19FortyFive: Руската „Панцирь“ получава по-голям обсег

Опитът от военни конфликти в Северна Африка и Близкия изток доведе до развитието на зенитния ракетно-оръдеен комплекс „Панцирь“.

Благодарение на по-чувствителния радар и новите ракети комплексът има значително увеличена зона на поразяване на целите, включително дронове на малка надморска височина.

Както съобщават от изданието 19FortyFive, усъвършенстваният радар с фазирана антенна решетка на „Панцирь-СМ“ увеличава максималния обсег на откриване на целите до 75 км, пише „Российская газета“.

Зенитният комплекс получи на въоръжение и нова ракета с обсег на полета 40 км и височина на поразяване около 17 км. Скоростта на ракетата е нараснала, което ѝ позволява да прехваща цели, движещи се със скорост до 2,9 Маха или 1 км в секунда.

В резултат на това обновеният „Панцирь“ ще е заплаха дори за свръхзвукови самолети и ще може да прехваща атаки на свръхзвукови ракети с наземно базиране. За поразяване на самоделни БПЛА се планира да се използват и други ракети – с по-малък калибър.

„Голямото разстояние, на което „Панцирь“  открива и поразява въздушни цели, му позволява да изтласка трудно забележими безпилотни летателни апарати извън ефективния им обхват на наблюдение“, посочва порталът.

Просто казано, дроновете ще бъдат унищожени, преди да влязат в зоната на използване на собствените си оръжия и разузнавателни средства.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest