Общество

В Русия започнаха тестове на пътни камери за измерване на шума

На територията на Руската федерация ще се проведат изпитания на пътни камери, оборудвани с шумомери.

Както съобщава „Коммерсант“, позовавайки се на зам.-ръководителя на департамента по транспорта на Москва Андрей Корнеев, първото такова устройство е инсталирано в столичния район „Чистие пруди“. То е оборудвано с четири микрофона, насочени към пътните платна, както и камери, които заснемат нарушителите на снимки и видео. Поставени са и инфрачервени датчици за работа през нощта. След тестването се планира подобни камери да бъдат поставени в райони, от чиито жители постъпват много жалби за транспортен шум.

Постановленията, които, с помощта на камерите, ще бъдат издавани от Московската административна пътна инспекция, ще включват панорамни снимки от траекторията на автомобила или мотоциклета, видеозаписи и данни за нивото на шума, фиксирано в 5 до 7 точки на пътя, пише motor.ru.

Глобите за умишлено нарушаване на тишината се предвижда да бъдат минимум 5000 рубли (близо 60 евро) – това е 10 пъти повече от много действащи глоби. При това се предлага да се увеличават прогресивно, в зависимост от мощността на двигателя: започвайки от 200 к.с., на всеки следващи 10 к.с. ще се добавят по 250 рубли (около 3 евро). Така за собствениците на твърде шумни коли от 400 к.с., глобата ще бъде 10 000 рубли (118 евро). В някои случаи властите дори допускат конфискация на превозното средство.

Съответните проектопоправки в Кодекса на Руската федерация за административни нарушения и закона за Съблюдаване на спокойствието на гражданите и тишината са предложени от кмета на Москва Сергей Собянин, а вече са подкрепени и от Московската градска дума. Преди началото на експлоатацията обаче не е достатъчно камерите просто да бъдат тествани: те трябва да преминат сертификация, за която е необходимо законодателството да определи праговите стойности на шума в децибели. Към днешна дата има ГОСТ (държавен стандарт – бел.ред.) за замерване шумността на превозните средства при сертифицирането, но той не е подходящ за пътища, тъй като се занимава с лабораторни измервания.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest