Бизнес

Видове ръчни колички: Как да направим правилен избор

Всеки градинар, дори и такъв, който е само любител е наясно, че няма как да мине без ръчна количка в двора си. Но разнообразието от градински ръчни колички е толкова голямо, че е трудно да се определи правилният модел. Затова сега ще се опитаме да внесем повече яснота, като се спрем на различните модели.

Видовете ръчни колички се различават по своите потребителски качества и функционалност.

Вместимост и товароподемност

Когато избирате градинска количка, обърнете внимание на вместимостта и товароподемността.

Преди да направите покупка, попитайте за съвет от приятели или съседи. Разберете кой модел количка използват, какви са нейните предимства и недостатъци. Ако е възможно, направете един вид „тест драйв“, за да потвърдите характеристиките им от собствен опит.

Корпус и дръжки

Основното изискване за всички модели ръчни колички е материалът, от който са изработени. Това определя продължителността на експлоатационния им живот.

Тяло

Обикновено тази част е изработена от метални листове с малка дебелина – до около 1 мм. За здравина производителите подсилват тялото допълнително. В този случай не е нужно да се притеснявате, че количката ще се деформира с течение на времето.

Ширината на тялото се счита за много  важна характеристика. По този въпрос се ръководете от размера на вратите и проходите в имота – количката трябва свободно да преминава през тях.

Дръжките трябва да са разположени на голямо разстояние една от друга и да са възможно най-дълги – това ще ви помогне да свалите товара от гърба си и да направите възможно маневрирането по мрежата от градински пътеки . Също така повърхността на дръжките трябва да бъде покрита с подходяща пластмаса или да бъдат гумирани, така че ръцете да не се плъзгат по тях и кожата да не протърква.

Товароносимост и капацитет

Градинската ръчна количка може да превозва товари с различно тегло. Най-простите и евтини модели позволяват транспортиране на почва или хумус, който тежи не повече от 70-100 кг. Продават се с корпус с най-ниска якост и най-често се купуват от градинари. Това в голяма степен се дължи и на ниската цена.

Следващата товароносимост е 100-150 кг. Тези ръчни колички  се използватза транспортиране на по-тежки товари. Най-често такива имат големи размери.

Моделите ръчни колички, чиято цел е транспортиране на строителни материали, могат да се справят с тегло от около 200 кг. Те сами по себе си са тежки и трудни за управление, но са незаменими в строителните работи.

По отношение на капацитета градинската количка варира от 70 литра до 160 литра. Благодарение на тези числа можете да разберете колко течности или насипни вещества могат да бъдат транспортирани с него наведнъж.

Колела

Отдавна се води спор дали да се използват колички с едно или две колела. Някои твърдят, че двуколесните имат много предимства. В същото време други възхваляват маневреността на едноколесните автомобили. Нека разгледаме по-отблизо този въпрос.

Количката с едно колело има своето основно предимство – удобна е за работа в най-тесните пространства, ергономична е. Въпреки това, управлението й изисква значителен разход на физическа сила. Едно колело често може да се подхлъзне в рохкава почва и тежестта на транспортирания материал се усеща по-силно.

Покупката на двуколесна количка се изплаща, тъй като е стабилна на всички повърхности. Също така, такива модели поемат цялото тегло на транспортираните стоки. Но тези колички имат и своите недостатъци – необходимо е много повече място за завои.

Има и мега колички с четири работни колела. Такива модели могат да носят възможно най-голямото тегло. Но тяхната пъргавина е още по-слаба.

Обърнете внимание на диаметъра на колелата. Смята се, че колкото по-големи са те, толкова по-добра е количката. 

Градинските магазини предлагат богат избор от ръчни колички. Надяваме се, че след като прочетете нашата статия, ще изберете най-правилната за вас и ще останете доволни от покупката си.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest