Общество

Топ 15 на руските комедии

Мнозина от вас вероятно са гледали съветска класика – комедиите на Гайдай и Рязанов (ако не си ги гледал, определено ти препоръчваме да го направиш!).

А ето и няколко свежи филма с руски хумор и колорит.

„Особености на националния лов“ (1995)

Александър Рогошкин/Lenfilm,1995

Чужденец пристига в Русия, за да изучава националните традиции и му ги показват в пълната им красота, включително и лов с кашон водка. Непрекъснатото пиянство поражда безброй комични ситуации, така че всички бързо забравят за лова, освен чужденеца, който мечтае за него като за възвишено и благородно занимание, какъвто е бил през XIX в. в романа на Толстой „Война и мир“.

Когато гледат този филм, руснаците се смеят през сълзи, защото разпознават себе си в окарикатурените до абсурд персонажи. Е, разбира се и заради противопоставянето на „слабичкия“ чужденец.

„Ширли-мирли“ (1995)

Владимир Меншов/Mosfilm, 1995

Актьорът Валерий Гаркалин играе едновременно две роли на братя близнаци, разделени в детството им. Единият е успешен музикант, а другия е далавераджия. Разбира се, тях ги бъркат и на далавераджията му се налага да дирижира оркестър, а на музиканта – да доказва на милицията, че са го взели за друг човек.

Има хора, които определят филма като глупав, а други просто го обожават. Фарс, смешни фрази, превърнали се в крилати фрази, гениална актьорска игра. Между другото вероятно след филма ще разберете защо руснаците обичат водката и зелето.

„Жмичка“ (2005)

Алексей Балабанов/CTB Film Company, 2005

Шеметните 1990-те, провинциален град. Криминален бос върти търговия с наркотици, държи в страх и управлява целия град. Цялата „мръсна работа“ му вършат двама негови „колеги“. Разбор на акциите на бандитите, кръв и стрелба – всичко това за тях е всекидневие.

Филмът осмива всички стереотипи за онези времена: бандитите обожават малиново червените сака, защото вероятно си мислят, че са невероятно шикозни, първите мобилни телефони, правенето на пари от въздуха.

„Ден на избори“ (2007)

Олег Фомин/STAR-T, 2007

Един олигарх иска изборите в една от областите в Русия да спечели негов подставен човек, който е никому неизвестен. За да се случи това, той праща една от най-добрите креативни групи да направи предизборната му кампания. Членовете на групата пътуват с параход, спират на различни места и умело излизат от всички заплетени ситуация, проявявайки невероятна съобразителност.

На най-популярния руски портал за филми Кинопоиск.ру тази лента води в списъка с руски комедии.

„Руска игра“ (2007)

Павел Чухрай/Korsa Film, 2007

Русия, XIX век. Италиански картоиграч-мошеник пристига в затънтената провинция с надеждата да изиграе глупавите руснаци и да забогатее. Планът му изглежда безупречен и всичко върви по мед и масло. Руснаците обаче се оказват не толкова глупави…

Лентата е екранизация на малко известната пиеса на Николай Гогол „Играчи“ с водещите руски актьори Сергей Гармаш, Сергей Маковецки и Андрей Мерзликин. Ролята на мошеника се изпълнява от порусначилия се италианец Джулиано ди Капуа.

„Най-добрият филм“ (2008)

Кирил Кузин/Karoprokat, 2008

Вадик се напушва с марихуана на собствената си сватба и попада направо в божията канцелария. Заедно с бог те решават дали да отиде в ада или в рая и си припомнят целия му пропилян живот, наркотиците, дребното хулиганство и случайно породилата се връзка с момиче от прилично семейство.

Често филмът е наричан най-лошия руски филм. Е, истината е, че на любителите на „тъпия“ хумор в стил „много страшен филм“ той наистина се харесва.

„Ваканция при строг режим“ (2009)

Игор Зайцев/Buzz Production, 2009

Двама пандизчии, единият от които е бивш полицай, бягат от затвора с помощта на влиятелен човек, който се нуждае от завера от крадци. За да не ги хванат, пандизчиите са назначени като дружинни ръководители в детски лагер. Началничката на лагера е строга жена, въвела ред, който е едва ли не по-строг от затворническия.

Много добър филм, в който ще видите, че всеки човек в душата си е дете.

„За какво говорят мъжете“ (2010)

Дмитрий Дяченко/Кинокомпания Квадрат, 2010

Четирима приятели, избягали от жените и любовниците си, поемат с кола от Москва за Одеса. По пътя те си говорят за отношенията, за жените, за детските страхове и обсъждат други „мъжки“ теми.

При практическо отсъствие на сюжет, лентата е изпълнена с точни наблюдения от живота, в които всеки се разпознава, а това е невероятно смешно. Филмът е създаден от екипа на „Ден на избори“.

„Елхи“ (2010)

Тимур Бекмамбетов, Дмитрий Кисельов/Bazelevs, 2010

Филмът на известния с работата с в Холивуд Тимур Бекмамбетов включва няколко киноновели за това как в навечерието на Нова година, благодарение на теорията на шестте ръкостискания, се изпълняват най-невероятни мечти.

Това е най-новогодишният руски филм след легендарната съветска лента „Ирония на съдбата“, практически „Наистина любов“ в руско изпълнение. Нова част на „Елхи“ от 2010 г. излиза преди всяка Нова година, така че можеш да се направиш цял киноуикенд, изпълнен с новогодишно чудо.

„Служебен роман. Наше време“ (2011)

Сарик Андреасян/Kvartal 95, Leopolis, 2011

Приятели предлагат на скромен финансов анализатор да ухажва началничката си, а тя е студена бизнес дама. Всичките му опити изглеждат глупаво и комично, но пък личността на дамата се разкрива в нова светлина.

Тази лента е един от най-сполучливите опити за римейк на култовото съветско кино. (Ако не си гледал оригинала на Елдар Рязанов, първо виж него, разбира се).

„Любов с акцент“ (2012)

Резо Гигинеишвили/Кинокомпания „АпрельМИГпикчерс“, 2012

Акцентът в тази любовна история е грузински. Действието се развива на фона на разкошните грузински планини, трапези, море, прелестите на Тбилиси и местния колорит. И тук любовта винаги побеждава.

Филмът е съставен от пет новели – истории за любовта, разказани от руския режисьор от грузински произход Резо Гигинеишвили.

„Горчиво“ (2013)

Жора Крижовников/Bazelevs, 2013

Млади хора искат да вдигнат „съвременна“ сватба без традиционната съветска суета и ритуали, но родителите им са на друго мнение за това какво трябва да бъде тържеството. В един момент всичко тръгва наопаки и настава пълен хаос и фантасмагория.

Филмът е събрал всички стереотипи за провинциалните руски сватби и ги е извисил до абсурд. Сбиване, скандал, пълна пиянщина – дори водещият – известен актьор, пристигнал от столицата – се натрясква до козирката.

„Кухня в Париж“ (2014)

Дмитрий Дяченко/Yellow, Black and White, 2014

Талантлив, но импулсивен главен готвач в престижен ресторант държи подчинените  си в страх, а освен това обича и да пие. Помощник-готвачите непрекъснато правят грешки, попадат в глупави ситуации, опъват нервите на шефа. В последния момент обаче всички, естествено, се обединяват в името на общото благо – да не се изложат на срещата на лидерите на Русия и Франция, която трябва да се проведе именно в този ресторант.   

Това е киноверсия на популярния в Русия комедиен сериал „Кухня“, чието действие се развива в Москва.

„Живели някога“ (2018)

Едуард Пари/Продюсерский центр „Федор Добронравов“, 2018

Филм за малко село, където живеят обикновени симпатични хора. Двама вече не много млади най-добри приятели си съперничат з сърцето на една жена и, разбира се, попадат в нелепи ситуации. Между другото има един гениален съветски филм „Любов и гълъби“ с подобна атмосфера и любовен триъгълник – препоръчваме ти го!

„Отслабвам“ (2018)

Алексей Нужни/Droog Drooga, 2018

Сладкарката Аня не може да се откаже от удоволствието да поглъща торти и пирожки, които сама е приготвила. От това страдат нейната фигура и приятелят ѝ спортист Женя. Той се срамува да се показва в обществото с надебелялото си момиче и те се разделят. Аня обаче решава да се промени и си намира приятел, който ѝ помага да преобърне живота си.

Добра мотивираща комедия, която няма да оскърби чувствата на привържениците на положителното отношение към тялото ти такова, каквото е. Между другото актрисата Саша Бортич е преживяла на гърба си всичко, през което преминава героинята ѝ – специално за заснемането на филма тя качва 20 килограма.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest