Териториално посещение в Пазарджик
На 5 март 2025 г. посланичката на Италия в София Джузепина Дзара гостува в района на Пазарджик, за да се срещне с местните български власти, с там живеещата италианска общност и за да посети някои италиански предприятия.
Придружавана от почетния консул в Пловдив Джузепе Де Франческо и от председателя на Конфиндустрия България Роберто Санторели, посланичката беше приета сутринта от заместник-кмета на града Любомир Гечев и от председателя на Общинския съвет Найден Шопов, с които обсъди възможностите за разширяване на сътрудничеството между местното управление в Пазарджик и италианските компании, както и начините за привличане на нови инвестиции, които биха допринесли за икономическото развитие на региона.
Визитата продължи с посещение на предприятието Ековита, която е част от групата Ригони ди Азиаго, специализирана в първичната преработка на органични плодове и последващото производство на биоконфитюр в Италия. По време на посещението посланичката имаше възможност да наблюдава различните производствени фази на завода в Пазарджик, както и възприетите стратегии за постоянно гарантиране на високото качество на продукцията от многобройните сортове плодове, отглеждани на открито от трите ферми на група Ригони в България.
След това, в рамките на деня, посланичката проведе среща с представители на там живеещата италианска общност, която се състоя в Патронажа на националния орган за социално подпомагане (ENASC) – България, за да разгледат заедно най-значимите въпроси, като например данъчното облагане на пенсиите.
Денят завърши с посещение на фабриката на италианската компания ПФБ ПРЕСО ФОНДАЛ – БЪЛГАРИЯ в с. Варвара, която се занимава с производство на детайли от алуминиеви сплави по метода на леене под налягане. Делегацията наблюдава различни стратегии за подобряване на качеството на производството чрез процеса на трансформация на метала от слитък до заготовка за леене под налягане, както и големите инвестиции в съвременни технологии, които позволяват по-голяма безопасност на работното място и висока специализация на продукцията.