Защо Сталин се страхува от майка си?

Възрастната жена не одобрява заниманията на сина си.

Дъщерята на Сталин Светлана Алилуева веднъж казва, че нейният властен баща никога не се е страхувал от никого, освен от майка си. Майката на Сталин – Екатерина Геладзе, позната под името Кеке – не говори руски и е разочарована от постиженията на сина си.

Младата булка

Майката на Сталин

Майката на СталинGetty Images

Бащата на Геладзе – крепостен селянин, принадлежал на грузински благородник преди премахването на крепостничеството – почива по време на раждането на дъщеря си. Противно на обичаите от онова време, майката на Геладзе се уверява, че дъщеря ѝ ще се научи да чете и пише на грузински.

Майка ѝ умира след отмяната на крепостничеството в Руската империя през 1861 г. и младата Геладзе се мести в град Гори, където по-късно се запознава с бащата на Сталин.

Скоро младото сираче се омъжва за местен обущар на име Висарион Джугашвили. Някои смятат, че годината на брака им е била умишлено променена от съветската пропаганда, за да накара булката да изглежда по-възрастна, отколкото е била в действителност, тъй като някои източници предполагат, че по това време тя е само на 16 години.

Краят на семейството

Майката и бащата на Сталин

Майката и бащата на СталинМаргарет Бурк-Уайт/МАММ/МДФ/Публичен домейн

Скоро след брака трагедия сполетява живота на младото семейство. Двойката губи първото си дете два месеца след раждането му през 1875 г., а второто им дете също почива само година по-късно.

През декември 1878 г. на Кеке и Висарион се ражда третото и последно дете, което ще бъде запомнено като един от най-могъщите и страховити мъже в историята на човечеството.

Неспособен да се справи със загубата на другите деца, съпругът на Геладзе, който преди това е отдаден на църквата, започва да злоупотребява с алкохол. Промените в характера му не са приветствани от младата съпруга, която трудно се разбира с все по-агресивния си съпруг.

Следват неизбежни спорове за бъдещето на единствения им син. Висарион иска синът му да тръгне по стъпките му и да стане занаятчия, докато Кеке не желае нищо друго, освен да види сина си като свещеник, защото тя смята свещениците за привилегирована каста в родната ѝ Грузия.

Бащата на Сталин се откъсва от семейството след поредния скандал, предизвикан от спор за образованието на сина им: Висарион смята, че училището е загуба на време, докато Кеке смята, че образованието е приоритет.

Геладзе надделява и младият Йосиф се записва в църковното училище в Гори през септември 1888 г., където се отличава академично, въпреки дисциплинарните проблеми.

Остаряващата майка на „новия цар“

Екатерина Геладзе, Лаврентий Берия, Нестор Лакоба , Йосиф Сталин в Тбилиси. Фотография 1935 г.

Екатерина Геладзе, Лаврентий Берия, Нестор Лакоба , Йосиф Сталин в Тбилиси. Фотография 1935 г.Архивна снимка

Когато младият Йосиф е изключен от семинарията, той приема името Сталин и активно участва в революционни дейности, губейки връзка с майка си в процеса. Сталин отново се среща с майка си в Гори през 1904 г., след като избягва от изгнание в Сибир, преди да загуби връзка с нея за 10 години.

Пропорционално на издигането на Сталин в болшевишките редици, новото политическо значение на майка му превръща нейната сигурност и благосъстояние в един от приоритетите на новата болшевишка държава.

Геладзе е преместена в двореца, където Кавказкото наместничество живее преди революцията. Възрастната жена обаче заема само една малка стая.

Нейният син, който до средата на 1930-те години се превръща в могъща и страховита политическа фигура, възлага задачата да се грижи за майка му на прословутия си поддръжник Лаврентий Берия. Човекът, който ще стане известен като страшния ръководител на съветската тайна полиция, приема сериозно благородната задача и застаряващата майка на Сталин често е засичана по улиците на града, строго охранявана от хората на Берия.

Сталин, от друга страна, ограничава отношенията си с майка си до кратки и редки писма, които по обем наподобяват телеграми, вероятно защото е зает да затяга желязната хватка над Съветския съюз.

Геладзе не може да чете или пише на руски, а синът ѝ се мъчи да пише на грузински, което усложнява още повече оскъдната комуникация между майка и син.

Сталин лично посещава майка си през 1921 г. и през 1926 г., а Геладзе веднъж посещава Москва, но „не ѝ харесва“.Паметник на майката на Сталин. Тбилиси

Паметник на майката на Сталин. ТбилисиBogdanov-62 (CC BY-SA 4.0)

Всемогъщият диктатор на надигащата се суперсила за последно посещава майка си на 17 октомври 1935 година. По време на посещението семейството обсъжда новия статус на Сталин. Когато Геладзе пита сина си с какво се прехранва, Сталин отговаря: „Мамо, помниш ли нашия цар? Е, аз съм нещо като царя“.

„Би било по-добре да станеш свещеник“, отговаря старата жена. Тонът на нейния отговор е нечуван в СССР по това време. Никой освен нея не би могъл да си позволи да бъде толкова болезнено искрен с диктатора.

Години по-късно дъщерята на Сталин Светлана Алилуева казва, че Сталин никога не се е страхувал от никого, освен от майка си, която го дисциплинира физически, когато е дете.

Геладзе умира на 4 юни 1937 г. от пневмония на възраст около 80 години. Сталин не напуска кабинета си за погребението и изпраща Берия като свой пратеник да носи ковчега. Венец с посланието: „На скъпата и обичана майка, от твоя син Йосиф Джугашвили (Сталин)“, написано на грузински и руски, е прощалното съобщение, което диктаторът изпраща на починалата си майка.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest