Бизнес

Продажбите спадат, но новото строителство и луксозните имоти в София са все още актуални

Сериозен е спадът в броя на сделките с недвижими имоти в София, както на тримесечна, така и на годишна база, но цените на жилищата в столицата остават високи. Само допреди 2-3 години, в разгара на пиковите 2020 и 2021 г. можеха да се намерят апартаменти за по 1100-1200 евро за квадратен метър. Сега обаче средната цена е малко над 1500 евро за квадрат.

Сегмента на луксозни имоти в София обаче си остава силен. Това може да е породено от притесненията за висока инфлация и това че много хора предпочитат да инвестират в имот, който ще запази стойността си дългосрочно.

Сайтът за недвижими имоти Реалистимо разглежда цените на имотите в София за да начертае тенденциите в момента – къде купуват хората и на какви цени.

Новото строителство е предпочитано от желаещите да закупят имоти в София

От квартала и неговата популярност и имидж зависят и цените. Южните квартали са предпочитани, ето защо там и квадратният метър е по-скъп – често дори над 2000 евро. “Банишора” и “Малинова долина” пък са местата с най-голяма активност за имоти ново строителство в София където се насочват купувачите от този сегмент.

“Лозенец”, който има реномето на престижен, богаташки район, държи и първенството по средни цени на новите жилища – около 3000 евро за квадрат. Ако към тези разходи се добавят и другите за обзавеждане и довършителни дейности, сумата става огромна и все по-често непосилна дори за софиянци, които вземат и най-високите средни заплати в страната. Прибавя се тук и още един фактор – непредсказуемата инфлация, която сериозно засяга цените на строителните материали и суровините и кара инвеститорите да са все по-внимателни и да ограничават продажбата “на зелено”.

Вторичният пазар се оказва и по-скъп, и по-нелогичен

От гледна точка на продавачите на вторичния пазар, в момента покачването на цените на всичко е аргумент и те да поискат повече – така се оказва, че понякога панелно жилище на няколко десетилетия струва с около една трета повече в сравнение с новото строителство, което е парадокс.

Най-желани са двустайните апартаменти

Двустайните жилища ново строителство съставляват повече от половината от имотния пазар в София. Може би тук става дума и за фактора цена – те са най-достъпни със средна цена малко над 130 хил. евро – съчетана с оптимално разпределение и усвояване на пространството. Почти 40% е делът на сделките с тристайни апартаменти, но под 10% остава този на жилища с три или повече спални според сайта за обяви за недвижими имоти в София Реалистимо.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest