Общество

24 руски ВУЗ-а са сред най-добрите в света, според Times Higher Education

Най-добрият ВУЗ в Русия традиционно е Московският държавен университет „Ломоносов“ (МГУ).

В края на септември бе публикувана международната класация на университети World University Ranking 2016-2017 г. на британското издание Times Higher Education (THE). Рейтингът е едно от най-големите изследване на академичната репутация в света. В него попадат общо 24 руски висши учебни заведения, което е с 11 повече в сравнение с миналата година.

Най-добрият ВУЗ в Русия, според THE, традиционно е Московският държавен университет „Ломоносов“ (МГУ), който е на 188-а позиция. Втори в Русия е Московският физико-технически университет (МФТИ), а трети е Санкт-Петербургският национален изследователски университет за информационни технологии, механика и оптика (ИТМО).

Пет стъпки, за да влезеш безплатно в руски ВУЗ

В новата класация МГУ пада от 161 до 181-о място, но е единственият руски университет, попадащ в топ 100 на THE.  „Запазваме високите си позиции в света по отношение на преподавателската дейност – 26-о място; имаме и добри позиции в научните изследвания – 65-о място“, споделя ректорът на МГУ академик В.А. Садовничий.

МФТИ, който се нарежда на втора позиция сред руските университети, попаднали в рейтинга, демонстрира ръст по всички 13 критерия на методологията, използвана за съставянето му.

„При съставянето на рейтинга университетите получават средни оценки по пет дисциплини: естествени науки, инженеринг, науки за живота, социални и хуманитарни науки. Ние сме технически университет и получаваме сравнително невисок бал по последните две позиции.  И само много високите ни показатели по базовите дисциплини ни позволяват да получим толкова добър резултат при усредняването“, обяснява ректорът на МФТИ Николай Кудрявцев.

За първи път в класацията попада ИТМО, който е трети сред русите ВУЗ-ове там.

Според ректора на университета Владимир Василев това се дължи на факта, че учебното заведение залага на конкурентни области на изследванията. „Имаме уникален научно-образователен профил, представляващ симбиоза между информационни технологии и фотоника. Оптически канали за предаване на данни, квантови компютри, криптография – все конкурентни области, интересът към които от страна на промишлеността в момента е особено висок“, обяснява той.

В класацията THE University Rankings 2016-2017 има общо 980 университета. На 1 място е Калифорнийският технологичен институт (САЩ), 2-и е Оксфордският университет (Великобритания) а 3-и – Станфордският университет (САЩ).

автор: ЕЛЕНА ПРОШИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest