Без категория

БСП: ГЕРБ крият от българските граждани защо и с колко ще им се увеличи тока

„Най-важното в момента за страната е ще се увеличили цената на тока и защо.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна.

Той посочи, че искането за увеличаване на цената от АЕЦ „Козлодуй“ е във връзка със зареждането на 5-и блок с различно горива и проблем с парогенератора в 6-и блок.  

„Какво се правите, че няма огромен проблем. Искате да го заметете ли? Ясно е, че от ГЕРБ не искате да влиза тази точка в дневния ред, но моля ви, става дума за икономиката на страната и каква цена ще плащат домакинствата“, обърна се Гуцанов към председателя на НС Росица Кирова.

„Самият енергиен министър заяви, че липсват средствата във Фонда „Сигурност на електроенергийната система“. Народното събрание взе решение този фонд да се попълни с 1 млрд. лв. Попълнен ли е, не е ли? Какъв е моделът, по който ще се изчислява, работи ли се по него? Защото видяхме, че предишното управление не направи абсолютно нищо и от БСП спасихме държавата от хаос, който щеше да настъпи на 1 юли“, заяви от своя страна Драгомир Стойнев.

По неговите думи това са въпроси, на които отговори може да даде председателят на КЕВР Иван Иванов.

„При положение че самият министър говори за двуцифрено увеличение на цената на енергията, най-нормално е г-н Иванов, който е председател на комисията, която определя тази цена, да дойде и да каже“, подчерта Стойнев.

Той бе категоричен, че към момента нищо не налага увеличение на цената на тока за потребителите.

„Ясно за всички вече е, че не искате тази тема да се повдига  – българските граждани да знаят с колко ще им бъде повишен тока. И Вие, г-жо Кирова, като представител на ГЕРБ, гарантирате пред всички български граждани, че от 1 юли токът им няма да бъде повишен. Тоест, уважаеми български граждани, ако от 1 юли токът ви бъде повишен и с една стотинка, председателят на Народното събрание поема отговорност. Ако той бъде повишен, благодарете на г-жа Кирова и на ГЕРБ“, каза Георги Свиленски.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest