Най-добрите съветски филми: „Ирония на съдбата или честита баня!“ (1975)

Този филм трябва да има предупредителен надпис: Води до пристрастяване!

„Ирония на съдбата“ е кинопродукция за няколко поколения любители на комедията в Русия и зад граница. Нищо не крещи Нова година като лентата на Елдар Рязанов, патриархът на жанра романтична комедия в съветското кино.

Красив 36-годишен ерген на име Женя Лукашин живее в блок на 3-та улица „Строители“ в Москва. Надя Шевельова, 32-годишна жена, живее на същия адрес, но в Ленинград (дн. Санкт Петербург). Една вечер Женя решава да отпразнува новогодишната нощ с група приятели… като се съберат на баня (традиционна руска сауна).

Както винаги, след определено количество водка нещо се обърква и московският хирург случайно попада на самолета за Ленинград, вместо приятеля му Павлик. Лукашин е толкова пиян, че трудно може да фокусира погледа си. И все пак измърморва адреса си на един таксиметров шофьор и пристига „вкъщи“. По някакво чудо пияният мъж успява да влезе в апартамента със собствения си ключ и заспива.

Блондинката Надя скоро се прибира, за да види непознатия в леглото си. Какви са шансовете Женя да остане в това легло завинаги? Това са може би най-забавните 184 филмови минути, които някога ще гледате!

автор: ВАЛЕРИЯ ПАЙКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest