Първият комплекс С-350 „Витяз“ постъпи на въоръжение в Южния военен окръг

Един от зенитните ракетни полкове на окръга вече пристъпи към превъоръжаване с новия образец.

Зенитният ракетен комплекс със среден обсег С-350 „Витяз“ постъпи на въоръжение в Южния военен окръг (ЮВО). Това съобщи за „Военен вестник на Южна Русия“ командващият войските на ЮВО генерал от армията Александър Дворников.

„През тази година беше приет на въоръжение перспективният зенитен ракетен комплекс със среден обсег С-350 „Витяз“. По характеристики С-350 е предназначен за борба както с аеродинамични, така и с балистични цели“, отбеляза Дворников, цитиран от ТВ „Звезда“.

По думите на командващия войските на ЮВО, един от зенитните ракетни полкове на окръга вече е пристъпил към превъоръжаване с новия образец.

Пълномащабният образец на „Витяз“ бе показан за първи път на авиационно-космичския салон МАКС още през 2013 г., а разработването му започна шест години по-рано. В края на март 2019 г. завършиха държавните изпитания на системите С-350, които трябва да заменят С-300ПС.

Системите за противовъздушна отбрана (ПВО) със среден обсег са предназначени за защита на големи наземни сили по време на настъпателни и отбранителни операции. С-350 ще бъде интегрирана в единна мрежа с други системи за ПВО. Една пускова установка на комплекса е въоръжена с 12 зенитни ракети.

Обхватът на поразяване на цели е 60 км, височината – до 30 км. Скоростта на поразяване на целите е до 4800 м/секунда.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest