Бизнес

Беновска-Стоянов-Терзиев: КСБ и РК сме “за” публична картография на пътищата! Шишков – данни!

инженерите Коста Стоянов, ПП „Възраждане“ и Илиян Терзиев, КСБ – Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 12.11.2022 г.     

Среща на Регионалната комисия и КСБ 

“Имахте много знакова среща – г-н Стоянов, като председател на регионалната комисия и КСБ – какво научихте от строителите?” започна разговора Беновска. Стоянов поздрави Илиян Терзиев и обеща следващия път да бъде в студиото. Водещата подсказа, че ще има повод – на 30-ти ноември предстои избора на ръководството на КСБ и инж. Терзиев отново ще се кандидатира. Стоянов разказа, че по време на срещата с КСБ е бил запознат в проблемите в строителния бранш, които не са малко и за съжаление вижданията на строителите се разминават с политическата ситуация. Той подчерта, че има методики, които са неработещи, изостанали проекти, проблеми с човешките кадри в бранша. “Ще можем да работим заедно, за да подобрим състоянието на строителния бранш” заяви Стоянов.  

Беновска пожела да изгледат кратко интервю на Беновска с Илиян Терзиев по време на изложба на КСБ, визуализираща строителни обекти в България. 

Беновска пита инж. Илиян Терзиев: С нов кабинет обвиненията за строителите ще отпаднат ли?  

Инж. Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България – Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, от 18. 10. 2022 г. 

Илиана Беновска: Очаквате ли, г-н Терзиев, да се сработите, евентуално, по-добре с нов кабинет, ако такъв? И да отпаднат тези сенчести обвинения върху вашия бранш? 

Илиян Терзиев: Надявам се това да се случи! Винаги съм казвал, че къщичката, която се казва „Строителство“, трябва да се подреди от всички, които участват в нея! И от инвеститори, и от строители, и от надзорници, защото сам по себе си никой в този отбор не прави пролет и трябва да се хванем здраво, всички да работим както трябва по правила, така че нещата да се случват добре, бързо, качествено и на време! 

Илиана Беновска: Сега пътувах с един шофьор на такси, сутринта също, и те са „компетентни“, че вие, които строите пътищата, сте крадци, тези, които строят сградите, са крадци. Как ще оборите това обществено мнение? Кой го създава между другото? 

Илиян Терзиев: Обвиненията са тогава, когато има конкретни изявления на съответните компетентни органи! Не може да излезеш и да кажеш – това е така, защото някой ще го направи. Направете го, дайте конкретика защо не е така, какви са причините, да видиш в цялостния процес на строителство къде куца, за да можем да вземем мерки то повече да не се случва! 

Проблемът с индексацията; Промени в законите 

Терзиев подчерта, че това, което казва, може да се случи и държи да бъде направено. “Искаме в нашия бранш да има правила, предвидимост, знание как да се случва, така че никой, който и да е той, да не може да го промени, а това се случва с правила и тяхното спазване. Искаме да имаме 5-годишна програма, било то по саниране, воден цикъл, така че всяка фирма, която започне да работи и има дългосрочна перспектива пред себе си, да може да си задържи работниците, да може да работи. Имаме проблеми с индексацията – най-големият проблем. Излезе постановление на МС, но то не е подкрепено с начин, по който тя трябва да се прилага, за което в момента се борим, както и за нея няма пари. Като има формула – какво от това?” коментира Терзиев. Той отбеляза, че служебното правителство е направило 21 проекта, но те трябва да се изпълняват, но със старите цени това не може да се случи. Председателят на КСБ заяви, че за санирането също трябва да има пари. “Трябва да се промени законът за обществените поръчки, по отношение на инвестиционното проектиране и по отношение на времетраенето. Когато искаш да дойде инвеститор отвън и му кажеш, че за да получи разрешение за строеж му трябват от 1 до 3 години, той си взима парите и отива в Албания. Това са наболели неща, за които ние правим постоянно срещи и законодателни инициативи и трябва да се хванем ръка за ръка, с който и да дойде, но да имаме еднакви желания и пътища това да се случи” заяви инж. Терзиев. Беновска го попита какво очакват от това НС и конкретно от ръководителя на комисията инж. Стоянов. Терзиев подчерта, че законодателните промени трябва да са такива, че браншът да може да работи, да има прозрачност. Той отбеляза, че са дали на Стоянов огромна папка с проблеми и се надява да започне тяхното разрешаване. 

Работата на комисията 

Беновска отбеляза, че човек трябва да познава бранша, за да работи компетентно и попита инж. Стоянов дали е строителен инженер. Той потвърди и каза, че неговите впечатления в комисията са, че ще работи толерантно и професионално, защото в състава ѝ има четирима бивши министри, един бивш министър-председател, останалите членове са бивши кметове и общински съветници. Инж. Стоянов заяви, че членовете искат да работят целесъобразно, а не да има противоречия, както в парламента. “Благодаря на всички представители на политическите партии, които са членове в нашата комисия, за тяхното отговорно отношение и се надявам да допринасям за добрия тон. Предстои доста работа, но не се притеснявам от това, защото имам огромен опит в тази сфера. От 2000 година работя в община Бяла, бил съм директор на дирекция, бил съм заместник кмет, общински съветник. Всички инвестиционни проекти на територията на общината са създадени благодарение на мен и моя екип, с подкрепата на кметовете, с които съм работил. Аз съм човек, който може да поема отговорност и когато имам свобода на действие, нещата могат да се осъществят. Каня ви в Бяла, да видите какви хубави неща са направени последните години. Имам нужния опит, познавам бранша и част от строителите” коментира инж. Стоянов. Той заяви, че е започнал да събира информация по всички проблеми от папката на Терзиев и се надява в следващите седмици да се задвижат нещата.  

Правилник за индексационната формула; Бюджет 2023 и работата на строителите 

Инж. Терзиев заяви, че най-спешно е приемането на правилник за прилагане на индексационната формула и осигуряване на пари за тази дейност. Той подчерта, че от година и 3 месеца работят по този въпрос с всички правителства и с общи усилия са достигнали до индексационен документ, но остава да се приеме правилник за приложение и той трябва да бъде единен за всички, защото в момента различните програми, по които идват обществените ресурси не са еднакво задължени да се изпълняват. “Оказва се, че навсякъде в Европа има индексационни параметри, в някои държави от 20 години. Искаме това да влезе като даденост и да се изпълнява във времето, независимо дали ще има цени нагоре или надолу и това да бъде правдива форма, по която всеки строител, който започне и по една или друга причина закъснеят проектите, да може да се индексират съответните разходи за работа. Получава се така, че договори за проекти са сключени 2020 година и в момента парите не стигат дори за закупуване на материали” коментира инж. Терзиев. Беновска попита как ще се инкорпорират факторите, които влияят на цените. Председателят на КСБ обясни, че във формулата се слага ръстът на цените на материалите, цена на енергията, горивата, цена на труда и се получава процент, с който трябва да се индексира проектът. Той подчерта, че второто много важно нещо е съответните пари да се осигурят. Беновска отбеляза, че камарата иска и да бъде предвиден срок за разглеждане на заявленията за участие и офертите за обявяване на решенията на класиране. Инж. Терзиев обясни, че законът за обществените поръчки е направен така, че някой път от времето на спечелване на поръчката до нейното реално започване минават 2-3 години, цените се качват и ако няма индексационен документ, който да се прилага на всеки етап, хората ще предпочитат да не работят, да бъдат санкционирани и да не губят повече, отколкото могат да си позволят.  

“Как смятате технически да се инкорпорира този проблем в договорите?” попита Беновска. Инж. Стоянов отговори, че има приета такава методика преди 2 месеца и в момента проучва как се прилага и очаква да получи справка от Националното сдружение на общините, от оперативните програми колко са договорите, в колко от тях трябва да се приложи методиката, в какви размери. “Настоящото служебно правителство не иска да предлага бюджет за 2023 година и това е огромен проблем, защото ако се случи така, а то вече се случва, ние ще работим през 2023 година с бюджета от 2022 година. Знаете какви са инфлационните индекси и какви фактори е имало през 2022 година, които не са били отчетени в бюджета и оказвайки влияние няма как те да отговорят на очакванията през 2023 година. Ако няма редовно правителство, служебното няма да предложи актуален бюджет, нещата много трудно ще се получат” заяви инж. Стоянов. Беновска отбеляза, че трябва да се намали финансовият риск за строителите, трябва да се отчетат инфлационните процеси, да има прогнозиране и планиране, да се види дали цените няма да се увеличат през периода на започване на проект и подчерта, че това трябва да се въведе в закона за обществените поръчки. Стоянов отговори, че методиката е приета, в комисията са постъпили над 20 законопроекта, само по закона за устройство на територията са повече от 5, има предложение за промени в закона за обществените поръчки, очаква се становище от браншовите организации, включително и от КСБ. Инж. Стоянов сподели, че е имал среща и с Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, които също имат предложения за промяна в законовата уредба. Инж. Терзиев подчерта, че са направили голяма крачка по отношение на всички браншови организации, които са заети в сектор строителство и преди година и половина са конструирали консултационен комитет, в който участват всички заети в строителството – архитекти, инженери, надзорници, геодезисти, предприемачи. Той отбеляза, че са изготвили единно предложение за промените в ЗУТ и ако политиците вземат предвид нещата, които искат от бранша, то много неща ще се случат. 

Обезпечение на проектите 

Беновска отбеляза, че малко хора знаят, че за да получиш правото на градеж, трябва да обезпечиш проекта. “Поставяте въпроса и за застраховката като форма на обезпечение на договор по закона за обществените поръчки. Казвате, че това противоречи на принципа на лоялната конкуренция – идеята за ограничаване на възможността за използване на застраховка като форма на обезпечение на договорите по ЗОП” коментира Беновска. Инж. Терзиев обясни, че за всеки един обект се изготвя ценово предложение и за да започне проектът, трябва да се даде банкова гаранция или застраховка – банковата гаранция е във форма на пари, а застраховката е застрахователна организация, която определя параметрите, по които ще застрахова строителната фирма, но е важно да се избере правилният застраховател, който ще направи така, че застраховката да е гарантирана. “Ако ти се провалиш, застрахователят изплаща на инвеститора 100 % аванса, който ти е дал, оттам нататък той как ще те гони и какво ще ти се случва, е съвсем друга история. Ако обектът е 1 милион, даваш 100 000 преди да започнеш- банкова гаранция – която стои през целия период на строителство. Искаш да вземеш 50 % аванс, което е половин милион, даваш 100 % – 500 000 застраховка или банкова гаранция. Започваш да работиш, усвояваш аванса и той се намалява и на всеки един етап от строителството ти задържат още едни 10 % – инвеститорът е гарантиран 100 % стига да си направи нещата, както трябва. Аз съм работил с доста международни компании и това няма мърдане” подчерта председателят на КСБ. Той заяви, че държавата много закъснява с плащанията и това затруднява фирмите, но няма как огромни проекти да не се случват по този начин. Инж. Терзиев добави, че след приключване на проекта в касичката на инвеститора има 10 % задържани суми, които се превръщат в 10 % за гаранционен период.  

Покупка на апартамент; Кадрите в строителството 

Той коментира, че е много важно преди да се тръгне към покупка на апартамент, да се направи проучване в КСБ в регистъра на фирмите, които изпълняват проектите, за да може всеки да прецени доколко е надеждна фирмата строител, преди да пристъпи към покупка. Инж. Стоянов се съгласи с казаното от инж. Терзиев и подчерта, че и самият той проверява всяка една фирма в регистъра.  

“Трябва да помислим и за задържане на човешкия ресурс и преквалифицирането на кадрите. Постоянно излизат нови строителни материали и технологии. Трябва да има обучени хора, които да проектират, да изпълняват обектите така, че те да бъдат по-качествени. Мисля си, че трябва заедно да работим в това направление, а не да става така, както в момента – нямаме правилно планиране и много майстори бягат в чужбина за повече пари” коментира инж. Стоянов. 

Карта с информация за пътната инфраструктура; Цифров иновационен хъб  

“Г-н Николай Дунев, председател на фондация в обществена полза Активна историческа карта, предлага нещо, което дадох на министъра на регионалното развитие Шишков, но няма засега никакъв резултат, да се направи една онлайн система, да се систематизира информацията за пътищата и инфраструктурата по географско място, година на построяване, ремонт, състояние на пътя на мантинелите, пътните знаци и всичко останало. Въпросът е много наболял. В тази карта да се включи информация за похарчените средства по конкретните отсечки, дата на възлагане, да се класифицират пътищата и тази информация да бъде систематизирана по области, общини, градове. Пълен набор и тогава няма да се чудим кой е взел парите за “Хемус”, кой си купил хотел и защо не е ремонтирана дадена отсечка. Инж. Стоянов изпратих ви това предложение, вие сте се запознал с него. Кажете ми вашето мнение – нужно ли е такова нещо и защо да не го направим? Министър Шишков не е активен. Каква тайна ще излезе?” попита Беновска. Инж. Стоянов сподели, че е успял да разгледа картата и смята, че е добра инициатива, но има много сериозна информация, която трябва да бъде въведена и ще отнеме много време. Беновска подчерта, че нищо хубаво не е лесно и това ще бъде изключително полезно. Стоянов разказа, че на последната комисия в сряда е имало блиц контрол и изслушване на министър Шишков и основните въпроси от всички парламентарни групи са били за състоянието на републиканската пътна мрежа. “Министър Шишков пое ангажимент да направи справка и анализ на състоянието на цялата републиканска пътна мрежа. Обеща до 10 дни. Да се надяваме до две седмици да го имаме, за да можем да влезем в конкретика и да коментираме състоянието, защото състоянието не е добро” каза Стоянов. Беновска попита Терзиев защо се усмихва иронично. “Това е наистина много сериозно. Ние подкрепяме всяко нещо, което ще даде прозрачност на всички тези процеси. КСБ навърши 15 години и преди 6 месец започнахме да работим по конструирането на цифров иновационен хъб. В това влизат 11 конкретни фирми, ВИАС, училището в Суходол и т.н., получихме 3 милиона евро помощ и започваме да работим точно по образованието, съвременни методи на ръководство на строителство. Предлагаме строителна квалификация и постоянно обучаваме нови хора” коментира инж. Терзиев. Беновска попита Терзиев как ще помогнат за съставянето на картата на Николай Дунев, а председателят на КСБ отговори, че ще помогнат със знания, умения, информация и участие. “Бихме подкрепили всяко нещо, което ще даде прозрачност, бъдеще и възможност за работа” заяви инж. Терзиев. Инж. Стоянов подчерта, че ще изискват от Шишков да съдейства с информация, той е поел ангажимент. “Мисля, че г-н Шишков като човек от бранша иска да помогне нещата да се случват в правилната посока и се надявам да получим подкрепа и от негова страна” каза инж. Стоянов и пожела успех на инж. Терзиев в кампанията за избор на ръководство на КСБ. 

Така завърши разговорът между Коста Стоянов, Илиян Терзиев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 12-ти ноември 2022 година.   

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest