Общество

Честита първа пролет!

Астрономическата пролет настъпи тази сутрин в 05:49 часа.

Тя започва с пролетното равноденствие – около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември – в Южното, и завършва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното полукълбо и 21 декември – в Южното полукълбо. Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното – септември, октомври и ноември.

По света е възприета календарната система, основаваща се на т. нар. „Григориански календар“. Според него по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причина датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо.

Интересен факт е, че преди да приемат християнството славянските народи чествали Масленица (днес – Сирни Заговезни), която се отбелязвала в деня на пролетното равноденствие. Празникът символизирал настъпващата пролет, слънцето и прераждането.

От днес дните започват да стават по-дълги от нощите, температурите се повишават, а природата се връща към активен живот.

У нас тази година пролетта настъпи със слънце и високи температури. Въпреки това Община Габрово призовава всички да останат в домовете си, за да успеем заедно да ограничим разпространението на COVID-19. Бъдете отговорни!

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest