Общество

Папаха: защо всички мъже в Кавказ носят тази мъхеста шапка?

За истинския джигит това не е само топла шапка, а признак на чест и достойнство.

Шапка папаха, черкезки кафтан и джобчета газири на гърдите – без това човек не може да си представи истинския кавказки джигит.

Елена Афонина/ТАСС

„Ако главата е цяла, на нея трябва да има папаха“, „Мъжът трябва да пази две неща – папахата и името си“ – в Кавказ има множество поговорки за папахата. Тази шапка не е просто част от традиционния костюм, но истински символ и предмет, който говори за статута на човека, който я носи. Скъпата папаха е най-добрият подарък в този район.

Елена Афонина/ТАСС

Мъжете в Кавказ не свалят папахата си дори в помещение. Да махнеш насила папахата от главата на някого е оскърбление, а пък ако човекът, който я е носил, е загинал, то никой няма право да я сложи, освен синовете му.

Зубайр Байраков/ТАСС

Папахата придобива истинска световна слава благодарение на шампиона и бившия борец UFC Хабиб Нурмагомедов. Именно с нея, почитайки традициите на дагестанските си предци, той излиза на всички боеве и тегления.

Хабиб Нурмагомедов

Хабиб НурмагомедовJosh Hedges/Zuffa LLC/Getty Images

„Бялата папаха на Хабиб“ става на практика бранд, а в интернет има популярно търсене „да купя папаха като на Хабиб“. Много фенове на бореца си слагат такава шапка, за да го подкрепят.

Муса Салгереев/ТАСС

Шапката на Хабиб е само една от разновидностите на папахата. Те биват не само от овча кожа, но и от козя, а най-ценните са от каракулени. 

Лидерът на Чечения Рамзан Кадиров с папаха

Лидерът на Чечения Рамзан Кадиров с папахаЕлена Афонина/ТАСС

Формата на папахите също може да бъде различна – полукръгла, разширяваща се към върха или пък с плоско дъно от плат.

Сергей Прокудин-Горски

Само мъже шият папахи. Кожите трябва няколко пъти да се измият добре и да се изсушат на слънце, като се обработят със специален разтвор със сол, така че козината да не се разваля.

Владимир Смирнов/ТАСС

От една кожа излизат две папахи, а за един ден опитен майстор може да ушие до 40 такива шапки. Цената на една от овча кожа започва от 500 руб. (5 евро) (и често не превишава 5000 руб. или 50 евро), а козите са малко по-скъпи – от 800 рубли (8 евро).

Елена Афонина/ТАСС

Сега се приема, че папахата е традиционна кавказка шапка, но има версии, че в Кавказ тя идва от Средна Азия заедно с тюркските номадски племена (самата дума „папаха“ има тюркски произход).

Юрий Абрамочкин/russiainphoto.ru

От средата на XIX в. папахата става елемент от военната униформа в руската армия. Отначало я носят войниците в Кавказ и Средна Азия, а след това тя се разпространява сред кавказките войски (подобно на много други елементи на кавказкото облекло, включително и черкезките кафтани, филцовите наметала без ръкави и газирите).

А.Чернов/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru

Папахи са носели и гвардейците от конвоя на Негово императорско величество, който се състои главно от казаци, черкези и други планинци от Кавказ.

Николай II и неговият конвой

Николай II и неговият конвойСвободни източници

И макар планинците да считат, че шапката не е, за да пази топло, а показва статут, тя се оказа много практична и скоро се появява сред военните формирования, които са в Сибир.

Генералската шапка на Сибирския военен окръг от времето на Николай II

Генералската шапка на Сибирския военен окръг от времето на Николай IIЛейбштандарт

През 1913 г. папахата става зимната шапка на цялата руска армия.

Свободни източници

Съветските войски също частично я наследяват, но за войниците намират по-евтин вариант – шапки от плат будьоновки. А пък висшите офицерски чинове в съветската армия носят папахи.

Централен държавен архив за кино и фотодокументи на Санкт Петербург/russiainphoto.ru

Официално папахата в армията е отменена през 1992 година и е заменена с ушанката. През 2014 г. обаче е върната като зимна шапка за генерали и полковници. И разбира се, казаците все още я носят.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest