Общество

Кефир: как да си направим здравословната руска млечна напитка у дома

Кефирът е една от най-популярните млечно-кисели напитки в Русия.

Вижте колко лесно е да си го направите у дома с живи млечни бактерии.

Кефирът е млечно-кисела напитка, която се прави от краве мляко чрез добавяне на живи бактерии. За произход на кефира се смята районът около връх Елбрус в Северен Кавказ. Кефирните култури са били високо ценени от кавказките планинци и те стриктно ги пазели в тайна.

Масовото производство на кефир в Русия започва в началото на ХХ век благодарение на усилията на млекопроизводителя Николай Бландов по искане на Всеруското дружество на лекарите. През 1906 г. служителката на Бландов Ирина Сахарова заминава за Кавказ, за да научи тайната рецепта на кефира.

Има история, че тя е била отвлечена за булка от богат местен земевладелец; подобни „бракове“ всъщност са нещо като местна традиция. За да разреши инцидента по приятелски начин, тя иска бактериална култура от кефир като компенсация. Според друга история обаче кавказкият земевладелец подарил рецептата на Ирина като жест на добра воля, а не заради отвличане.

В съветско време кефирът се произвежда широко и се радва на широко търсене. Всеки в СССР познава отличителната половинлитрова стъклена бутилка със светлозелена капачка, в която се продава кефирът. Руснаците все още вярват, че той има лечебни свойства за широк спектър от заболявания и че е важен за цялостното отлично здраве.

Кефирът, подобно на останалите ферментирали млечни продукти, има пробиотичен ефект. Хората го пият не заради мекия му вкус, а за поддържане и подобряване на чревното здраве, особено за възстановяване на колониите от полезни бактерии в червата след прием на антибиотици. Като цяло кефирът подобрява метаболизма.

Ако искате да си направите кефир у дома, лесно можете да го сторите просто с мляко и заквасена сметана, която съдържа бактерицидни млечнокисели микроорганизми. Като ги добавите към пастьоризирано мляко, можете да направите напитка, подобна на кефир. Използвайки прясна и висококачествена заквасена сметана, за да получите най-добър резултат при подквасването на млякото с млечни бактерии.

Съставки (за 2 порции):

Юлия Мулино

  • Краве мляко – 500 мл
  • Заквасена сметана – 50-100 г

Приготвяне:

Оставете млякото да заври, така че да се появи пяна.

Юлия Мулино

Оставете да изстине напълно.

Юлия Мулино

Прецедете през цедка и изсипете в буркан.

Юлия Мулино

Добавете заквасената сметана. Колкото повече заквасена сметана добавите, толкова по-маслен ще стане кефирът.

Юлия Мулино

Затворете буркана плътно с капак. Оставете на стайна температура за 24 часа. Живите млечни бактерии ще започнат процеса на ферментация.

Юлия Мулино

Поставете го в хладилника. След няколко часа вашият кефир е готов.

Юлия Мулино

Насладете се!

Юлия Мулино

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest