Най-добрите съветски филми: „Снежната кралица“ (1957)

Този рисуван съветски анимационен филм, базиран на едноименната история на Ханс Кристиан Андерсен, моментално се превръща в хит, когато излиза на големия екран в края на 1950-те години.

60-минутната анимация, режисирана от Лев Атаманов и продуцирана от легендарното студио „Союзмультфильм“, е същинско произведение на изкуството.

Красива, но не и изкуствена, „Снежната кралица“ става първата съветска лента, закупена от американска компания в разгара на Студената война. Universal Pictures я купува за разпространение в САЩ през 1959 г., а съветската анимационна класика за Герда и Кай не губи нищо от чара и автентичността си и до днес.

Японският кинорежисьор Хаяо Миядзаки, човекът зад „Принцеса Мононоке“, си спомня как като гледал „Снежната кралица“ за първи път, решил да посвети живота си на анимацията и осъзнал към какво трябва да се стреми в професионален план. „Помислих си колко невероятно е, че съм избрал тази професия! Беше като знак отгоре. Ключовото съобщение на този филм беше истинско и важно. СССР е оставил изключително наследство в изкуството“.

автор: ВАЛЕРИЯ ПАЙКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest