Пет руски рецепти с кехлибарени кайсии
От компот до мързеливи вареники и изключително вкусен пирог – кайсиите ще украсят всяко сладко изкушение.
Кайсиите се появяват в Русия през XVII век и оттогава се отглеждат в Кавказ, в южната европейска част на страната, и в Приморието в Далечния изток. Те се добавят към сутрешната каша или свежата извара за закуска, а понякога се ядат и ядките от костилките им. Споделяме рецепти с термична обработка на кайсии.
- Мързеливи вареники
За 5 порции
Legion Media
На този нежен изварен сладкиш кайсиите придават леко киселичък вкус. Невероятно, но такива вареники ще оценят дори и хората, които не обичат извара.
Рецепта: Карамелизирай 10 г захар в тиган. Вземи кайсии (300 г) и отдели костилките, след това постави кайсиите в тигана. Добави мед (40 г) и чаена лъжичка вода. Остави кайсиите на среден огън 3-5 минути. Изварата (500 г) разбъркай с брашно (70 г) и добави захар (5 г), а след това разбъркай всичко. Да направим сега варениките: наръси масата с брашно, направи две саламчета с по 1,5 см диаметър, леко ги приплескай, така че варениките да станат овални, а не кръгли. Нарежи всяко саламче на парченца с 1 см широчина. Добави във водата щипка захар и сол, вари варениките 2 до 4 минути. Сервирай ги със сметана или с краве масло и парченца кайсии.
- Кайсиен пирог с грис и ядки
За 6 порции
Legion Media
Този домашен пирог по текстура напомня чизкейк – заради основата си от брашно и грис. Горният слой от кайсии добавя лятна сочност на десерта.
Рецепта: В тиган налей мляко (400 мл) и загрей до кипване, добави сол (¼ чаена лъжичка) и ванилин (на крайчеца на ножа). Разбърквай постоянно, като добавяш грис (100 г) и вари тази маса на слаб огън. Остави да изстине като поставиш капак отгоре.
Запържи орехи (60 г) с краве масло (50 г) и ги натроши. Отдели жълтъците от белтъците на две яйца. Жълтъците разбъркай със захар (50 г), докато сместа побелее, а белтъците разбий на пяна. Формата за печена намажи с масло и поръси със сухари за паниране (30 г).
Внимателно разбъркай масата с гриса, орехите, жълтъците и белтъците. Получената смес излей във формата, отгоре нареди половинките от кайсиите с кожичките отгоре, можеш да използваш и консервирани (400 г). Поръси пирога с пудра захар (2 супени лъжички) и изпечи във фурната до златиста коричка при температура от 180 С за 40 минути.
- Кайсиево сладко
Legion Media
За сладкото най-добре е да се изберат светло-оранжеви кайсии – леко меки, с еднакъв размер, така че да се напоят равномерно със сиропа. Такова сладко запазва вкуса на кайсиите цяла зима.
Рецепта: Кайсиите (2 кг) трябва да се измият и подсушат на кухненска хартия, да се разрежат на половинки и да им се махнат костилките. Сложи кайсиите в тиган и ги посипи със захар (1 кг). Остави ги така поне два часа (може и една нощ), за да могат плодовете да пуснат сок. Постави тигана на печката на бавен огън, докато кипнат. Вари 5 минути и разбърквай. Отстрани от печката и остави сладкото 20 минути, а след това отново загрей до кипване и вари още 5 минути. Остави настрани от печката още 20 минути, отново загрей до кипване и вари 15 минути. Остана да разлееш „5-минутното“ сладко в предварително стерилизирани буркани и да ги затвориш с метални капачки.
- Компот от кайсии
За 4 порции
Legion Media
Много преди лимонадата и детокс-коктейлите да завладеят света, хората в Русия са пиели компот. Това е оптималният вариант, ако нямаш достатъчно плодове за сладко, но харесваш вкуса на леко задушени кайсии.
Рецепта: Измий в студена вода кайсиите (500 г) и махни костилките им. Изсипи в тиган захар (¾ чаша), излей 2 чаши гореща вода, разбъркай, прибави плодовете и кипни.
- Бонус: Как да изсушиш кайсии
Legion Media
Можеш да запазиш кайсии за цяла зима, като ги изсушиш през лятото. За целта избери големи, меки, но не презрели кайсии.
Рецепта: Измий кайсиите, подсуши ги с домакинска хартия, нарежи ги на половинки и махни костилките. Постави ги на хартия за печене и изсуши във фурната при температура 60-100 C за 4-5 часа. Или пък можеш да ги сушиш на въздух – на слънце или на сянка. Нареди ги върху равна повърхност, покрий ги с марля. Суши от 10 дни до три седмици, като от време на време ги обръщаш.
автор: МАРИЯ БУНИНА
източник: bg.rbth.com