Бизнес

Каква е разликата между скъпите и евтините инверторни климатици?

Колко струва един надежден климатик? Каква сума е редно да предвидим за подобна покупка? Пазарът е залят от различни модели и марки, което прави избора изключително труден.

Разгледахме наличните инверторни климатици на сайта на Eclima и цената на модерните системи варира от 890 до 15 000 лв. Трябва да признаем, че това е доста голям диапазон за един обикновен човек без познания в тази сфера. Дори при моделите от един и същи клас се забелязва разлика в цената. Каква е причината за това и заслужава ли си да вземете по-скъп климатик за вашето домакинство?

При всички положения не е необходимо да се сдобиете с най-скъпия артикул в магазина, за да постигнете добра климатизация в дома или офиса. Но все пак има някои аспекти, които трябва да съобразите преди да направите покупката. Нека да видим кои са те.

Икономия на електроенергия

Една от осезаемите разлики между климатиците от по-висок клас и тези от по-нисък ценови диапазон е в енергийната ефективност. Преди няколко години нашумяха инверторните климатици, а в последно време на пазара се срещат и по-високотехнологичните хиперинверторни модели. Те се славят с много по-голяма енергийна ефективност от конвенционалните климатици. Но дори между тях се долавя разлика в икономията на електроенергия.

При някои модели е възможно енергийният клас за отопление да се различава от този за охлаждане. Например, при единия режим се достига А+, а при другия – А++. Тоест един и същи климатик има различни коефициенти на сезонна ефективност. В същото време по-скъпите системи достигат до клас А+++ както за охлаждане, така и за отопление.

Тази разлика не е изненадваща, тъй като много често климатиците са по-икономични в режим охлаждане, отколкото отопление. Ако все пак държите и двата режима да са еднакво ефективни, можете да бъдете спокойни, защото съществуват такива модели. Най-важното в случая е, че по-високата енергийна ефективност се трансформира в по-малка консумация на енергия, съответно по-ниски сметки за ток.

Работа по време на големи скокове и спадове в температурата

По нашите ширини все по-често ставаме свидетели на много високи температури през лятото и твърде ниски температури през зимата. Климатиците от по-нисък клас трудно се справят с екстремните метеорологични условия. Трябва да изберете модел в зависимост от това къде живеете.

Ако вашият район се характеризира със сравнително мек климат, почти всеки климатик би бил подходящ за вас. Говорим за температури от порядъка на 40-43 градуса през лятото и -10 през зимата. Ако обаче не е необичайно температурите във вашето населено място да падат до -15 градуса, тогава е препоръчително да направите по-прецизен подбор. Това правило важи, ако живеете на място, където има чести мъгли и влажен въздух.

И въпреки че у нас температурите обикновено не стигат до -25 градуса, на пазара се предлагат модели, които са специално оборудвани с допълнителни системи и технологии, за да издържат на северните студове.

Допълнителни екстри

Друга важна особеност на климатиците са допълнителните екстри.

Пречистване на въздуха и йонизация

Всеки климатик разполага с филтри, които улавят праховите частици, като същевременно освежават въздуха в помещението. По-високотехнологичните модели обаче притежават допълнителни системи за пречистване, способни да се борят с алергени, фини прахови частици и всякакви други замърсители във въздуха.

Освен това предлагат опция йонизация, която има силно антибактериално действие. Това ги превръща в необходимост за хората с алергии и други здравословни проблеми.

Въздушен поток

Друга важна особеност на модерните климатици е въздушната струя. Немалко хора се оплакват, че през лятото климатикът духа право срещу тях, което им причинява физически дискомфорт.

Благодарение на модерните технологии, съвременните базови системи са оборудвани с различни настройки за въздушната струя. Това ви позволява да насочвате потока в желаната от вас посока. По този начин можете да предотвратите схващане на врата и други части на тялото.

При климатиците от по-висок клас не се налага ръчно да настройвате струята. Те имат способността автоматично да засичат движение в помещението и да настройват въздушния поток така, че да не духа във вашата посока. Освен това поддържат равномерна циркулация на въздуха във всяка точка на стаята.

Смарт управление

През последните години тази екстра стана все по-разпространена. Тази опция дава възможност да управлявате вашия климатик от разстояние посредством Wi-Fi. По този начин можете да настроите системата на желаната от вас температура преди да напуснете офиса. Когато се приберете у дома, ще ви е приятно и топло.

Тази настройка позволява също да намалите градусите на климатика, в случай че сте забравили да го направите преди да излезете за работа. При по-бюджетните модели има вариант да създадете седмичен таймер, чрез който да настроите определи часове за включване и изключване на системата.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest