Сравниха „Армата“ с основните бойни танкове на НАТО

Авторът на YouTube-канала Binkov’s Battlegrounds (Хърватия) публикува подробен видеообзор, в който сравнява най-новия руски танк Т-14 „Армата“ с най-добрите западни образци – M1 Abrams, немския Leopard 2, британския Challenger 2 и френския AMX-56 Leclerc.

Съпоставянето на бойните машини се извършва по показатели като бронева защита, огнева мощ, датчици и уреди. Авторите честно си признават, ако не са намерили достоверна информация по някакви аспекти за отделните танкове в открити източници (като например дебелина на стоманата в страничната броня на „Армата“), и в сравнителния си анализ не включват тези компоненти, пише „Российская газета“.

В клипа стигат до извода, че по много показатели Т-14 не отстъпва или отстъпва минимално пред западните танкове, а по някои дори ги превъзхожда. Например оръдието на „Армата“ към днешен момент е най-мощното в света сред танковете в серийно производство. Но автоматът за зареждане, смятат авторите, по скорост отстъпва пред тези на Abrams и Leopard.

Екипажът на Т-14 е с един човек по-малко, което едновременно е и плюс, и минус. За трима танкисти е нужно по-малко място, машината може да се направи по-лека и компактна, подготовката на кадри също е опростена. Но за ремонт на танка на бойното поле още две ръце съвсем не са излишни.

И Т-14, и танковете на НАТО са способни да пробиват броните на другия, ако попаднат в най-слабо защитените части на противника или ако разстоянието е достатъчно малко. И обратното – при стрелба от разстояние над 2 км попадението в най-дебелите участъци от бронята няма да доведе до гибелта на нито един от противниците. Но същевременно, предполагат авторите на канала, борбата с други танкове едва ли ще заема основното място в съвременна война, когато има множество други заплахи и задачи.

Едно от преимуществата на Т-14 във видеото е подвижността и запаса на хода. Американските Abrams в този план изостават – двигателите им са „по-лакоми“. Освен това „Армата“ е по-лесна за превозване по въздух, жп-транспорт или по море заради габаритите си, а също така и е способна да преодолява повече мостове. Що се отнася до бронираната защита, то тя при Т-14 е горе-долу такава, каквато е при най-добрите танкове на НАТО, но издръжливостта на екипажа в руската машина е по-висока.

Руският танк може леко да изостава в поразяващото си действие, тъй като уредите му за откриване на цели не са съпоставими с натовските в различни условия на видимост. Но що се отнася до огневата мощ на бойното поле, то Т-14 не отстъпва на никого.

автор: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest