Направете тези апетитни плодови сладкиши за пикник в руски стил

В Русия пирожките – малки сладкиши с пълнеж, могат да се сервират с основното ястие, както и да се добавят към супата или просто да се ядат като отделна закуска.

Лятото със сигурност е най-подходящото време за запомнящи се пикници на открито с домашно приготвени пирожки.

В миналото руснаците правят големи питки, наречени пироги, които споделят с цялото семейство. По-бързо е да се приготви една голяма пита. По-късно домакините започват да правят тези питки като малки, отделни сладкиши. По този начин става много по-лесно пирожките да бъдат разпределени между членовете на семейството; за децата те са като специална почерпка, а съпругът ги взима на работа в нивите.

В зависимост от сезона, пирожките имат най-различни плънки: риба или месо, извара, гъби и зеленчуци; дори елда и други видове зърно. През лятото руснаците използват като пълнеж пресни плодове и конфитюри.

Всеки готвач желае да впечатли гостите си, затова избира свой собствен начин на приготвяне на тези сладкиши: кръгли, овални, квадратни, триъгълни, с отвор на върха. Моята баба е свикнала да прави кръгли, а майка ми оформя дълги върхове от всяка страна. Аз най-често използвам овалната форма, тази, която се нарича „лодочка“, което означава „малка лодка“; или „ёлочка“ (ела), овал със зигзаг отгоре.

Ето 3 класически летни пълнежа с някои модерни вкусове и 2 различни формички.

Съставки:

За тестото:

  • Брашно – 485 г
  • Мляко – 250 мл
  • 1 Яйце
  • Захар – 4 с.л.
  • Сол – 1 ч.л.
  • Мая – 7 г
  • Индийско орехче – 1/4 ч.л.
  • Аромат на ванилия

За ябълковия пълнеж:

  • 3 ябълки
  • Една голяма круша
  • Масло – 50 г
  • Ванилови семена или прах 1/2 ч.л.
  • Канела – 1/4 ч.л.
  • Захар – 3 с.л.
  • Лимонов сок или 1/2 лимон
  • Лимонова кора или 1 лимоново нишесте – 2 с.л.

Черешов пълнеж:

  • Череши – 250-300 г
  • Кора от лайм
  • Звездовиден анасон – 2 броя
  • Захар – 2 с.л.
  • Коняк – 2 с.л.
  • Царевично нишесте – 2 с.л.

Пълнеж от горски плодове:

  • Ягоди – 150 гр
  • Боровинки – 150 гр
  • Захар – 3 с.л.
  • Розов аромат – 1/2 ч.л.
  • Лимонови кори
  • Царевично нишесте – 2 с.л.

Смесете за глазурата:

1 яйце, разбъркано с 2 супени лъжици мляко

Приготвяне:

Поставете всички съставки за тестото, освен олиото, в купата на миксера и започнете да разбърквате на най-ниска скорост. Увеличете скоростта след 2 минути и оставете да се бърка още 5 минути. Можете също така да месите с ръце.Юлия Мулино

Включете отново на най-ниската скорост и добавете олиото.Юлия Мулино

Може да изглежда, че има твърде много масло. Оставете да се меси за 10 минути – всичко ще се впие в тестото.Юлия Мулино

Покрийте тестото и го оставете за 30 минути на стайна температура.Юлия Мулино

По-късно поставете тестото в хладилника за 1,5 до 2 часа.

Можете да започнете да подготвяте пълнежите.

Извадете сърцевината на ябълките.Юлия Мулино

Обелете крушата.Юлия Мулино

Извадете сърцевината ѝ.Юлия Мулино

Нарежете ябълките и крушите на 1 см кубчета, сложете в купа и добавете лимонов сок, за да не потъмнява сместа.Юлия Мулино

Добавете ванилов прах, канела и лимонова кора.Юлия Мулино

Добавете захарта.Юлия Мулино

Разтопете маслото в черпак.Юлия Мулино

Сложете на слаб огън и оставете да къкри за 10 минути. Кубчетата трябва да омекнат, но да запазят формата си.Юлия Мулино

Към края добавете лъжица царевично нишесте и оставете плодовата смес да се сгъсти. Свалете от печката и оставете да изстине.

Извадете черешовите костилки.Юлия МулиноЮлия Мулино

Сложете ги в купа, добавете лимонова кора, звездовиден анасон, захар, коняк и сложете сместа на печката.Юлия Мулино

Оставете да къкри 10 минути. В края добавете царевичното нишесте. Свалете от печката и оставете да се охлади.

Нарежете ягодите на малки кубчета.Юлия Мулино

Добавете захар, лимонова кора, аромат на роза и сложете на котлона за 10 минути.Юлия Мулино

В края добавете царевичното нишесте, за да премахнете излишната течност. Свалете от котлона и оставете да изстине.Юлия Мулино

Нуждаем се от царевично нишесте за сгъстяване на пълнежа, защото по време на готвене плодовете пускат сок. Ако видите, че сместа все още е течна, добавете малко повече царевично нишесте и оставете да се готви една минута по-дълго. Продължавайте да бъркате, след като добавите царевичното нишесте.

Извадете тестото от хладилника и направете топка.Юлия МулиноЮлия Мулино

Разделете го на равни малки топчета от 45 г – аз получих около 20 броя.Юлия Мулино

Завийте останалите топчета и ги оставете за около 30 минути. Те ще се надигнат малко и ще стигнат до стайна температура.Юлия Мулино

Изравнете ги с ръка на масата. Брашно не е необходимо. Тестото е гъвкаво и удобно за работа.Юлия Мулино

Отгоре сложете ябълковия пълнеж.Юлия Мулино

Вземете краищата на тестото и ги свържете отгоре.Юлия Мулино

Натиснете старателно по линията с пръсти.Юлия Мулино

Направете черти, за да се разстеле пълнежът още по-добре – имате форма „ёлочка“ (ела).Юлия Мулино

Поставете пая върху хартията за печене, обърнете формичката надолу – получавате формата „лодочка“ (лодка).

Разстелете глазурата върху сладкишите и ги сложете във фурната за 20-30 минути на 190 градуса.Юлия МулиноЮлия Мулино

Повторете същите стъпки с черешовия пълнеж.Юлия Мулино

Аз използвам малко по-малко от 1 с.л. ягодов пълнеж, за да го затворя лесно.Юлия Мулино

Използвах формата „ёлочка“ за тях.Юлия Мулино

Имах 8 ябълкови, 5 черешови и 7 ягодови сладкиша. Част от пълнежа остана.Юлия Мулино

Насладете се на пикник в руски стил!Юлия Мулино

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest