Бизнес

Campus X подкрепя технологичната екосистемата с нови отстъпки за стартъпи

Campus X – най-големият частен хъб за технологични компании и талант в Югоизточна Европа – обяви днес, че ще окаже допълнителна подкрепа за развитието на технологични стартиращи компании с въвеждането на до 25% отстъпка от своите планове за частни и споделени офиси. С това Campus X  ще подкрепи  стартъп компаниите, които оперират в България и се намират в ключова фаза от своето развитие.

Успех и развитие на екосистемата в България

Мисията ни от самото създаване на  Campus X, преди три години, винаги е била свързана с подпомагането на технологичната екосистема в България.  Вярваме, че българският технологичен сектор има дългосрочен потенциал за развитие – българските компании продължават да постигат глобални успехи, а България започва да се налага като водещ технологичен хъб, както и да привлича чуждестранни компании и капитал. 

Целим да създадем среда, в която стартиращите компании да процъфтяват и да споделят опит със съмишленици. Затова предоставяме тази значителна допълнителна отстъпка, за да подпомогнем както българските стартъп компании, така и чуждестранните стартъпи, които искат да развиват бизнес тук и  да успяват в България,” коментира Бойко Яръмов, съосновател и главен изпълнителен директор на Campus X.

Преди да създадат Campus X Бойко Яръмов, Васил Терзиев и Светозар Георгиев основават и ръководят (заедно с Христо Косев) българската софтуерна компания Телерик. Компанията е продадена за невижданите за българска независима фирма 262.5 млн. долара.  Наследството на Телерик включва множество успешни основатели и лидери, които ръководят някои от водещите технологични компании в страната (показани нагледно в инфографиката). Като много от тези компании са част от общността на Campus X.

“Тези успехи са ярък пример  за това как колективните и фокусирани усилия могат да доведат до невероятни резултати за много кратък период от време,” коментира Бойко Яръмов.

Присъединявайки се към  Campus X, стартъпите стават част от една сплотена и изключително успешна общност от иновативни бизнеси, които си помагат по пътя към успеха. Въпреки трудностите през изминалата 2020 г., компаниите, които са част от Campus X  продължиха да постигат успехи, които не са изолиран случай, а представляват значителна стъпка напред за цялата екосистема. Няколко скорошни успешни истории, с които се гордеем:

  • Този април FITE беше придобита от американската Thriller след експлозивното разрастване на компанията през изминалата година. Това е седми “exit” за инвестиционния фонд LAUNCHUB Ventures, който също е базиран в Кампуса.
  • Payhawk получи 20 милиона долара във финансов рунд серия А, който се оказа рекорден за българските тех компании до момента.
  • Dronamics обяви изграждането на първата мрежа от летища предназначена за нейните карго дронове “Черният лебед” в Европа.
  • Gtmhub получи 30 милиона долара във финансов рунд от серия B, след като се разрасна трикратно през 2020 г.

Какви са критериите за възползване от отстъпките?

За пълна прозрачност, споделяме и критериите, по които класифицираме една компания като стартираща  или стартъп. Компаниите, които искат да се възползват от новите ни отстъпки от 20% трябва да отговарят на следните условия:

  • Компанията се намира в етап на финансиране, предхождащ или равняващ се на инвестиционен рунд серия А.
  • Екипът на компанията наброява до 50 души (с изключение на контракторите).
  • Компанията е на възраст не повече от 5 години.

Предлагаме и намаления от 5% за стартъпи, които са част от портфолиото на двата водещи инвестиционни фонда, които се намират в Campus X и са наши ключови партньори LAUNCHub Ventures и Eleven Ventures.

“Убедени сме, че успехът може и трябва да се случва и мултиплицира тук в България и искаме да създадем всички предпоставки това да стане по-лесно и бързо. Подпомагайки българските компании в по-ранен етап на развитие, както и привличайки международни такива, които да градят бизнес тук, допринасяме за успеха на цялата екосистема,” допълва Бойко Яръмов.

Какво ще получат компаниите?

Предоставяме офис преживяване от край до край:  висок клас обслужвани и  гъвкави офиси (частни или споделени), фасилити и ИТ услуги и инфраструктура, достъп до сплотена общност от 60+ водещи технологични компании, както  и достъп до талант, капитал, ключова експертиза и менторство. С други думи, всичко необходимо за успех под един покрив, за да могат компаниите да се фокусират върху своето израстване.  

С новите значителни отстъпки от до 25% искаме да направим още една стъпка напред в мисията си да подкрепим и подпомогнем успеха на стартъп компаниите, както и цялостното развитие на технологичната екосистема в България.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest