10 неща, които не знаете за прочутата космическа станция „Мир“

На 23 март 2001 г. легендарната орбитална станция е потопена в Тихия океан след 15 славни и трудни години в космоса.

 1. Благодарение на нея съществува МКС

Репродукция на схемата на орбитална станция

Репродукция на схемата на орбитална станция „Мир“Sputnik

Когато СССР изстрелва „Мир“ в орбита през 1986 г., тя става първата пилотирана модулна станция в космоса. Дълги години „Мир“ е единствената платформа, на която се тестват и подготвят дълги периоди на работа в космоса. Оттогава тя е посещавана често от много космонавти от различни държави. Уроците, научени през годините, помагат за усъвършенстването на Международната космическия станция (МКС).

 1. Помага за поставянето на три световни рекорда

„Мир“ по време на наземната подготовка в цеха на Космическия център „Хруничев“Александър Моклецов/Sputnik

Станцията е използвана специално за дълги мисии в космоса. Нищо чудно, че два световни рекорда за най-дълго време, прекарано в космоса съответно от мъже и жени са поставени и именно на „Мир“: от руския космонавт Валерий Поляков и американската му колежка Шанън Лусид.Пресконференция с героите на СССР Леонид Кизим и Владимир Соловьов

Пресконференция с героите на СССР Леонид Кизим и Владимир СоловьовАлександър Моклецов/Sputnik

Руският космонавт Анатолий Соловьов държи световния рекорд за най-много разходки в космоса (общо 16) и най-дълго прекарано време в разходки в космоса (82 часа с натрупване) – всички те на борда на орбиталната станция „Мир“.

 1. Става символ на международната дружба

3 декември 1986 г. Командир на екипажа Л.Д. Кизим

3 декември 1986 г. Командир на екипажа Л.Д. КизимТАСС

Първият чуждестранен екипаж стъпва на борда на руската станция „Мир“ през 1995 година. Оттогава тя е посещавана от космонавти от САЩ, Канада, Великобритания, Австрия, Германия, Франция, Япония, Словакия, България, Сирия и дори Афганистан, което я превръща в символ на солидарност в името на науката.Шатъл

Шатъл „Атлантис“ и станция „Мир“NASA

От февруари до август 1990 г. на борда на станцията се намира знамето на мира – символ на Пакта Рьорих, посветен на защитата на художествените и научни институции и исторически паметници.

 1. Провежда съвместна програма с американски космически совалки

„Мир“, 12 юни 1998 г.NASA

„Мир-Шатъл“, която започва през 1993 г., е съвместна програма между космическите агенции на САЩ и Русия. В продължение на 4 години руските космонавти използват американски совалки, за да стигат до станцията „Мир“, а американците използват космическия кораб „Союз“ за дълги мисии на борда на „Мир“. Програмата приключва през 1998 година.

 1. Оцелява след сериозен инцидент

Повредена слънчева батерия на модула

Повредена слънчева батерия на модулаNASA

Най-сериозният инцидент с „Мир“ се случва на 25 юни 1997 г., когато грешка на новата система за контрол става причина за сблъсък между транспортния кораб „Прогрес М-34“ и модула „Спектър“.

Сблъсъкът уврежда соларните панели и причинява огромна загуба на енергия на станцията. Оказва се невъзможно повреденият модул да бъде поправен, така че космонавтите просто го запечатват. Модулът остава така чак до потапянето на „Мир“ в Тихия океан през 2001 година.

 1. Вдъхновява филмови режисьори и създатели на компютърни игри

Кадър от филма

Кадър от филма „Армагедон“Michael Bay/Touchstone Pictures; Jerry Bruckheimer Films; Valhalla Motion Pictures

Станция „Мир“ е „герой“ в много поп продукции. Тя участва във филми, като например „Армагедон“, „Вирусът“ и „Желязно небе“, както и в компютърните игри Red Alert 3 и Fallout Tactics: Brotherhood of Steel.

 1. Прекарва в космоса 15 години

Советско-английски космически екипаж

Советско-английски космически екипажАлександър Моклецов/Sputnik

Първата пилотирана модулна станция прекарва в орбитата на Земята общо 5511 дни.

 1. На „Мир“ се провеждат над 23 000 научни експеримента

Космонавтът Александър Волков

Космонавтът Александър ВолковSputnik

Освен всичко останало, научните мисии на космическата станция „Мир“ помагат на учените да се научат как да предвиждат по-точно земетресения.

 1. В крайна сметка се износва и е изведена от експлоатация

Водолази работят над копие на

Водолази работят над копие на „Мир“ под водата, за да отработят отстраняването на щетиReuters

С времето зачестяващите аварии на „Мир“ показват, че тя вече е остаряла и се нуждае от огромни инвестиции, за да продължи да работи. Те не са оправдани, така че на 23 март 2001 г., след 15 години в космоса, станцията е свалена от орбита в отдалечена зона на Тихия океан, известен като „Космическото гробище“.

След като легендарната космическа станция е погребана под водата, плъзват непотвърдени слухове, че извеждането ѝ от експлоатация е провокирано от смъртоносен вирус, дошъл от космоса.

 1. На нея е кръстен астероид

NASA

Няколко месеца, след като „Мир“ е изведена от експлоатация, белгийският астронавт Ерик Валтер Елст открива астероид, който в крайна сметка е кръстен „11881 Mirstation“.

АВТОР: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest