Общество

9-те най-интересни скулптури в Московското метро

Московските подземни железници пазят толкова съкровища – от красиви дизайни на станциите, барелефи и мозайки до бронзови шедьоври.

Революционерите на „Площадь Революции“

jimmyweee (CC BY 2.0)

Станция „Площадь Революции“ е известна именно със своите скулптури. 76 бронзови статуи на съветските хора: работници, селяни, войници, спортисти и моряци – всички, които са участвали в болшевишката революция.

Легенда гласи, че Сталин много е харесал скулптурите и е казал, че изглеждат като живи. Най-известната композиция е на граничаря с кучето. Лицето на животното е изтъркано до блясък, тъй като московчани вярват, че да докоснеш носа на кучето носи късмет.

Плодовитост на „Проспект мира“

A. Савин

Входът на станция „Проспект мира“ на Кръговата линия е украсен със скулптури, които символизират плодовитостта. Идеята е, че първото име на станцията е „Ботаническа градина“. За съжаление съвременната статуя е реплика, направена през 2016 г., защото оригиналната не е оцеляла до днес, тъй като е стояла навън.

Партизаните на „Белорусская“

ProtoplasmaKid (CC BY-SA 4.0)

Коридорът за трансфер между „Белорусская“ и „Замоскворецкая“ на Кръговата линия е украсен с беларуски мотиви, тъй като това е една от съветските републики. Впечатляващата композиция „Беларуски партизани“ е направена през 1952 г. от скулптура Матвей Манизер и е посветена на всички смели хора, защитавали родината в беларуските гори през Втората световна война.

Партизаните на „Партизанская“

Барвенковский

Името на станцията подсказва какво можем да открием тук. Гигантска скулптура на трима партизани украсява входа на станцията.

Александър Гурешов

Докато вътре има паметници на известни герои от ВСВ – като Зоя Космодемянская, жената, за която се смята, че е жестоко измъчвана от нацистите, а след това и убита, защото не разкрила тайните на партизаните.

Рамон (CC0 1.0)

И друг герой на ВСВ – Матвей Кузмин – който е нает от нацистите като водач през гората, но го изгубва и след това ги завежда право при съветската артилерия – за което е убит от нацистите.

Състрадание на „Менделеевская“

Владимир Гердо/ТАСС

Това е доста нова скулптура, монтирана през 2007 година. Посветена е на бездомно местно куче, отглеждано от работниците на гарата и от продавачите в близките магазини. Но един ден бедното куче е убито на това място от 21-годишен модел.

Съветските работници на „Бауманская“

AFP

Тази метростанция е открита по време на Втората световна и е посветена на подвига на съветските хора на фронтовите линии на войната и в тила. 8 бронзови статуи представят работници, инженери, авиатори, червеноармейци и конструкторите на московското метро.

Максим Горки на „Тверская“/“Чеховская“

Николай Галкин/ТАСС

Пространството между „Тверская“ и „Чеховская“ е украсено с голям паметник на Максим Горки, главният съветски пролетарски писател. Бихте попитали защо не Чехов? Защото станция „Тверская“ в Москва (и ул. „Тверская“) носят името му до перестройката.

Ромул и Рем на „Римская“

Antares 610

Тази станция е сравнително нова – открита е през 1995 г. – и затова вероятно няма никакви следи от съветското наследство. „Римская“ е посветена на Рим и има тематични скулптурни композиции. На античните колони седят двете момченца – легендарните откриватели на Рим: Ромул и Рем. Московчани ги смятат за малко плашещи.

Moskva Agency

Между другото, в другия край на станцията е скулптура на Мадона. Интересно е, че тя украсява коридора, който води към станция „Площадь Илича“ (станцията на Владимир Ленин), така че не можем да минем без съветския елемент.

Атлетите на ЦСКА

Moskva Agency

Съвсем нова станция – отворена през 2018 г. край новия стадион на ЦСКА, е посветена на спортния клуб. Тя има четири статуи на атлети в различни видове спорт: скиор, хокеен играч, баскетболист и футболист. Всички скулптури са вдъхновени от реални и известни спортисти.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest