Руски прецел: как да си приготвите легендарния сладък виборгски „крендел“

Без машина на времето едва ли можем да узнаем напълно оригиналната рецепта на виборгските „крендели“, която е от XV в., но нека си приготвим приблизителна версия на това средновековно лакомство.

Виборг е наричан „град на прецелите“ или „град на кренделите“ заради това местно изкушение, което е една от основните туристически атракции на града, разположен на 68 км от границата с Финландия. Смята се, че първият крендел е изпечен от Францисканския орден, който идва във Виборг през XV век. Монашеското братство носи със себе си подправки, които не са познати на местните. Именно те правят виборските крендели толкова странни и различни от немския им еквивалент. Сладките и пикантни крендели се пекат по празници след Великите пости и се смятат за деликатес, предназначен за благородниците. Алед като Виборг става част от Русия през 1721 г., тези крендели се доставят на императорския двор.

От това, което знаем, истинският виборгски крендел е сладко печиво, приготвено с много подправки като кардамон, индийско орехче, карамфил, майорана и др. Важна техника е първо кренделите да се варят във вода и чак след това да се пекат. Пекат се на слама, което им придава уникален опушен аромат. Аз ги приготвям върху хартия за печене. Препоръчвам ви да посетите Виборг и да пробвате оригиналния крендел в което и да е кафене. Или пък да си приготвите тази вкусотия у дома.

Когато си правя виборгски крендели, използвам рецепта от книгата „Пекарят“ (Булочик) на Маслов от 1905 година. Въпреки че там няма посочени точните количества брашно и мляко, основните съставки и подправки са съвсем ясно изброени.

Пека моите крендели с помощта на различни техники: с или без да ги попарвам във вряща вода. Кренделът без вряща вода е по-лесен за правене и запазва формата си по-добре, но не е толкова впечатляващ и пухкав.

Убедена съм, че тези сочни и ароматни крендели със сладка коричка и въздушна вътрешност със сигурност щяха да се харесат на братята от Францисканския орден, ако бяха живи днес.

Продукти за 6-8 порции:

Юлия Мулино

За тестото:

  • Брашно – 500 г
  • Мляко – 250 мл
  • Яйца – 1 бр.
  • Масло –120 г
  • Захар – 130 г
  • Индийско орехче – 1 ч.л.
  • Кардамон – 1 ч.л.
  • Шафран 1/3 ч.л.
  • Карамфил – 2 главички
  • Сол – ½ ч.л.

За глазурата:

  • Жълтък – 1 бр.
  • Мляко – 1 с.л.
  • Кафява захар – 3 с.л.

Начин на приготвяне:

Изсипете половин чаша топло мляко и разтворете в него маята. Добавете и една с.л. захар. Маята трябва да се активира.Юлия Мулино

Разтворете шафрана в млякото. Той ще придаде специален аромат и жълт цвят на тестото. Ако не обичате шафран, може да пропуснете тази стъпка.Юлия Мулино

Разбийте яйцата и захарта. Към яйцата добавете мляко.Юлия Мулино

Пресейте половината брашно в млечната смес и изсипете в нея и сместа с маята.Юлия Мулино

Разбъркайте течното тесто, покрийте го с хавлиена кърпа и го оставете да втаса за 30 минути.Юлия Мулино

Към втасалото тесто добавете останалото брашно.Юлия Мулино

Постепенно добавете мекото масло на малки парченца.Юлия Мулино

Месете тестото 15 минути, докато то престане да полепва по стените на съда. Тестото трябва да е гладко.Юлия Мулино

Покрийте го с хавлиена кърпа и го оставете на топло за 1 час. Отново ще втаса.Юлия Мулино

Разделете тестото на 3 порции, от които да направите три големи крендела. Направете три рула и оформете кренделите.Юлия Мулино

Ако искате да ги приготвите по традиционния начин, пригответе голяма тенджера с вряла вода и загрейте фурната на 220 градуса. Потопете крендела внимателно в кипящата вода за една минута. Използвайте голяма цедка, за да не се разпадне. Ако искате да ви се получи кафява хрупкава коричка, разтворете две с.л. сода за хляб във врящата вода.Юлия Мулино

Поставете крендела върху хартия за печене, намажете го с жълтъка и една лъжичка от млечната смес и го наръсете с кафява захар. Печете го 15 минути.Юлия Мулино

(Можете да пропуснете тази стъпка с варенето). След това, намажете крендела с жълтъка и захарта и незабавно го сложете във фурната за 15 минути.Юлия Мулино

И двата варианта имат невероятна структура.Юлия Мулино

Кренделът става по-пухкав и по-лъскав, ако го сварите.Юлия Мулино

Кренделът без варене запазва формата си по-добре и е с малко по-плътна консистенция.

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest