Общество

Патмос: защо туристите са луди по този малък остров?

Патмос е гръцки остров, известен с това, че е християнско поклонническо място, където се смята, че Йоан от Патмос (св. Йоан Богослов) е написал книгата Откровение.

Съществува обаче и втори остров Патмос – в планината Алтай в Сибир. И така, каква е връзката (ако има такава) между тях?

Кирил Кухмар/ТАСС

Покрайнините на село Чемал в планината Алтай са много популярна туристическа дестинация. Хората го посещават от цялата страна, за да се скитат из планините, да ловят риба в студените сибирски реки, а също така – да посетят това свещено място.

Legion Media

Малкият остров Патмос се намира в покрайнините на Чемал, в средата на река Катун. Той е свързан със „сушата“ с висящ пешеходен мост.

Legion Media

Всеки може да посети този остров, ако не се страхува от височини – все пак мостът се издига на 15 метра над реката и се люлее от вятъра!

Архивна снимка

Името на Патмос наистина идва от гръцкия остров Патмос, където е живял и се е молил свети апостол Йоан Богослов. Според легендата той имал видение за два храма, които се извисявали над земята на противоположните страни на света. На гръцкия остров се намира един от най-големите манастири на Йоан Богослов, основан през 1088 година.  

О. Патмос и манастирът в Гърция

О. Патмос и манастирът в ГърцияValeria Casali (CC BY-SA 4.0); Legion Media

Междувременно алтайският Патмос е осветен през 1855 г., а през 1915 г. дървената църква на „Св. Йоан Богослов“ (построена през 1849 г.) е преместена там от Чемал.

KrisDayer (CC BY-SA 4.0)

Тя обаче не функционира дълго време. Разрушена е от болшевиките по време на „борбата срещу религиозността“ през 1920-те години. Едва през 2000 г. новата църква „Св. Йоан Евангелист“ е възстановена по стари снимки.

Александър Тиришкин/Getty Images

„Много красива природа, скалите са величествени, самата река изглежда толкова спокойна, но толкова мощна, а облаците, когато се отразяват във водата – просто забравяш за времето… Прекрасен остров и можеш само да мечтаеш някога да отидеш там“, пише Олга Артюхова.

Legion Media

„Определено трябва да посетите това място, ако сте в Алтайските планини“, добавя Галина Снегирьова.  Красива гледка и интересно преживяване при ходене по висящия мост. Мостът е отворен до 19 ч., след което го затварят, но можете да отидете на наблюдателната площадка и да се насладите на тишината, което не можете да направите през деня, тъй като мястото е много пренаселено през целия сезон.“

Александър Тиришкин/Getty Images

Освен дървения храм, на острова можете да намерите и изображение на Дева Мария, издълбано в скалата.

Legion Media

Както беше споменато по-горе, през лятото в Алтай има много туристи и често се образуват опашки от чакащи, за да преминат през този мост. В края на краищата всеки иска да си направи впечатляваща снимка!

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest