„Торнадо-С“ ще получи високоточна управляема ракета

За реактивната система за залпов огън (РСЗО) „Торнадо-С“ се създава първата високоточна управляема ракета с калибър 300 милиметра със самонасочваща се глава.

Tя ще бъде комбиниранa с телевизионни и топловизионни канали, а за насочване към целта ракетата ще може да използва полуактивна лазерна система, каза пред РИА „Новости“ източник от отбранително-промишления комплекс. Той отбеляза, че това е първият случай, в който боеприпаси за РСЗО получават самонасочваща се глава (ГСН). Редица ракети за реактивни системи са оборудвани с инерционна спътникова навигация, но ГСН нямат такава, пише „Российская газета“.

В близко бъдеще ще започнат стендови изпитания на системата за насочване на новата ракета. Според техническото задание боеприпасите трябва с голяма точност да поразят важни малки и силно защитени цели: командни пунктове, комуникационни възли и други структури. Също така изделието ще може да унищожава нискоконтрастни и ограничени подвижни обекти, независимо от метеорологичните условия и времето от деня.

РСЗО „Торнадо“ е създадена да замени съветските реактивни системи „Град“ и „Смерч“. Новият комплекс се произвежда в два калибъра: 122-мм „Торнадо-Г“ и 300-мм „Торнадо-С“, има по-усъвършенствана система за управление и използва редица нови боеприпаси. Например „Торнадо-С“ може да изстреля дрон за разузнаване на цели и корекция на огъня.

източник:

Pin It on Pinterest