Общество

Запознайте се с едно от най-опасните растения в Русия

Сосновски копита може да изглежда миролюбиво и безобидно на пръв поглед растение, но не се подвеждайте от външния му вид, наподобяващ копър.

Единственото, което това демонично растение наистина иска, е да ви накара да плачете от болка, а може би дори и да ви убие.

Всяко лято руснаците обличат специални защитни костюми, взимат най-острите мотики и се изправят срещу растението копита от Сосновски (латинско име – Heracleum). Този плевел, който прилича на огромно растение от сорта на копъра, може да бъде смъртоносен и да расте буквално навсякъде: от места край пътя до частни градини. Защо е толкова опасен?

Как копита от Сосновски се появява в Русия?

Alexander Ovchinnikov/TASS

Историята на това растение започва в трудните години след Втората световна война, когато Съветският съюз трябва да възроди селскостопанското си производство. Ръководството на колективното стопанство се сблъсква с проблема, как да изхрани животните и търси евтина фуражна реколта. Агрономите обръщат внимание на хераклеума, който първоначално расте в студените планински райони на Турция и Грузия. Растението никога не е израсвало отвъд тези райони, докато през 50-те години на миналия век не се опитват да го отгледат в Кабардино-Балкария като експеримент. Резултатите са невероятни – оказва се, че растението се възпроизвежда със скоростта на светлината и придобива наистина гигантски размери – до 4 метра. Ботаникът Ида Манденова открива този вид и го нарича в чест на своя учител Дмитрий Сосновски.

В продължение на няколко години учени експериментират с копита от Сосновски в различни научни институти в Ленинград, Москва, Карелия и Украйна. То започва да расте отлично, специално се отглежда като силажна култура и дори е показвано в ботаническите градини като декоративно растение. 

В същото време Норвегия провежда експерименти с друг вид хераклеум, но стига до извода, че млякото от кравите, които го ядат, става безвкусно и в тяхното потомство се проявяват мутации. Освен това неговият стволов сок причинява дерматит. В резултат употребата му в Северна Европа е изоставена. В СССР и в други социалистически страни това растение активно се отглежда до 80-те години на миналия век и по онова време то е практически навсякъде.

Защо е толкова опасно?

Хераклеум/Global Look Press

В света са известни около 70 вида хераклеум. Те си приличат помежду си, но различните видове са повече или по-малко отровни. Някои дори могат да се ядат. Интересно е, че руското му име „борщевик“ наподобява думата „борш“ – може би то е получило това име, тъй като е било възможно да се приготвя храна от този конкретен неотровен вид. Освен ако нямате научна степен по ботаника, вероятно е най-добре никога да не се приближавате до никое от тези растения. Копита от Сосновски е много опасен и освен това най-разпространеният вид в Русия.

Едно от основните активни вещества в копита от Сосновски е фурокумаринът, който предпазва растението от насекоми и диви животни, но също така е много отровен за хората. Ако докоснете стъблото на хераклеума или, още по-лошо, сокът му попадне върху вас, то по кожата ви ще се появят изгаряния, дори и в най-лекия случай. Изгорената тъкан ще бъде изключително чувствителна към слънчевата светлина и ще отнеме много дълго време докато раните заздравеят. Дори след като изчезнат напълно, е възможно да се появят отново, ако бъдат изложени на слънце. Ако случайно докоснете стъблото, опитайте се внимателно да измиете сока с вода и сапун, а също така веднага отидете на лекар. Изгаряния, покриващи 80% от тялото, могат да имат фатален край.  

Как да се борим с този плевел?

Global Look Press

Суперсилата на хераклеума се състои в способността му да се възпроизвежда изключително бързо. Той започва да расте по време на късна пролет, а след това съцветия се появяват през лятото и цъфтят до октомври. Вятърът лесно премества семената му на дълги разстояния и след няколко години те покълват, като агресивно и неконтролируемо колонизират нови територии. А там, където расте хераклеум, не расте нищо друго.  

Ето защо руснаците се борят с него с помощта на най-различни методи – от механично изкопаване на корените му до използване на пестициди. Ако растението току-що е започнало да расте, то обикновено се изкопава от корена и се изгаря. Съцветията трябва да бъдат покрити с найлонов плик или нещо подобно, така че да не се разпръснат, а след това трябва да бъдат изгорени. В най-крайните случаи, когато има много растения, хората използват хербициди (и след това, разбира се, изгарят растенията). Учените са изчислили, че са нужни 5 години, за да се изкорени хераклеума от района, в който се намира, тъй като семената му все още остават в почвата.Служители на дезинфекционната служба обработват

Служители на дезинфекционната служба обработват „борщевик“ с хербициди в района на Москва.Sputnik

От 2018 г. в района на Москва са въведени глоби за неконтролирано притежание на хераклеум в частен имот. Те достигат до 5000 рубли (около $70) за физически лица, когато растенията са в страната, и до милион рубли (около $14 000) за предприятия, които го отглеждат в свои помещения.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest