Приключиха изпитанията на зенитната управляема ракета за ЗРК „Стрела-10“

Започна серийното ѝ производство за нуждите на руското министерство на отбраната.

Акционерно дружество „Концерн „Калашников“ приключи изпитанията на зенитната управляема ракета 9М333, които се проведоха на Донгузкия полигон в Оренбургска област.

Зенитната управляема ракета 9М333 може да се използва в състава на комплексите от семейство „Стрела-10“. Тя е усъвършенстван вариант на ЗУР 9М37 и беше представена на международния военнотехничекси форум „Армия 2020“, пише ТВ „Звезда“.

ЗУР е предназначена за поразяване на нисколетящи самолети и вертолети в условия на употреба на различни видове оптически смущения, както и на дистанционно управляеми летателни апарати и крилати ракети.

Основното преимущество на 9М333 е новата самонасочваща глава, в която освен инфрачервен и фотоконтрастен режим на работа е добавен и такъв за смущения. ЗУР позволява стрелба на принципа „стреляш и забравяш“.

„Стрела-10“ е зенитно-ракетен комплекс, разработен в СССР в средата на 1970-те години. Основната му задача е поразяване на въздушни обекти на малки височини. Разработен е за прикриването на танкови и механизирани подразделения по време на марш и непосредствено на бойното поле.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest