Бизнес

Превозвачите Стоянов, Арабаджиев и Димитров: Със Събев и Гуцанов работим да решим проблемите на превозвачите

Веселин Стоянов от Транспрес, Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи и Димитър Димитров от КАПБ отговарят на въпроси на Илиана Беновска след заседание на комисията по транспорт и съобщения от 24-ти март 2022 г., излъчено директно в  youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.

Илиана Беновска: Господа, доволни ли сте от диалога с транспортната комисия, с нейния председател Гуцанов и как работите с министъра на транспорта?

Веселин Стоянов: Много хубави неща чухме в комисията, много съгласие. Но това, което дойдохме да чуем – кой, кога и какво ще свърши – за съжаление обаче нито дати …

Илиана Беновска: Гуцанов каза в средата на април!

Веселин Стоянов: До средата на април по един от въпросите, но на нас ни трябва много бърза реакция, тъй като в последните години върху нашия бранш се струпват кризи върху кризи, които продължават с пълна сила! И нашата основна задача е да алармираме за всички начини, които са свързани с нашия мобилен пакет, с начина, по който може да се озапти кризата с цените на горивата. С темата, която ни подготвят отново за увеличението на ТОЛ таксите. Като въпросът с ТОЛ таксите опира отново до една много голяма демагогия и голям популизъм. Тръби се на хората, че тази ТОЛ такса се плаща от превозвачите. Не, тя се плаща от клиентите на стоките, които се превозват. И това ще доведе до допълнителна инфлация. Така че нашата задача е да бъдем чути, да видим конкретни мерки, които да започнат да дават плодове сега. Веднага да бъде премахнат биокомпонента, на който само името е био. Това не е био. Това е продукт, който изхвърля въглерод в атмосферата.

Илиана Беновска: И който има възможност да се отложи в различни времена в сезоните на годината, за да може времево да се компенсира цената. Казвам го много общо.

Веселин Стоянов: Точно така! И освен това той поражда проблем в отглеждането на маслодайни култури. Всички имат много сериозни проблеми, свързани с това. Да не говорим, че това уврежда допълнително и самите автомобили, прави ги доста по-харчещи гориво.

Илиана Беновска: Добре, ще видим до средата на април! г-н Арабаджиев, да не би да се каните да свалите това правителство, превозвачите сте доста мощни?

Йордан Арабаджиев: Ние никога не сме се занимавали с политически действия. Винаги сме били ясни и последователни. Точно по тази причина днес сме тук в транспортната комисия, за да кажем какво се случва в Европа, в ЕС, какви мерки се предприемат в подкрепа на автомобилните превозвачи. За да бъдем чути от нашите депутати.

Илиана Беновска: Тоест търпение до средата на април? Г-н Стоянов каза основно вашите изисквания?

Йордан Арабаджиев: Средата на април, както каза г-н Стоянов, беше даден като срок за колегите от пътническите превози. Ние смятаме, че в най-кратък срок може да се реши въпроса …

Илиана Беновска: Вие кои?

Йордан Арабаджиев: Тези, които сме внесли отвореното писмо – Съюза на международните превозвачи, доколкото знам и Националното сдружение на българските превозвачи също са внесли такова писмо. Ние сме дали конкретни предложения, които очакваме да се случат. Тук да слушаме за нотификация, за време и така нататък – веднага в мен възниква въпросът а как в другите държави вече го решиха и от средата на март това е факт? Че между 5 и 25 цента вече има намаляване на акциза в тези държави! Може да се мисли дори за мораториум върху цената на горивата. Но тези мерки трябва да са спешни, защото ако ние чакаме 2-3 месеца, ние ще бъдем изхвърлени от пазара!

Илиана Беновска: Благодаря Ви! Г-н Димитров, вие КАПБ как работите с министър Събев?

Димитър Димитров: Ние работим както с всички останали министри досега – експертно даваме своите предложения и очакваме да видим разбиране от тях. Ако има нещо положително, което се случи на заседанието на тази комисия, това е, че всички политически групи бяха обединени и ни подкрепиха. Очакваме не до средата на април да проведем нова среща и вече до средата на април, ако се налага на експертно ниво да бъдем поканени и още веднъж да бъдат обсъдени нещата. И ако се налага да бъдат внесени, в зависимост от начина, по който се действа, законопроекти за изменение на нормативната база, така че да се стигне до нещата, които искаме да постигнем!

Илиана Беновска: Благодарим много! Ще следим темата и ще ви каним на живо в студиото! 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest