В Хасково заседава Областната епизоотична комисия

Днес областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова проведе регулярно заседание на Областната епизоотична комисия.

На срещата, която се проведе онлайн, директорът на ОДБХ-Хасково д-р Георги Илиев докладва пред Областния управител заяви, че от 1 февруари стартира масовата ваксинация на едри и дребни преживни животни за болестта „Син език“. Той обясни, че причината за изтеглянето на ваксинационния период при животните е поради установено наличие на болестта в Стара планина и в района на област Стара Загора. „Тази година ваксинацията ще започне по-рано, за да може в сезона, в който заболяването се разпространява най-активно, животните вече да имат изграден имунитет.“- заяви д-р Илиев.

В област Хасково са открити 55 броя вторични огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) по диви свине от началото на груповия лов през месец октомври 2020 г. 38 на територията на община Тополовград, 16 на територията на община Свиленград и 1 в община Маджарово. Общо случаите на Африканска чума по свинете, установени в област Хасково към момента, са: 58. Продължава засиленият контрол на промишлените свинекомплекси и кланици в областта, информира д-р Илиев.

Директорът на Държавно горско стопанство – Хасково инж. Любомир Илиев докладва, че в ловния сезон през 2020 г. на територията на Горско стопанство Хасково са взети 153 проби, а от началото на 2021 г. още 11 проби от отстреляни диви свине. Той заяви, че на територията на ловното стопанство няма отчетени положителни проби на АЧС. Инж. Илиев коментира, че се наблюдава намаляване на популацията на дива свиня спрямо 2019 г. Той допълни, че пролетната таксация ще се извърши през месец март.

Вследствие на активната информационна компания, организирана от Областния управител на област Хасково, съвместно с ОДБХ-Хасково, кметовете на общини и ветеринарните лекари, в област Хасково са регистрирани 614 броя лични стопанства от началото на 2020 г. Продължава разяснителната кампания, както и подаването на заявления за регистрация на лични стопанства.

Pin It on Pinterest