Направете тези апетитни плодови сладкиши за пикник в руски стил
В Русия пирожките – малки сладкиши с пълнеж, могат да се сервират с основното ястие, както и да се добавят към супата или просто да се ядат като отделна закуска.
Лятото със сигурност е най-подходящото време за запомнящи се пикници на открито с домашно приготвени пирожки.
В миналото руснаците правят големи питки, наречени пироги, които споделят с цялото семейство. По-бързо е да се приготви една голяма пита. По-късно домакините започват да правят тези питки като малки, отделни сладкиши. По този начин става много по-лесно пирожките да бъдат разпределени между членовете на семейството; за децата те са като специална почерпка, а съпругът ги взима на работа в нивите.
В зависимост от сезона, пирожките имат най-различни плънки: риба или месо, извара, гъби и зеленчуци; дори елда и други видове зърно. През лятото руснаците използват като пълнеж пресни плодове и конфитюри.
Всеки готвач желае да впечатли гостите си, затова избира свой собствен начин на приготвяне на тези сладкиши: кръгли, овални, квадратни, триъгълни, с отвор на върха. Моята баба е свикнала да прави кръгли, а майка ми оформя дълги върхове от всяка страна. Аз най-често използвам овалната форма, тази, която се нарича „лодочка“, което означава „малка лодка“; или „ёлочка“ (ела), овал със зигзаг отгоре.
Ето 3 класически летни пълнежа с някои модерни вкусове и 2 различни формички.
Съставки:
За тестото:
- Брашно – 485 г
- Мляко – 250 мл
- 1 Яйце
- Захар – 4 с.л.
- Сол – 1 ч.л.
- Мая – 7 г
- Индийско орехче – 1/4 ч.л.
- Аромат на ванилия
За ябълковия пълнеж:
- 3 ябълки
- Една голяма круша
- Масло – 50 г
- Ванилови семена или прах 1/2 ч.л.
- Канела – 1/4 ч.л.
- Захар – 3 с.л.
- Лимонов сок или 1/2 лимон
- Лимонова кора или 1 лимоново нишесте – 2 с.л.
Черешов пълнеж:
- Череши – 250-300 г
- Кора от лайм
- Звездовиден анасон – 2 броя
- Захар – 2 с.л.
- Коняк – 2 с.л.
- Царевично нишесте – 2 с.л.
Пълнеж от горски плодове:
- Ягоди – 150 гр
- Боровинки – 150 гр
- Захар – 3 с.л.
- Розов аромат – 1/2 ч.л.
- Лимонови кори
- Царевично нишесте – 2 с.л.
Смесете за глазурата:
1 яйце, разбъркано с 2 супени лъжици мляко
Приготвяне:
Поставете всички съставки за тестото, освен олиото, в купата на миксера и започнете да разбърквате на най-ниска скорост. Увеличете скоростта след 2 минути и оставете да се бърка още 5 минути. Можете също така да месите с ръце.Юлия Мулино
Включете отново на най-ниската скорост и добавете олиото.Юлия Мулино
Може да изглежда, че има твърде много масло. Оставете да се меси за 10 минути – всичко ще се впие в тестото.Юлия Мулино
Покрийте тестото и го оставете за 30 минути на стайна температура.Юлия Мулино
По-късно поставете тестото в хладилника за 1,5 до 2 часа.
Можете да започнете да подготвяте пълнежите.
Извадете сърцевината на ябълките.Юлия Мулино
Обелете крушата.Юлия Мулино
Извадете сърцевината ѝ.Юлия Мулино
Нарежете ябълките и крушите на 1 см кубчета, сложете в купа и добавете лимонов сок, за да не потъмнява сместа.Юлия Мулино
Добавете ванилов прах, канела и лимонова кора.Юлия Мулино
Добавете захарта.Юлия Мулино
Разтопете маслото в черпак.Юлия Мулино
Сложете на слаб огън и оставете да къкри за 10 минути. Кубчетата трябва да омекнат, но да запазят формата си.Юлия Мулино
Към края добавете лъжица царевично нишесте и оставете плодовата смес да се сгъсти. Свалете от печката и оставете да изстине.
Извадете черешовите костилки.Юлия Мулино
Юлия Мулино
Сложете ги в купа, добавете лимонова кора, звездовиден анасон, захар, коняк и сложете сместа на печката.Юлия Мулино
Оставете да къкри 10 минути. В края добавете царевичното нишесте. Свалете от печката и оставете да се охлади.
Нарежете ягодите на малки кубчета.Юлия Мулино
Добавете захар, лимонова кора, аромат на роза и сложете на котлона за 10 минути.Юлия Мулино
В края добавете царевичното нишесте, за да премахнете излишната течност. Свалете от котлона и оставете да изстине.Юлия Мулино
Нуждаем се от царевично нишесте за сгъстяване на пълнежа, защото по време на готвене плодовете пускат сок. Ако видите, че сместа все още е течна, добавете малко повече царевично нишесте и оставете да се готви една минута по-дълго. Продължавайте да бъркате, след като добавите царевичното нишесте.
Извадете тестото от хладилника и направете топка.Юлия Мулино
Юлия Мулино
Разделете го на равни малки топчета от 45 г – аз получих около 20 броя.Юлия Мулино
Завийте останалите топчета и ги оставете за около 30 минути. Те ще се надигнат малко и ще стигнат до стайна температура.Юлия Мулино
Изравнете ги с ръка на масата. Брашно не е необходимо. Тестото е гъвкаво и удобно за работа.Юлия Мулино
Отгоре сложете ябълковия пълнеж.Юлия Мулино
Вземете краищата на тестото и ги свържете отгоре.Юлия Мулино
Натиснете старателно по линията с пръсти.Юлия Мулино
Направете черти, за да се разстеле пълнежът още по-добре – имате форма „ёлочка“ (ела).Юлия Мулино
Поставете пая върху хартията за печене, обърнете формичката надолу – получавате формата „лодочка“ (лодка).
Разстелете глазурата върху сладкишите и ги сложете във фурната за 20-30 минути на 190 градуса.Юлия Мулино
Юлия Мулино
Повторете същите стъпки с черешовия пълнеж.Юлия Мулино
Аз използвам малко по-малко от 1 с.л. ягодов пълнеж, за да го затворя лесно.Юлия Мулино
Използвах формата „ёлочка“ за тях.Юлия Мулино
Имах 8 ябълкови, 5 черешови и 7 ягодови сладкиша. Част от пълнежа остана.Юлия Мулино
Насладете се на пикник в руски стил!Юлия Мулино
автор: ЮЛИЯ МУЛИНО