Общество

Беновска: Г-н Кирил Петков – симпатичен сте. Но! Провалихте се или ви провалиха? Sic transit gloria mundi…

15 април 22-ра

2 дни преди Кирил Петков да стане на 42 години, в зала „България“, в Конгресния център на Международния панаир в Пловдив, от 18:00 часа се учреди ПП „Продължаваме промяната“.

Химнът на промяната имаше странен текст. Извинете ме, но това са думите. Даже, малко смекчени…

„Майната ти и на теб, и на майка ти, и на сестра ти, и на работата ти. И твоята разбита кола и тези глупости, които наричаш изкуство. Майната ти на теб и приятелите ти, които никога повече няма да видя. Всички, освен вашето куче, всички можете да се прецакате…“

А това е първата Партийна реч на Асен Василев:

Асен Василев: Всичко започна с един разговор, който имахме с Кирил много, много, много отдавна за това каква България може да бъде. За това как тя може да бъде нормална, хубава, развиваща се държава. Как ние всъщност сме не малка държава. Ние сме осмата най-голяма в ЕС, ако броим територията. Имаме си всичко, планини, морета, плодородна земя, вода, реки, геотермали. И всичко, което имаме, не го използваме. И не го използваме, не защото сме по-глупави от другите. Даже, не защото сме по-неорганизирани от тях. А, защото една малка група е присвоила властта и я използва за собствени цели. И тази малка група така е организирала правилата на играта, че ти или им помагаш да крадат, или напускаш страната.

Ние учредяваме „Продължаваме промяната“ и много често ме питат каква е философията на тази партия? Ами тя е много проста! Да си подредим държавата, да изчистим и да направим така, че да искаме да живеем в България и да се гордеем с това! И по този повод искам да ви представя по-динамичната, по-усмихната и по-оптимистичната част на дуото – Кирил Петков!

А това е първата Партийна реч на Кирил Петков:

Кирил Петков: Приятели, здравейте! Наистина, влизайки тук, казвайки „здрасти“ на толкова много хора, които познаваме, позитивни, готини, с надежда, смислени, си казваш – хей, има смисъл от тази работа! Това, което научихме много бързо с Асен и с групата около нас е, че сами не можем. Няма как да стане само на ентусиазъм. Но, колкото повече работим заедно, колкото повече бутаме в една посока с повече съмишленици – толкова повече Промяната започва да се случва!

Това, което аз вярвам и което се надявам, всички ние, да действаме по този начин – че всъщност, когато не използваме правилата на Макиавели: Късметът е част от силата, която ни води, защото, всъщност, ние сме направили правилните неща! И, ако трябва да рискуваме да не сме успешни, да не сме стабилни, да не сме дълголетни – ами заслужава си! Майната му! Няма да има стабилност, няма да има дълголетие, но ще сме направили само правилните неща и ще сме ги направили заедно! Благодаря ви!

1юли 22-ра

Лидерът Бойко Борисов коментира действията на Кирил Петков по ситуацията с отзоваването на дипломати от Русия.

Бойко Борисов: С типичната му фукара отиде в парламента да се направи на важен, а на следващия ден вика – „Чакай, не съм аз! Генчовска!“ Сега трябва да избираме пред една аматьорска и дилетантска позиция. Аз и партията сме горди хора. Казахме, че докато не свърши войната в Украйна всички действия на правителството, свързани с агресора Русия, ще бъдат подкрепяни. Ние с две ръце подкрепяме това решение за дипломатите. Това трябваше, разбира се, да се случи по друг начин. Днес ние трябва да избираме дали да подкрепим тези действия на правителството. Аз винаги съм казвал, че гласът на народа е глас Божи. Българският народ избра Кирил Петков и това правителство. Това действие трябва да бъде продължено. Никаква крачка назад не трябва да прави правителството. Имат пълната ни подкрепа, защото иначе това би значело отказ от суверенитета. Сега има война – нещата са черни и бели. Ние подкрепяме действията на българското правителство, защото са избрани от народа. Щяхме да го направим по друг начин  – без да скъсаме дипломатическите отношения, но това е избрал народът. Българският народ пожела промяната, а Промяната носи това. Ако има избори след два месеца, то българският народ ще се произнесе. Призовавам правителството да не връщат назад и да си свършат работата докрай. Толкова са им възможностите, но крайната цел ние я подкрепяме. Това, което не ни убива, винаги е поправимо. Ние ще поправим и това. Непоправимо са милиардите, които за тези месеци изтекоха в джобовете им през руските посланици. За по няколко секунди отново са продавали газ на приближени фирми. Десетки милиони са им в джобовете.

Борисов коментира и новината от последните минути, че Кирил Петков няма да е кандидатът за премиера на „Продължаваме промяната“ (ПП) при връчването на новия мандат:

Бойко Борисов: Ще отговоря с шега, първо да кажа, че не съм чул, че ще сменят Петков, но аз приемам техния избор. В България вече да не си лидер, защото лидерът на БСП не иска лидерът на ПП, лидерът на ПП не иска лидерът на ГЕРБ. Извинявайте, но тези лидери са повели стотици хиляди хора след себе си. Лидер да не си! Защо? Защото никой не иска с тях да си играе. Каква работа ми е на мен да отговарям кой ще е лидер на друга партия. Работата ми е този, който ще е там, да е истински лидер.

Питат ме защо сме подарили куче на руския президент Владимир Путин? Ние сме подарили кучета на много лидери по света. А и на много лидери по света са подарявали на кой кон, на кой петел, на кой патица.

Във връзка с информацията , че Петков няма да е кандидатът на „Продължаваме промяната“ (ПП) за премиер при получаването на мандата за съставяне на ново правителство, Борисов заяви:

Бойко Борисов: Аз подкрепям лидерите, за да носят отговорност. Ако ПП имат друг лидер, нека го покажат. И той ясно да каже: Аз съм повече от Кирил Петков и аз ще водя партията на промяната. Ако ще правят някаква мимикрия, в което обвиняваха нас и сега какво стана, вижте какво нещо е кармата. Кирил Петков ще си седи на диванчето, ще си пуши, каквото си пуши, ще си пие, или ще си прави, каквото му е любимо. Аз тук, Доган там, царят във Враня“, допълни Борисов по повод информацията за новия премиер, който ще предложат от ПП. 

Аз няма да изпадна в тяхната позиция и игра – ако е еди-кой си, ще говорим, ако не – не“.

Кирил Петков, в самотно видеообръщение обяви Асен Василев за премиер:

Кирил Петков: Скъпи сънародници. Аз предложих на „Продължаваме Промяната” следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев. Той е човек, на когото имам безпрекословно доверие, с когото започнахме борбата рамо до рамо и с когото ще я завършим рамо до рамо в един отбор. Трябва да застанем рамо до рамо и да продължим напред! Нас не ни е страх! Трябва да се обединим с ясни задачи, които да свършим през следващите шест месеца! Призовавам всички наши съмишленици, коалиционни партньори и независими депутати да се обединим в една обща коалиция под тази програма. Нищо не е по-важно за България от това!

Кирил Петков обясни защо Асен Василев ще е премиер и нападна Митрофанова. Министър-председателят в оставка Кирил Петков инспектира междусистемната газова връзка Гърция-България в района на Стара Загора. Пристигна със закъснение в града, защото обяви в столицата кой ще излъчи за нов премиер ПП.

Кирил Петков: Сам се отказах да бъда отново премиер. Не ми е оказван натиск. Искам да покажем, че целта да спасим България стои по-високо. Трябва да покажем, че няма пост, който да е по-важен от това да спасим България от криза. Василев има безупречна репутация, невероятна честност и аз ще съм горд да продължим работата си заедно. Мисля, че г-жа Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите. Никой дипломат не трябва да дава срок от 24 часа – от днес за утре, за такъв ултиматум, какъвто е този от Русия.

28 юни 22-ра

На страницата на Руското посолство във Facebook беше качен извънреден брифинг на Митрофанова.

„Вчера, на 28 юни, в 17 часа бях извикана в Министерството на външните работи на България, където ми бяха връчени три вербални ноти. Едната изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души. В тази нота също се казва, че във връзка с това, България затваря Генералното си консулство в Екатеринбург, очаква се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в Русе.

Втората нота съдържа списък от 34 дипломати и технически служители, които работят тук в България и те са обявени за „персона нон грата“. В третата нота още 36 души са обявени за „нон грата“. Това са моят готвач, шофьори, охрана на Посолството, счетоводители, всички технически служби на Посолството.

Правителството на Руската Федерация си запазва правото за реципрочен, възможно асиметричен, отговор на подобни „крайно неприятелски действия”.

Много е жалко, че правителството на България се опитва по такъв начин много силно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее.

30 юни 22-ра

15 часа

Мадрид, на срещата на НАТО президентът Румен Радев се включи активно по темите Русия и консултации за правителство:

Румен Радев: Легитимността на институциите е в отстояването на фактите и осъзнаване на отговорността за собствените си действия. По отношение на фактите – в президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата. На Съвета по сигурност към МС на 9-ти юни, където е участвал представител на президентската институция тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред. Тя се повдига вътре за обсъждане по принцип, но по нея няма взето решение. Въпреки това, при завръщане на представителя на президентската институция в президентството и споделяне на хода на протичане на Съвета, от президентската институция е изпратено писмо към секретаря на Съвета по сигурност към МС с въпрос за взетите решения на Съвета. Отговорът е – няма решение гласувано и прието на този Съвет. Това ясно показва, че явно решенията на правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, далече от институционалния път за вземане на решения! Заседание на КСНС не може да отмени вече взето решение на правителството в оставка. Да напомня, че органът, който контролира МС, е Парламентът. Също така явно се налага да напомня, че правителството носи отговорност за своите действия, дори и в оставка. Последствията могат да бъдат във всички посоки, но не това е важното. Последствията могат да бъдат изключително сериозни, най-вече за нашата дипломатическа мисия в Москва. Най-важното е, че по този начин не могат да се вземат решения на изпълнителната власт по един толкова важен въпрос. Пак казвам, отговорността лежи изцяло в изпълнителната власт, независимо, че тя е в оставка! Винаги, преди да се изпратят официални писма до парламентарните групи, има съгласуване по телефона за съгласуване на удобното за двете страни време. Такова съгласуване беше направено с всички поканени партии предния ден в неделя. След това съгласуване бяха изготвени писмата в понеделник сутринта и съгласно уговорения вече график те бяха изпратени. Каква е причината тези партии да не се явят на консултации, аз не мога да спекулирам. Но важно е партиите да се отнесат с цялата отговорност към мандатите, които ще им бъдат връчени. Защото аз вярвам, че потенциалът за съставяне на правителство в рамките на този парламент не е изчерпан. И още нещо, което е важно, лично според мен, ако отидем изобщо на варианта избори, което касае вече временния график, в който ще бъдат връчвани мандатите, ако отидем на вариант избори – избори преди 15-и септември не са целесъобразни. Важно е да има възможно най-голяма избирателна активност, затова аз лично смятам, че като върнем часовника назад два месеца може да преценете кога най-рано може да приключи цикъла по връчването на мандатите. Разбира се важно в това отношение е и мнението на партиите. Благодаря!

19.30 часа

В НС министърът на външните работи Теодора Генчовска, ИТН, потвърди казаното от Радев:

Теодора Генчовска: Има два списъка с лица, за които ДАНС твърди , че имат различна степен на опасност за националните интереси.

Дала съм точно информация каква кореспонденция е дошла при нас, какви указания сме поискали от Министерския съвет – всичко е с гриф.

Генчовска каза, че руските дипломати и служители на посолството са изгонени по указания на началника на кабинета на премиера Лена Бориславова:

Теодора Генчовска: Имаме указания от началника на кабинета на премиера с две писма. Очаквам указания от премиера. Той е информиран за всичко това и очаквам указания от него. Има координация, разбира се. Говорено е с него. Нека да дойдат писмени указания от него. Ние сме спазвали стриктно процедурата. Дошли са писмата със списъците. Ние сме поискали указания от Министерски съвет. Те са ни казали какво да направим и сме действали изцяло по процедура.

30 юни 22-ра, 19 часа

Елеонора Митрофанова заяви пред БНТ: Русия обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България.

Това се случи след като посланик Митрофанова е била приета във Външно министерство , където с вербална нота е настояла за оттеглянето на решението за експулсиране на дипломатите до 12.00 на 1 юли.

БНТ: Всички сега се питат – какъв ще бъде отговорът на Русия?

Н.Пр. Елеонора Митрофанова: Мисля, че в такъв случай ще бъде много тежък. Сега съм в контакт с Москва. И Москва ще предприеме много драстични мерки. Това не може да остане без последствия.“

БНТ: Като например? Какво значи „реципрочен асиметричен отговор“?

Н.Пр. Елеонора Митрофанова: Даже може да бъдат скъсани дипломатическите отношения! Москва ще вземе решението.

БНТ: Не бяхте ли вие човекът, който премина добрия тон? И има ли друг дипломат, който нарича премиера на една страна „чиновник“?

Н.Пр. Елеонора Митрофанова: А какъв е? Той си е чиновник. Той също е на държавна служба. Нима има нещо обидно? И аз съм чиновник, и аз съм на държавна служба. Може би има различни трактовки в руския и българския език. В руския език не е обидна дума. Мисля, че на него му беше поставена една задача да експулсира всичко руско, всичко свързано с Русия. Разбира се, специалната военна операция допринесе за този процес в западните страни – да се отхвърли всичко руско. Но той е човек без корени , който абсолютно не разбира. Ако беше променил риториката си и не беше говорил така, както говори, мисля че щеше да има много дълъг политически живот.

1 юли 22-ра

14 часа

След прекаран 1 час в МВнР, посланик Митрофанова post-на във ФБ:

Уважаеми граждани на България,

За съжаление, нашето обръщане към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва.

Отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков.

ЕЛЕОНОРА МИТРОФАНОВА

15.30 часа

МВнР разпрати лаконично, че са изпълнили указанията на Лена Бориславова:

По искане на руската страна днес, 1 юли 2022г., преди обяд в Министерството на външните работи бе проведена среща между министъра на външните работи г-жа Теодора Генчовска и извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация г-жа Елеонора Митрофанова.

В рамките на срещата министър Генчовска представи българската позиция, съгласно указанията, дадени в писмо № 04.06-820 от 1 юли 2022г. от  началника на кабинета на премиера Петков. В рамките на срещата, съгласно горепосочените указания, бе поискано руската страна да оттегли вербалната си нота от 30 юни 2022г.

За срещата с нарочно писмо ще бъдат информирани министър-председателят, и.д. председател на Народно събрание  и Администрацията на Президента.

17 часа

Президентът Румен Радев връчи на Асен Василев мандат да прави правителство. Лаконично. На саме говори с Василев и Кирил Петков 1 час. За какво – нито Василев, нито Петков казаха.

Г-н Кирил Петков – симпатичен сте. Но! Провалихте се или ви провалиха? Sic transit gloria mundi…

Аз съм Беновска. И питам.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest