Общество

Космическа храна: От борша на Гагарин до високите технологии

Времето на хранене е сред най-приятните моменти за космонавтите, те с удоволствие признават, че очакват с нетърпение почивките около масата, след дългия и изтощителен ден на борда.

В навечерието на Деня на космонавтиката (Интернационален ден на космическите полети), който е на 12 април, „Руски дневник“ посети Изследователския институт по технология на храните в Москва.

За много хора космическата храна е пряко свързана с консервите, но индустрията за космически храни се е развила много време преди първия полет в космоса. „Когато Юрий Гагарин направи първия в света космически полет, вече имаше разработени повече от 300 продукта. Всичко започна с консервите, но в средата на 80-те създадохме вакуумирани сухи храни. В наши дни, в допълнение към тези продукти, ние доставяме пресни плодове и зеленчуци на космическите станции“ – каза д-р Виктор Доброволски, Директор на Института за изследване на хранителната индустрия и специалните технологии на храните.

Всяка страна предоставя на своите космонавти свои собствени хранителни дажби, но те могат да избират и да поръчват продукти от менютата на чуждестранните им колеги.

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest