Без категория

Прокуратуратата България обсъди с НСОРБ мерки за ефективно противодействие на конвенционалната престъпност и подобряване на пътната безопасност

Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България обсъдиха с представители на НСОРБ мерки за ефективно противодействие на конвенционалната престъпност и подобряване на пътната безопасност

Днес, 11.11.2022 г., в Съдебната палата в София главният прокурор Иван Гешев, заместник главните прокурори – Красимира Филипова, Даниела Машева, Пламена Цветанова, Борислав Сарафов, и говорителят на главния прокурор Сийка Милева проведоха среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). На срещата бяха набелязани мерки за ефективно противодействие на конвенционалната (битовата) престъпност и подобряване на пътната безопасност.

В срещата участваха председателят на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов, изпълнителният директор на организацията Силвия Георгиева, както и други членове на ръководството на Сдружението.

Главният прокурор подчерта ангажимента на прокуратурата за диалог с гражданите и с местната власт за противодействие на нарастващата престъпност.

„Прокуратурата не може да реши всички проблеми в държавата, но настоява за по-активен диалог и взаимодействие. При разпадаща се правоохранителна система, единствените, които могат да направят нещо, са местната власт и прокуратурата. Защото ние останахме единствените стабилни институции в държавата“, заяви Иван Гешев.

Представителите на НСОРБ изразиха неудовлетворение от липсата на диалог от страна на изпълнителната власт и недостатъчния брой на служителите на полицията в населените места. „Сред нас има хора от различни партии, но успяваме да преодолеем различията си. Безвремието, в което бяхме, и безхаберието на някои бивши управници трябва да спре“, заяви председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов.

Ръководството на прокуратурата предложи сформирането на работна група за набелязване на конкретни законодателни предложения с цел подобряването на сигурността в населените места, които да бъдат представени на вниманието на законодателната власт.

Главният прокурор заяви пред членовете на ръководството на НСОРБ, че е препоръчал на административните ръководители на апелативните и окръжните прокуратури в цялата страна да провеждат активен диалог с представители на местната власт за осигуряването на ефективни механизми за разрешаване на проблемите на гражданите на съответните общини.

Иван Гешев информира представителите на местната власт, че ще продължи активния диалог с гражданите в цялата страна чрез открити срещи, на които да присъстват и кметовете на отделните общини. По думите на главния прокурор целта на срещите му с гражданите е да се обсъждат местните проблеми, както и да бъдат разяснявани възможностите институциите да ги разрешават своевременно.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest