологии и да насърчава фермерите да произвеждат безопасна храна.
Той даде указания на Министерството на здравеопазването да засили образованието в областта на храненето, особено за бременни жени и майки, и да следи отблизо здравето на децата. Министерството на търговията и съответните институции, добави той, трябва да гарантират безопасността на храните въз основа на принципа „от фермата до вилицата“, докато Министерството на образованието, младежта и спорта трябва да продължи да насърчава храненето на учениците чрез програми за хранене в училище и да забрани енергийните напитки в училищата.
Премиерът насърчи семействата да отглеждат култури, животни и да консумират местни продукти. Той също така призова производството и разпределението на храни да спазват стандартите за хигиена и безопасност, следвайки мотото: „Яжте чисто, пийте чисто, живейте чисто“.