Затвор за опасен рецидивист

Предаденият на съд от Окръжната прокуратура във Варна подсъдим за два грабежа на възрастни жени и кражба в условията на опасен рецидив Стефан И. ще търпи наказание 3 години и 9 месеца лишаване от свобода в затвор при първоначално строг режим. До ефективната присъда на 47-годишния опасен рецидивист се стигна, след като той призна вината си и сключи споразумение с прокуратурата, което Варненският окръжен съд одобри.

47-годишният Стефан, известен с прякора Чочо Яйцето, извършил първия грабеж на 5 март тази година. В района на магазин от голяма търговска верига забелязал възрастната жена и я заговорил. Заявил й, че има да връща пари на сина й. Подсъдимият поискал химикал и докато възрастната жена бръкнала в чантата си за химикал, Стефан издърпал плика с парите и избягал. В него имало две банкноти с номинал 50 лева и 100 долара.

На 11 април в централната част на Варна подсъдимият спрял и свойски заговорил 85-годишна жена. Пенсионерката не чувала добре и го помолила да повтори казаното. В този момент 47-годишният мъж издърпал торбичката, в която имало пари и вещи на стойност 89 лева, и се качил в преминаващ автомобил.

Пет дни по-късно, на 16 април, Стефан заговорил 80-годишна жена на автобусна спирка. Обяснил й, че дължи 110 лева на внука й и я помолил да му ги предаде. Попитал жената дали ще може да му върне 10 лева, тъй като имал 120 лева.

Възрастната жена му обяснила, че не носи пари в себе си. Помолила го да я почака, докато вземе пари от дома си. Подсъдимият я последвал. В дома си жената взела пари от чекмедже в кухнята си. Щом се обърнала, видяла, че Стефан е в стаята. Мъжът поискал свещ, за да запали за нейните близки, и докато нарочената за жертва започнала да търси, взел плика с парите от чекмеджето, в който имало 528 лева.

Стефан И. е осъждан за кражби, грабежи и измами  16 пъти. Последната ефективна присъда, също за грабеж, изтърпял на 30 декември 2018 г. В момента той се намира във варненския затвор с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Одобреното от съда споразумение е окончателно и влиза в сила веднага.

Pin It on Pinterest