Общество

5 популярни героини от руските приказки

Според стереотипите руските жени са красиви, скромни и страхотни домакини.

Сигурно си мислите, че руският фолклор отразява това схващане. Но не винаги е така.

5. Марюшка („Финист – ясен сокол“)

Иван Билибин/Свободни източници

В тази приказка се разказва за младото и красиво селско момиче Марюшка, което получава вълшебното перо на Финист Сокола като подарък от баща си. С него тя може да вика Финист Сокола – красив принц, който се превръща в сокол и идва при Марюшка през прозореца всяка нощ.

Когато завистливите ѝ сестри поставят остри ножове на прозореца, соколът е ранен и отлита надалеч, като заръчва на Марюшка да го открие. Марюшка тръгва на трудно пътешествие, за да намери любимия си. Помагат ѝ различни животни и вещици и в крайна сметка намира своя любим, омагьосан със сънна билка и женен за царица. Но вече е късно да спре – Марюшка не се отказва, надхитрява царицата и успява да събуди принца и да развали магията. Щастлив край!

4. Маря Моревна

Иван Билибин/Свободни източници

Тази героиня е голяма феминистка. Маря Морвена (от едноименната приказка) в общи линии е амазонка, която се влюбва в Иван Царевич – принц, когото среща случайно в лагера на войската си. Те се влюбват – той си остава вкъщи, а жена му тръгва на поредната военна мисия. Мъжът върти домакинството, но няма право да  влиза в мазето, където се оказва, че е заключен злият Кашчей.

Разбира се, любопитството на Иван взема връх и той се смилява над Кашчей, като му дава вода. Това дава на злодея достатъчно енергия да избяга и да отведе Маря в далечното си царство. Човек се чуди дали изобщо Маря е заключила Кашчей? И ако е така, защо пак не го хване, след като е такава амазонка? Както и да е, в крайна сметка Иван не разочарова жена си – успява да си я върне и да убие бившия ѝ, осигурявайки мирното им и щастливо бъдеще.

3. Принцесата лебед („Приказка за цар Салтан“)

„Приказка за цар Салтан“, 1913В.Н. Курдюмов/Свободни източници

Още една красавица, която на първо се представя в животинска форма – принцесата лебед от „Приказка за цар Салтан“. Главният герой в приказката – добродушният принц Гвидон, спасява лебеда от ястреб и печели благодарността ѝ (всъщност ястребът е зъл магьосник).

След това тя помага на принца по всякакви възможни начини: строи цял град на необитаем остров, дава му вълшебна катерица и армия от 22 „морски рицари“, които се оказват нейни братя. В крайна сметка, тя показва човешката си форма на красива принцеса и се омъжва за Гвидон.

2. Василиса Прекрасная

Иван Билибин/Свободни източници

Василиса Прекрасная (от едноименната приказка) е съвсем различна история. Като дете умиращата ѝ майка ѝ дава вълшебна кукла, която да пази и да помага на Василиса по всевъзможни начини. След като баща ѝ се жени повторно, Василиса получава класически пакет от зла мащеха и доведени сестри, които правят всичко възможно да развалят красотата ѝ с тежка работа, но напразно.

Накрая в пращат направо при злата Баба Яга, която яде деца, с надеждата вещицата да се отърве от младата хубавица. Но с помощта на вълшебната си кукла Василиса успява да надхитри Баба Яга и не само че е невредима, но и си тръгва с подарък – омагьосан човешки череп, в който има огън. В общи линии той „изгаря“ злите доведени роднини на Василиса за една нощ.

След това всичко тръгва по мед и масло: тя си намира добра стара баба, с която да живее, започва да шие най-изящното бельо за царя, който после се влюбва в нея и се женят! Още един щастлив край!

1. Василиса Премъдра („Царкинята жаба“)

„Царкинята-жаба“, 1918Виктор Васнецов/Мемориален музей на Васнецов в Москва/Свободни източници

Кой би се оженил за жаба? Никой, нали? Но има една популярна руска приказка – „Царкинята жаба“, в която жабата е оказва красива и умна принцеса, която е надарена и с магически сили.

Историята започва, когато царят заповядва на тримата си синове да си намерят жени, като стрелят с лък в произволна посока и видят къде ще паднат стрелите. Най-малкият син – Иван Царевич, вади късмет стрелата му да падне в блато, където живее една жаба. Иван почти се връща без булка, но жабата му казва да се ожени за нея. „Няма да съжаляваш“, казва тя. Очевидно, в древна Русия си падат по говорещите жаби!

Както и да е, жабата наистина не го разочарова. Всяка вечер тя се превръща в красивата Василиса Премъдра и се справя с всичко, което се очаква от трите съпруги, за да впечатлят царя: прави най-хубавия кравай, тъче най-красивия килим и танцува най-изящно в човешки облик.

Всичко върви добре, докато Иван не решава да изгори жабешката кожа на жена си. Василиса не може да живее без нея, затова се превръща в лебед и отлита, като казва на Иван да я намери в царството на Кашчей (очевидно той я е омагьосал).

Естествено, всичко свършва добре: Иван побеждава злия магьосник и връща Василиса у дома.

автор: КСЕНИЯ ЗУБАЧОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest