Превозвачите Милтенова, Димитров, Лалова, Арабаджиев, Радков: Оставка: Кирил Петков, Асен Василев, Николай Събев, Гроздан Караджов

Магдалена Милтенова – Конфедерация на автобусните превозвачи, Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи в България, Йоана Лалова – Европейски транспортен клъстер, Христо Радков – Българско обединение на шофьорите и  Йордан Арабаджиев – Съюз на международните превозвачи отговарят на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция в БТА от 28-ми април 2022 г, излъчена директно в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.

Илиана Беновска: Вчера Кирил Петков лично отговори на мой въпрос от какво сте недоволни! Той каза, че се е срещал с вас, имаме го черно на бяло! Публикувано е и в медиите. Каза, че са ви решени 650 милиона и не сте разбрали за това и че ще ви бъдат дадени тази седмица! Днес е четвъртък, той е в Украйна, Василев е в Брюксел! Да се  надяваме в петък вероятно да получите тези 650 милиона!

   И четвъртото, което каза Кирил Петков, че имате другата сряда среща. Обяснете вчера каква беше комуникацията помежду ви? И какви са тези 650 милиона, за вас ли са, или за някой друг?

Магдалена Милтенова: Г-жо Беновска, неслучайно нашата пресконференция днес се нарича „Правителството срещу превозвачите – лъжи и истини“! Защо това, което беше изречено вчера също в тази зала, е, да не кажа лъжа, но неистина! Нито са се срещали с нас, нито сме получили покана за среща следваща седмица! Освен това смятам, че г-н Петков по никакъв начин не разбра вчера Вашия въпрос и отговори по темата за колегите от пътното строителство!

Илиана Беновска: Аз се опитах да изясня, но Асен Василев настояваше, че вие не искате да си плащате ТОЛ таксите!

Магдалена Милтенова: Г-жо Беновска, ние се опитваме да им обясним от 3 месеца – повярвайте неуспешно! Нищо не можем да им обясним! Нищо от това, което се опитваме да обясним, те не искат да разберат! Дали не могат или не искат не мога да кажа. Но е факт, че ние нямаме никакво разбирателство от страна на правителството към настоящия момент. Не сме правили такава среща, не са ни обещавани подобни пари! В случай, че са ни обещани, а ние не сме разбрали – моля да ни бъдат изплатени и то своевременно! Как и по какъв механизъм – нека да определи правителството! Ние ще бъдем изключително доволни и благодарни, ако министър Василев е определил 650 милиона за транспортния бранш и ние ще ги получим. Тогава ще поднесем и нашите искрени извинения, ако ние нещо не сме разбрали! Но се опасявам, че ние много правилно сме разбрали ситуацията, а някой друг нещо не е разбрал.

   Така че по отношение на питането Ви за срещи – не, не е имало срещи! Няма и да имаме, поне на този етап от време не се очертава такава среща!

Илиана Беновска: Само още нещо да уточня! Вчера бяхте много кротки. Днес искате оставка. Какви са плановете ви?

Димитър Димитров: Г-жо Беновска, ние заявихме няколко пъти, че ще бъдем кротки, защото се надяваме и вярваме, че нашите искания са разумни, експертни! Ние предлагаме неща, които виждаме, че има смисъл, виждаме, че се прилагат в Европа. Знаем как трябва да функционира една ТОЛ система. Ние ТОЛ плащаме повече от 20 години. Това, че България „дрема“ 15 години, за да въведе тази ТОЛ система – може би ние сме виновни! И знаем как тя трябва да работи. Знаем какво се случва с горивата в Европа, защото зареждаме. Знаем колко по-икономични са камионите, когато зареждаме в Европа. Знаем какво се случва, когато зареждаме в България. И нас ни третират като едни малки деца! Забавляват се на наш гръб – ето близалка насам, близалка натам! Те дори не знаят за какво сме излезли вчера. И следващият протест няма да бъде кротък! Ние сме достатъчно диалогични и винаги сме се разграничавали от всякакви политически искания! Винаги сме имали експертно мнение. И самият факт, че целият бранш е тук го доказва още веднъж. Те така направиха, както се шегуваме с колегите, къде шега, къде истина – накараха ни да се обединим! Нещо, което може би ни беше трудно преди това!

     И понеже ни забавляват от доста време – то не е г-н Караджов, не е г-н Василев, не е г-н Петков, как ние сме имали най-евтините горива в Европа! Извинявайте, но на вас това не ви ли е обидно? Защото ние всички ходим на бензиностанциите. И ще ви кажа, че години наред, преди г-н Петков да е на власт, България е била на минимална ставка на акциза. Да ви е направило впечатление да сме с най-евтини горива в Европа? Защото видиш ли, всички били с високи ставки и затова лесно ги намалили сега!

Илиана Беновска: Понеже споменахте г-н Караджов, извинявайте,т че Ви прекъсвам, само уточнете на кого точно искате оставката? Имат ли имена или на цялото правителство? Или на някой конкретно?

Магдалена Милтенова: Аз мисля, че ги уточних в началото на пресконференцията. Искаме оставката на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев! Заради изказването му вчера по отношение на транспортния бранш! Заради арогантното поведение по отношение на нас! Защото тук, от тази трибуна той каза – протестират тези, които не плащат и не искат да плащат, но ще плащат! Изключително нагло и арогантно отношение към всеки един българин! Защото всеки един българин плаща ТОЛ системата на превозвачите – през млякото, през хляба, през лекарствата! И ако някой си въобразява, че ние не плащаме – това е абсолютно погрешно! Направили сме справка – един автобус „Евро 6“, който пътува по направлението София – Бургас на годишна база заплаща 5 000 лева ТОЛ система! Един автобус „Евро 3“ заплаща 10 000 лева ТОЛ система!  Може ли да ми отговори министър Караджов какво е съотношението на лекия автомобил в тонажа спрямо 12 тонния автобус? Колко пъти е завишена ТОЛ таксата спрямо винетната такса? И кое е справедливото в това един лек автомобил да плаща 100 лева на годишна база, а един автобус – 5000!

Илиана Беновска: И на Гроздан Караджов ли искате оставката?

Магдалена Милтенова: Разбира се, че и на Гроздан Караджов искаме оставката! И аз тук искам да попитам през вас медиите, искам да попитам председателя на партията ИТН  г-н Станислав Трифоров – кой е суверенът в тази държава? Човекът, който години наред през ефира на БТВ, през ефира на неговата собствена телевизия обявяваше и твърдеше, че суверен е българският народ, че българският народ трябва да се слуша, че българскияти народ е този, който трябва да изразява своята позиция и политиците трябва да чуят българския народ? Кой сега е суверенът, г-н Трифонов – Гроздан Караджов или българският народ? Защото българският народ ще бъде принуден рез ТОЛ таксата да заплаща не 2 лева за хляба! Той ще стане 2,50! Защото, ако един автобус плаща на годишна база 5 000 лева, г-н Димитров може да Ви даде справката писмено, 25 000 лева годишно заплаща един камион!

Илиана Беновска: Само на двамата ли искате оставката – на министър Василев и министър Караджов?

Магдалена Милтенова: Искаме оставката и на министър Събев! Заради това, че във вчерашния ден ние нямахме министър! Ние нямахме министър на транспорта във вчерашния ден! Така, както Ви казах през миналата седмица, че имаме прекрасен диалог с Министерството на транспорта, така днес Ви казвам, че във вчерашния ден ние нямахме министър на транспорта! Ние имахме политолог, който във фейсбук излезе с критика към президента Румен Радев! Извинявайте, но ние смятаме, че в това министерство трябва да има министър на транспорта, а не министър на външните работи или по някакви други политики! Така че, след като министър Събев смята, че вчерашният протест на превозвачите няма нужда дори да бъде отразен по някакъв начин от негова страна, тоест към днешна дата ние искаме и неговата оставка!

Илиана Беновска: И ако не си подадат оставките – какво?

Йоана Лалова: За да довърша тона, с който колегите говорят, само ще Ви кажа, че вчера чашата преля! Но чашата преля и от факта, че г-н Асен Василев взе да казва, че ТОЛ таксите, разбирате ли, ние не ги плащаме! А кой ги плаща, г-н Василев? И на въпроса Ви – ако не получим оставките! Ние не искаме да получаваме оставки! Ние нямаше да стигнем до искане на оставки, ако г-н Василев не беше позор! Не беше позор за нашия бранш, с неговото отношение! Г-н Гроздан Караджов със същото отношение към нашия бранш! Аз ще ги запитам нещо друго и ще Ви отговоря! Какво стана, когато във Великобритания нямаше кой да кара горивата и храните? Знаете ли какво стана по магазините?

Илиана Беновска: Наеха се полицаи!

Йоана Лалова: Да, които не стигаха! И магазините бяха празни! И бензиностанциите бяха празни!

Димитър Димитров: И не се плащат пътни такси оттогава!

Йоана Лалова: Точно така! И какво правим ние тогава? Какво прави българският народ, когато ние спрем да работим? Обръщам се и към г-н Петков! Г-н Петков, вижте си записите от вчера! Има и медии! Вижте, че там има автобуси и камиони, които превозват стоки и лекарства, а не асфалт! Ние не сме пътищари, както г-жо Беновска Вие отразихте вчера. И тези пътищари ги представляват хора, които вчера бяха шефове на АПИ! Ние тук не сме нито бивши шефове на АПИ, нито на министерството! Ние сме бизнесът! Ние сме българските граждани!

Илиана Беновска: И на Петков ли искате оставката?

Йоана Лалова: И да му я искаме, и да не му я искаме – какъв е смисълът от упражнението? Вие разбирате ли, че няма уважение! Целта не е свалянето на правителството, а диалог, необходимостта от уважение! Необходимостта хората да разберат, че ние не протестираме заради нашите си интереси, ето това е въпросът! И г-н Гроздан Караджов, когато излиза на 5-ти април и казва, че „Витиня“ ще бъде оправена – знаете ли коя дата е днес? Всъщност знаете! „Витиня“ не е оправена! „Витиня“ е постоянно затваряна, защото камионите не могат да минават! Полуремаркетата се разглобяват се от влекачите, разкачат се! Това е срам! Това е позор!

Илиана Беновска: Г-жо Лалова, те няма да си подадат оставките! Какво правите вие, кратко и ясно?

Йоана Лалова: Какво правим ние? Какво прави един български гражданин, суверенът? Суверенът казва, че няма да работи! Суверенът, българският гражданин, бизнесът казва, че спира да работи! Суверенът затваря границите! Те просто естествено ще бъдат затворени! Суверенът затваря автогарите, преустановява превоза на пътници! Преустановява снабдяването на магазините, аптеките!

Илиана Беновска: Учениците, градския транспорт?

Йоана Лалова: Всичко, което суверенът извършва!

Магдалена Милтенова: Само да кажа, на 18-ти май, ние още на предишната пресконференция обявихме, на 18-ти май ще преустановим цялата дейност на транспортния сектор!

Илиана Беновска: За колко време?

Магдалена Милтенова: За колкото се налага! Докато българското правителство не разбере, че има суверен! И знаете ли кое е интересно? Ние никога не сме имали политически искания, Вие го знаете! Никога не сме влизали в полемика по тази тема! Но знаете ли кое ни направи на нас впечатление вчера като български граждани и което вие трябва да зададете като журналисти? Кой управлява всъщност в момента държавата – коалиция и ПП „Продължаваме промяната“? Защото вчерашната пресконференция на тази партия даде ясна заявка, че те определят правилата и условията в тази държава. Така че тук е мястото и на коалиционните партньори да излязат и да дадат своята позиция! Защото не може в едно коалиционно управление, аз не съм политолог, но за съжаление в последните години ни се наложи да работим постоянно в тази сфера заедно с вас, журналистите. виждали сме се хиляди пъти тук, но нещо подобно до настоящия момент не сме виждали! Една партия, която си позволява да говори сама от името на управляващото мнозинство! И тук наистина е мястото може би и на ИТН, който трябва да си прибере министър Караджов! Вече имаше подобен апел от наши колеги. Не е зле да видят ситуацията, която се случва там и да решат какво ще правят! Защото позицията на г-н Караджов, аз не знам дали коментирахме предния път с Вас, но на двете срещи, на които ние сме канени от него, като министър на регионалното развитие, ситуацията беше следната – ние се събрахме и аз реших! Тоест аз ви поканих на една среща, за да ви кажа какво аз съм решил! Което няма да стане! Просто няма да стане! И ако г-н Трифонов смята, че по този начин неговата партия трябва да управлява, мисля, че той слага една много голяма черта на собственото си аз, защото години наред той е проповядвал една съвсем различна идеология на това, което в момента се случва!

   По отношение на останалите коалиционни партньори – очакваме тяхната ясна позиция по това, което вчера беше казано. И ако се наложи да искаме още оставки – ще искаме още оставки!

Йордан Арабаджиев: Ние всички сме членове на работодателски организации и до 18-ти ще подкрепим всички протести, които се организират от работодателските организации! Това мога да ви кажа в момента. И още нещо, което може би вие журналистите не знаете, но е добре да го разчоплите и да разберете дали наистина е така. Понеже ние очакваме след тази пресконференция да има натиск върху нас. Само ще ви кажа, че след срещата на премиера с петролната и газова асоциация е казано следното – или ще работите по този начин, или ще отида в съседната стая, ще завъртя 3 телефона и ще видите какво ще ви се случи! Това е казано пред повече от 20 души! Изненадвам се как никой от колегите, които са присъствали там, все още не го е опубличил. Но понеже очакваме и такива действия, трябва да е ясно, че не се плашим от тях! Ние сме ясно решени с това, което започваме! Ще се борим докрай за правата на българския транспортен бизнес, респективно и на българските граждани, които ще трябва да платят сметката, която политиците им напишат!

Христо Радков: Искам и аз да обобщя за вчерашната пресконференция и за реакцията на властта. Вчера премиерът каза тук от тази трибуна, че си е уговорил среща с превозвачите, но също така спомена и за петата колона. Ако той си е уговорил среща с превозвачите от петата колона – това не сме ние! Може би го е направил, не знам неговите контакти какви са. Но превозвачите в България, които не са петата колона, генерират 13% от БВП! И когато вицепремиерът Асен Василев каза пак вчера, пак тук, че камионите не искат да плащат ТОЛ такса – ще плащат! Цитирам го буквално. Искам да кажа, че този „титан на мисълта от Харвард“ не знам как смята, че камионите плащат нещо? Те не са хора! Добре е да го разбере. А собствениците на камиони за миналата година са платили над 161 милиона лева ТОЛ такса. Същите тези собственици, направих кратка сметка, плащат поне 5 000 лева на месец преки и косвени данъци на бройка камион, който работи вътрешно и минава над 8 000 километра на месец. Една по-малка ставка сме използвали, защото колкото по-нагоре отиваме, толкова тези данъци стават повече. тези данъци са за ДДС, за акциз, за осигуровки. Плащат се заплати, които са съвсем отделно от данъците. Всеки един собственик на камион не си е купил камион, защото му е детско хоби да има камионче, с което да си играе! Той с тази машина извършва някаква дейност, срещу която получава възнаграждение, с което си храни семейството. Непрекият данък са компенсаторните такси. Не знам дали сте обърнали внимание, че само за 2021 г. под формата на компенсаторни такси са заплатени над 22 милиона лева. Това е един допълнителен данък на тези хора, които имат хоби, че имат „камиончета“! и г-н Василев казва за същите тези хора – не, ще плащат! Ами те си плащат!

Pin It on Pinterest