Общество

Били ли са руските императори царе?

Краткият отговор е да, за руснаците тези понятия са идентични.

Нека анализираме по-подробно как думата цар се появява в титлите на руските императори и откъде идва.

Всички руски императори формално и фактически са царе. Първият руски император – Петър Велики, е коронован за царството като „Най-светлият и най-могъщ велик суверен и велик княз Петър Алексеевич на цяла Велика, Малка и Бяла Русия самодържец: Московски, Киевски, Владимирски, Новгородски, цар на Казан, цар на Астрахан и цар на Сибир“. Това е цитат от официалната титла на Петър Алексеевич.

Петър не е коронован за император

Свободен източник

През 1721 г. Петър не е коронован за император на цяла Русия, а само „приема“ тази титла от управляващия сенат и Светия синод, заедно с титлите „Велик“ и „баща на Отечеството“ с формулировката „обикновено от римския сенат за благородните дела на императорите им се предоставя тази титла като подарък“. Петър никога не е имал собствена императорска корона – той поръчва такава едва през 1724 г. за коронацията на съпругата си Екатерина I.

Титлата „цар“ винаги присъства в титлата на владетелите от династията Романови

Клавдий Лебедев

След Петър официалната „голяма“ титла на руските владетели се променя. Фразата на титлата „Велик господар на цяла Велика и Малка и Бяла Русия самодържец“ е променена на „Император и самодържец Всероссийски“, титлата „господарка царица и велика княгиня“ става „Нейно величество императрицата“. Въпреки това съчетанията „цар на Казан, цар на Астрахан и цар на Сибир“ продължават да присъстват в официалната титла на императорите.

Shakko (CC BY-SA 4.0)

Има и отделни случаи като този през 1784 г., когато Екатерина II приема титлата „царица на Херсон Таврически“. През 1815 г. Александър I приема титлата „цар Полски“, през 1882 г. Александър III става „цар Грузински“. Официалната титла на император Николай II включва всички тях – „цар Казански, цар Астрахански, цар Полски, цар Сибирски, цар на Херсонес Таврически, цар Грузински“.

Цар и император са равнозначни понятия за руснаците

Свободен източник

Думата „цар“ на руски идва от „цезар“, латинската дума за императора на Византия.

„Царе“ в Рус освен византийския император се наричат ​​и татарските ханове на Златната орда и отделните от нея ханства като Астраханското, Казанското и др. Когато през 1547 г. Иван Грозни приема титлата цар, той набляга предимно на независимостта на Русия и неговото самовластие – сега той е цар, защото политическото господство на Ордата приключва през 1480 г. при великия княз Иван III. Между другото, последният в Европа за първи път сред руските владетели започва да бъде наричан „кесар“ и „император“ – много преди приемането на титлата „цар“ от руските владетели.

Следователно за руския човек преди революцията „император“ и „цар“ са идентични. Защото всеки от императорите се венчава за царството според старата традиция в Успенския събор в Московския Кремъл. За това имаме отделена статия тук.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest