Общество

Най-добрите руски високопроходими автомобили „Урал“

Тези АТВ-та се появяват в най-тежкия момент от съветската история. 80 години по-късно те се превръщат в най-търсените превозни средства в света.

През ноември 1941 г., когато германските войски окупират значителна част от СССР и заплашват самата Москва, ръководителите на страната евакуират две фабрики с работници и техните семейства от Москва в малкия град Миас в Уралските планини. Там те бързо трябва да стартират пълномащабно производство на двигатели, скоростни кутии, задни оси и други части за танкове и военни превозни средства. Това е героичното начало на Уралския завод, който през 2021 г. празнува своята 80-годишнина.

„Урал 4320“Виталий В. Кузмин/vitalykuzmin.net

През 1943 г. заводът получава за задача да произведе пълна гама транспортни автомобили. Държавният комитет по отбраната тогава взема решението да прехвърли цялото производство на камиони в Миас. На същия ден малката фабрика, която произвежда части и ограничен брой базови камиони, се превръща в пълномащабно предприятие, специализирано във военната транспортна техника.

През юли 1994 г. заводът изпраща първата партида напълно модифицирани ЗиС-5В на фронта. Два месеца по-късно броят им достига 1000. Това са камиони за прехвърляне към фронта на хора, муниции, лекарства и друг уязвим товар.

До края на войната компанията е изпратила на фронтовата линия 6800 превозни средства. По-късно тя се превръща в най-големия производител на военни и граждански камиони в Съветския съюз.

Ето списък с най-добрите автомобили, създадени от легендарната компания.

ЗИС-5

Кирил Брага/Sputnik

ЗИС-5 е първото превозно средство, което излиза от завода половин година след откриването му.

Камионът се произвежда от юни 1942 г., като е създаден с базовите ресурси, които компанията има след евакуацията.

Първата версия на ЗИС-5 има кабина с дървена рамка, покрита с дъски, вместо с метални листове. Те имат само един фар и спирачки само на задните колела.

Окачването на автомобила няма амортисьори и кабината не може да се отоплява през зимата.

Конфигурацията на този камион е възможно най-проста. И все пак той е надежден и има отлична мобилност на всякакви терени за 4х2.

През 1944 г., когато войната се обръща в полза на Съветския съюз, компанията успява да поправи всички недостатъци на първия модел ЗИС-5 и превръща новата версия – ЗИС-5В, в един от най-произвежданите транспортни автомобили в страната.

Той преминава доста модификации, докато не го надминава ново поколение транспортни превозни средства – „Урал-375“, които имат висока проходимост през пресечени местности и по-висока товароподемност.

„Урал 375“

„Урал 375Д“LutzBruno(CC BY-SA 3.0)\

„Урал-375“ е камион със задвижване на всички колела със 180 к.с., който се появява в ранните 1960-те. Шофьорите често го наричат „глутон“ (лакомник – бел.прев.), тъй като гори огромно количество AI-93 бензин – около 48 л на 100 километра.

Той заменя ЗИС-5В и всичките му модификации в армията, поради способностите му да преминава през пресечени местности, както и възможностите му за модифициране и използване на многофункционални военни платформи. Например, „Урал-375“ може да се използва и като полева цистерна за горива, кран за камиони и пр.

По-късно версиите на „Урал-375“ ще се въздържат от бензинови двигатели в полза на дизеловите и получават по-голяма товароподемност. Последното ги прави годни за монтиране на оръжия на тях, както и за превръщане от транспортно или превозно средство за поддръжка в пълномащабна военна машина.

„Урал 4320“ и неговите военни версии

„Урал 4320“Виталий В. Кузмин/vitalykuzmin.net

През 1976 г. компанията създава „Урал 4320“, който се превръща в серийно произвеждана платформа за военни и въоръжение.

Поради отличните му способни за преминаване през пресечени местности и подходяща основа, „Урал“ е обордуван със системи за залпов огън „Град“, които са голям пробив в технологиите на съветската ера. По-късно военните инженери дори разширяват арсенала на машината с автоматичните оръдия ЗУ-23-2.

Тези въоръжени модификации на превозните средства на „Урал“ първоначално се използват в Афганистан, а след това става едни от главните оръжия по време на конфликта в Чечня.

Камионите „Урал“ все още се използват във Въоръжените сили на Русия, тъй като превозното средство е наистина незаменимо и може да превозва всичко и навсякъде. Всяко военно превозно средство „Урал“ има товароподемност от 7 т, задвижване 6×6 и може да ускорява до 85 км/ч, дори и по неравен терен. Базовата версия на военен „Урал“ струва цели 42 700 евро и може да се види в армии по целия свят. Например, те се използват широко в армиите на ОНД, както и в Източна Европа и Латинска Америка.

Търговски „Урал“

„Урал NEXT“Артьом Светлов (CC BY 2.0)

Освен всички военни транспортни и поддържащи превозни средства, които се използват и до днес, „Урал“ произвежда и търговски камиони за добив на руди, дърводобив, както и за добив на нефт и газ. Компанията произвежда и широка гама високопроходими превозни средства под марката „Урал NEXT“.

Тези машини се представят като едни от най-евтините високопроходими превозни средства, както и като едни от най-икономичните. Цената им започва от 44 000 евро и стига до над 130 000 евро, в зависимост от конфигурацията.

„Урал“ са оборудвани с икономичен 4-тактов двигател с течно охлаждане. Тези машини също се адаптират за опериране при температури от -45 до +40 градуса по целзий. Всяка от тях може да носи до 12 т товари – от стандартни товари, до трупи, строителни материали, гориво и т.н.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest