Роспотребнадзор оповести срока за направата на ваксина срещу коронавируса

Производството на руска ваксина срещу новата коронавирусна инфекция COVID-19 според учените ще бъде възможно през четвъртото тримесечие на 2020 година.

В момента прототипите на лекарството се подлагат на лабораторни изследвания върху животни (плъхове, мишки и порове) в Новосибирския център за вирусология и биотехнология „Вектор“, съобщиха от пресслужбата на Роспотребнадзор, цитирани от РБК.

Според Роспотребнадзор говорим за прототип на ваксина, базирана на шест различни технологични платформи, включително на базата на „обещаващи технологии за синтетични ваксини“ (иРНК ваксини, пептидни ваксини и субединични ваксини).

Учените ще установят най-обещаващите и безопасни проби, ще изчислят дозата и метода на използване на ваксината.

На 19 март Игор Никоноров, старши изследовател в Института по грип, заяви в интервю за РБК, че разработването на ваксина срещу COVID-19 може да отнеме няколко години.

Той отбеляза, че самата ваксина може да бъде създадена бързо, но са необходими от една година и половина до три години, за да се разбере, че тя работи както трябва.

На 18 март Световната здравна организация обяви първите изпитания на ваксина за COVID-19. Според ръководителя на СЗО Тедрос Гебрейесус тестването е започнало два месеца след началото на разработването на лекарството.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest