23 октомври – Международен ден на снежния леопард
Рядката дива котка обитава високите планини на Централна Азия и се отличава с гъста козина, дълга пухкава опашка и способност да се прикрива сред скалите и снега.
На 23 октомври се отбелязва Международният ден на снежния леопард, известен още като ирбис. Денят е посветен на един от най-трудно забележимите хищници в дивата природа, който обитава високопланинските райони на Централна Азия.
Снежният леопард е приспособен към живот в сурови климатични условия, където ниските температури, снегът и скалистите терени са част от естествената му среда.
Как снежният леопард оцелява високо в планините?
Една от най-характерните особености на ирбиса е неговата гъста, светла козина с тъмни петна. Окраската му позволява да се слива със скалистите и заснежени планински склонове, което затруднява забелязването му.
Дългата и пухкава опашка също има важна роля. Тя помага на животното да запазва равновесие при придвижване и скачане по стръмните терени. В студено време снежният леопард може да я използва и за допълнителна защита от ниските температури.
Къде се среща снежният леопард?
Естественото местообитание на този хищник обхваща високопланински райони в Централна Азия.
На територията на Русия снежният леопард се среща в планинските части на Алтай, Тува, Бурятия, Хакасия и Красноярския край.
Заради потайния му начин на живот и способността му да се прикрива сред скалите наблюдението на ирбис в естествената му среда е рядко.
Защитен вид с ограничено разпространение
Снежният леопард е включен в Червената книга на Русия, а ловът му на територията на страната е забранен.
Международният ден на снежния леопард, отбелязван ежегодно на 23 октомври, е посветен на опазването на вида и неговите естествени местообитания.