Димитър Зоров и Мария Степанчева: Парите за животновъдите до 25 май или София ще се напълни с биволи 

инж. Димитър Зоров – председател на НСГБ, на АМБ, собственик на мандра „Пършевица“ и Мария Степанчева, председател на АББ, в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 30-ти април 2022 г., заяви позиции по следните теми:  

Обещанията за отпускане на средства – кога? 

“Минаха празниците, дойде светлата седмица – просветва ли на Вашия хоризонт?” започна разговора Беновска. Зоров сподели, че е имал разговор с министъра на земеделието – има средства, които възнамеряват да отпуснат, но проблем е времевият диапазон. “За тези 120 милиона, който г-н Асен Василев обеща, разбираме, че ще бъдат включени под някаква форма, но след актуализацията на бюджета. Тези средства ще са изключително неактуални и малки на това, което разбираме през последните дни и седмици, защото само за 3 дни дизеловото гориво от българската рафинерия е поскъпнало 3 пъти” коментира Зоров. Той подчерта, че политическото говорене ще се отрази тежко на производителите и на потребителите и при вдигане на себестойността с 60 % към момента са отразени 15-20 % в цената и производителите работят с около 30-40 % на загуба. “Това, което чухме за газта вчера е умопомрачително – 35 нови % – всички продукти, имаме два торови завода, те ще поместят и торовете и селскостопанските продукти. Тези хора в Европа, защото в България явно решения не се взимат, единствено чакаме решението, ако въобще зависи от нас, за въоръжаването на Украйна… явно европейските политици са скарани с действителността. Къде са им механизмите? Това ги попитахме и в Брюксел – къде са механизмите за компенсации, защото хората не могат да издържат на този ценови шок” подчерта Димитър Зоров.  

Беновска пожела да изгледат блиц интервю с министъра на земеделието Иван Иванов на 12-ти април 2022 година. 

Иван Иванов: 70 млн лв. за животновъдите, има още. Асен Василев-за кредитите им от ДФЗ, правено е 

Министърът на земеделието, храните и горите Иван Иванов отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция в МЗХГ от 12-ти април 2022 г, излъчена директно в  youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz. 

Илиана Беновска: Г-н Иванов, Националният съюз на говедовъдите и други животновъдски съюзи миналата седмица отбелязаха, че за млекодайните животни, овце и крави не се придвижват средствата, които им е обещано да като помощ от Асен Василев, вицепремиера? И се въвеждат някакви допълнителни изисквания, няма да се спирам, Вие сигурно знаете, по отношение на съхраняване на зърното, което също спира процеса на финансиране. Решихте ли този въпрос и ако не – кога ще го решите? Защото те искат да отидат в ЕК, организират среща на 20-ти даже! 

Иван Иванов: Аз мисля, че малко предварително беше изнесена тази информация от тях, без да са запознати с детайлите. Тъй като днес ние сме готови със ставките и съм сигурен, че ще бъдат удовлетворени от тези ставки, които ще бъдат дадени на нашите животновъди и ще покрият техните разходи. Една скоба да отворя, аз го казах преди малко, но да го кажа отделно. За сектор животновъдство ще бъдат така наречените ковид помощи, са отпуснати 70 милиона лева. Това е изключително сериозна сума. Като съответно за този сектор ще бъдат предвидени средства и от другите видове помощи, които аз коментирах преди малко. Целта е максимално да покрием разходите. Примерно нашите разценки са на база технологични карти, данни от статистика, съответно САПИ, ставката за технологични разходи без корекции, примерно за една крава е 402 лева. Ние сега определяме близо 200 лева да получат на крава. Имайте предвид, че те са получили и така наречената обвързана подкрепа. Ще получат и още субсидии. Така че тази година вероятността е доста голяма да преминем доста пъти сумата от 402 лева на едно животно, което е необходимо за изхранването. 

Илиана Беновска: Ако позволите един подвъпрос, те се притесняват, че това са породи, които могат да бъдат загубени. В какъв срок ще стане това финансиране, с каква ефективност и в какъв размер? 

Иван Иванов: Утре в 14 часа е заседанието на ЕС на ДФ „Земеделие“ и веднага след това започва приемът. Ние разговаряхме вече с колегите животновъди. Ще разработим както помощна De Minimis два варианта. Единият е в двуседмичен срок тези, които са готови, да си подадат документите и да получат по-рано. Тези, които имат забавяне, ще бъдат изчакани в стандартния двумесечен срок да си подадат заявленията и съответно да получат тези средства, които са свързани с така наречената ковид помощ. Считаме, че до 15-ти май трябва да е приключило приемането на заявления, съответно да има сериозен напредък по изплащането на средствата. Така или иначе по ковид помощта трябва до края на юни да са усвоени всички средства, такива са условията на временната рамка. 

Илиана Беновска: Г-н Иванов, утре във връзка със заседанието на ДФ „Земеделие“ информиран ли сте, че има кредити на животновъдите, които са отпуснати от ДФ „Земеделие“ от години, трябвало е да бъдат със съответното разпореждане опростени, но в момента продължават да им се трупат и лихвите, и главниците и нищо не се предприема по това? 

Иван Иванов: Запознати сме! Аз съм изпратил специално писмо до министъра на финансите, за да можем да получим отговор как да процедираме, защото това не е в компетенциите на МЗХГ. Пълно право на министъра на финансите е да реши как да процедира. Имало е практика в миналото да се опрощават подобни заеми. Надявам се със съвместни усилия да успеем да защитим подобна теза пред МФ и да продължим тази практика. 

Министър Иванов и предвидената помощ за животновъдите 

“Каква е оценката Ви на това, което казва министъра преди 16 дни?” попита Беновска. Мария Степанчева коментира, че предвидената помощ е изключително закъсняла. Тя подчерта, че животновъдите до момента са получили само De Minimis – до 50 животни по 40 лева и над 50 животни по 20 лева. “При тези растящи цени и тази инфлация, дали тези средства са достатъчни за развитието на животновъдството и особено млечното животновъдство, което се намира в изключително тежко положение. При пазарен механизъм ние нямаме пазарна цена на нашата продукция. Цената на млеката не е помръднала от година, а всичко се увеличи двойно и тройно. Изключително тромаво се работи, това ни накара да направим среща в Брюксел с ЕК, защото България изключително изостава” каза Степанчева. Беновска отбеляза, че Иванов е обещал 700 милиона лева на животновъдите, а Зоров обясни, че знаят за това повече от 2 месеца след много разговори и караници в парламента. “Тези пари са 184 лева на крава. Тези пари въобще не влизаха в калкулациите за другите 120 милиона, така че надяваме се тези пари, които са много закъснели и трябваше да влязат още март месец, но с всички тези дебати се забавиха. Онзи ден разговора с министъра – той обеща, че до 25 май ще бъдат изплатени. Прави ми впечатление, че има неточности при изпълнението и затова беше разговора с министър Иванов и сега да успокоим всички животновъди, че без да са си затворили заявленията за кампанията на директни плащания, те ще могат да си затворят другото, само трябва да е отворено, защото първите дни ги връщаха от службите като им казваха, че трябва да бъде затворено. Трябва да има синхрон и изпълнителите надолу да имат ясни указания, защото това все повече нервира хора – уж ще Ви дадем едни пари, пък не можете да си затворите заявлението” каза Зоров.  

Зърно за животновъдите 

Беновска попита какво се е случило със спора със заместник-министър Христанов във връзка със съхраняването на зърното. Инж. Зоров обясни, че вместо да дадат 120 милиона, са искали да раздадат зърно, но не безплатно, а срещу намалена цена. Той подчерта, че няма закупено зърно, няма и пари. Зоров отбеляза, че за говедовъдството зърното е една малка част от изхранването на животните, а и няма къде да бъде съхранявано – търговците не разполагат със складове, а производителите трябва да си използват своите за нова реколта. Водещата отбеляза, че са били предвидени 4,4 милиона за съхраняване като са калкулиране складирането на двойна цена. Зоров обясни, че това означава по 4 лева на тон на месец, а по проучване на пристанищата се съхранява по 2 лева. Беновска попита дали има корупционна схема в случая и Христанов ли е преговарял по темата. Инж. Зоров коментира, че на него е възложено като представител на ПП, но по-добре могат да кажат зърнопроизводителите. Той подчерта, че на срещата с Асен Василев Христанов е говорел за зърното и е казал, че е по-добре да се вземе зърно, за да не стане много скъпо и да няма с какво да изхранват животните. “Всяко нещо, което е два пъти над пазарната цена, всеки може да си направи извода…” каза Зоров по повод въпроса на Беновска за двойната цена за съхранение и възможна корупционна схема. Водещата попита Зоров дали са информирали министър Иванов за разликата в цената. Зоров отговори, че не са, защото чуват от Беновска, че се предвиждат 4,4 милиона лева и не знаят условията на съхранението, не се знае и в действителност каква ще е сумата, която ще бъде отпусната. 

Актуализация на бюджета 

“Не мога да разбера защо държавата иска да фалира фермите, може би и да оскъпи всичко, което Вие предлагате като качествен продукт за изхранване и докъде ще се стигне?” попита Беновска. Степанчева коментира, че животновъдството осигурява продоволствието на страната, хлябът е важен, но всеки сяда на масата с мляко и месо. “Няма далновидност и това се видя при актуализацията на бюджета. Излязохме с декларация до комисията по земеделие, до парламента и искаме актуализация от 200 милиона лева, за да бъде подпомогнато по най-бърз начин животновъдството и ако това се беше случило, сега нямаше да бъдем в това тежко положението. Другите страни в ЕС извадиха средства от националния бюджет и подпомогнаха своите животновъди. Точно това е причината за това състояние – трябваше да се реагира много по-бързо. Откликнаха веднага за тази помощ, макар че беше закъсняла. Трябваше всичко това да се реши за 1-2 седмици, оттогава минава 2 месец и няма нищо. Животновъдството е на изкуствено дишане” подчерта Мария Степанчева. Тя отбеляза, че браншът не е конкурентноспособен в момента, 120 милиона са били предвидени от 1 януари до 31 май, а сега трябва да се предвидят не по-малко от 400 милиона само за животновъдството.  

Срещата в Брюксел 

Беновска отбеляза, че групата от представители на животновъдните асоциации се е прибрала от Брюксел преди Разпети петък. “Какво говорихте с председателя на комисията по земеделие и развитие на селските райони Норберт Линс и какво очаквате от Европа като помощ?” попита водеща. Инж. Зоров разказа, че са отбелязали за пореден път, че България е в неравностойно и неравноправно положение като член на ЕС – субсидиите са по-ниски. “Не могат да ни ползват, само когато сме им необходими, да сме солидарно семейство за санкциите срещу Русия, примерно, а ние трябва да бъдем солидарни и когато става въпрос за права. Трябва да има компенсаторни механизми. Те ни казват, че имат много механизми, които България не използва. Поискахме да ни отговорят защо са ни отказали ЕК подпомагането с тези 120 милиона през предложената схема през продукция, която поиска и г-н Василев. Отговорът беше, че те не са запознати. Не знаем дали е така” каза Зоров. Той подчерта, че на срещата г-жа Мюлер, координатор на либералите, фермерка с около 500 крави, е казала, че трябва да дойдат в България и да видят как работи държавната структура, какви са проблемите на бранша и с какво да бъде подпомогнат. Инж. Зоров подчерта, че минава време от тези думи и не се знае колко ферми ще оцелеят. “ЕС е много солидарен с нас, особено на думи, да видим дали с механизмите ще стане. Мюлер ни увери, че схемата през продукция е изключително лесна” каза Зоров. Той подчерта, че предните ръководства на ЕК са отговаряли, че тази схема противоречи на споразумението със световната търговска организация, а Мюлер отрича това да е така.  

Европейски регламенти 

“Какво очаквате от Европа – пак ли да ни оправи някой отвън?” попита Беновска. Водещата отбеляза, че някои животни могат да изчезнат, ако се процедира по този начин с финансирането. Зоров каза, че една биволовъдна ферма е била ликвидирана миналата седмица. Мария Степанчева потвърди, че въпросната ферма е с 200 бивола, но не е само тя, държавата тепърва започва да прави нещо, но не се знае тези средства кога ще достигнат до тях. “Финансовата рамка за следващия програмен период е почти същата като изминалия. Всичко е 2-3 пъти нагоре като цени. Попитах – кажете господа, ще има ли актуализация на тази финансова рамка или ще има други финансови инструменти, с които Вие ще ни компенсиране. Жалкото е, че те също нямат виждане и казаха, че на този етап не се предвижда да се извършва актуализация на техния бюджет. Аз не зная как ще можем да съществуваме като нашето правителство не заделя достатъчно финансови средства. Те им дадоха за пример Германия, Полша, реагираха веднага, уведомили са Брюксел и са дали голяма помощ не фермерите им. Ние дори да тичаме срещу тях, няма да можем да ги достигнем. Ние сме разтревожени, че едни и същи регламенти, които се приемат в ЕС, важат за всичките страни-членки, без да се отчитат географските особености на всяка страна. Не може в България, при която 60% от терена е планински, те да искат една и същи гъстота за животните. Ние нямаме толкова пасища. Дават се пари по едни програми, а де факто предстоят санкции, защото ние не можем да изпълним тези изисквания” каза Мария Степанчева.  

Кредити на фермерите 

“Г-н Зоров, какво става с кредитите? Аз помолих министър Иванов да придвижи към Държавен фонд Земеделие проблема с Вашите кредити, той го прехвърли на Асен Василев. Минали са 18 дни от разговора с министър Иванов” попита Беновска. Зоров коментира, че след разговор с Иванов “топката е пред вратата” на Василев. Той подчерта, че 3 седмици са предостатъчно време Василев да се заеме с казуса, защото тези кредити тежат на хората и водят до невъзможност за взимане на ново финансиране от банките.  

Протести и оставки 

“Ще организирате ли протести и ще искате ли оставки? Превозвачите в четвъртък заявиха, че искат оставката на Кирил Петков, Асен Василев, Николай Събев и Гроздан Караджов” попита Беновска. Инж. Зоров каза, че не са взели такова решение, ще чакат до 25-ти май да изплатят първите 70 милиона и след това ще се разпише следващата рамка за юни месец. Той подчерта, че парите са крайно недостатъчни, защото всеки ден се вдигат цените, а увеличението не може да се добави към цената за крайния потребител. “Държавата е клиент на голяма част от продуктите – месо, мляко, хляб – обществени поръчки, на които не можеш да променяш цените. Изключително трудно е на хората, които управляват, но те трябваше да са запознати какво ги чака” каза още инж. Зоров.  

“Няма да напълните София с биволи до 25-ти май – търпеливо чакате – така ли?” попита Беновска. Степанчева отговори, че не е изключено това да се случи след 25-ти май, ако обещанията не се изпълнят и не се вземат адекватни мерки, както е станало през 2009 година. Инж. Зоров заяви, че чиновниците в министерството на земеделието и другите структури трябва да се събудят, ситуацията в света е нова, трябва да се реагира адекватно с анализи и искания към ЕК. “Не могат да ни кажат, че според регламента за училищната схема “Училищно мляко и плод” не могат в рамките на една календарна година да актуализират цените. Ако регламентът е такъв – искате промяна. Те трябва да са гъвкави” подчерта Зоров. Той коментира, че министър Момчил Андреев иска повече плодове и зеленчуци в училищата, но се дава изключително ниска цена, която никъде не може да се намери. ”Това са хора, които не са дали през живота си на нито един работник заплата и са се затворили в едни кабинети. Лошото е, че повечето европейски чиновници са такива” заключи инж. Зоров. Беновска пое ангажимента да продължат диалога с министър Иванов, очаква го другата седмица в студиото и мисли да информира премиера Кирил Петков за тези проблеми. Зоров призова Петков освен да ходи в Украйна, да се гр


Pin It on Pinterest