Русия възстановява проекта за тестване на оръжия в арктически и пустинни условия

Централният научноизследователски институт по точно машиностроене (ЦНИИТОЧМАШ, част от „Ростех“) поднови работата на закрита след разпадането на СССР специална лаборатория за тестване на оръжия в арктически, пустини и други екстремни условия.

„На полигона на ЦНИИТОЧМАШ завърши атестацията на камери за лабораторния корпус за изпитания на стрелба на стрелково оръжие, специални гранатомети и малокалибрено оръдейно въоръжение (от калибър до 30 мм) при екстремни температури от минус 60 до плюс 60 градуса по Целзий и при трудни (прашни, дъждовни) условия“, казаха за РИА „Новости“ от пресслужбата на предприятието.

От началото на 1990-те години поддръжката на изпитателната база не се финансира и тя трябва да бъде затворена. В резултат на това лабораторията става негодна и оборудването остарява.

Ръководителят на научно-техническия център за изпитания и експериментални изследвания на въоръжение, военна и специална техника, ЦНИИТОЧМАШ Сергей Карасьов отбеляза, че специалистите са успели да възстановят изгубената уникална технология за тестване.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest