Серията ThinkPad Z с нов облик и от рециклирани материали

Днес, 4 януари 2022 г., Lenovo обявява новата серия лаптопи ThinkPad.

Премиум серията Z впечатлява със зашеметяващ дизайн, който включва нови цветове и рециклирани материали.

Изцяло новите ThinkPad Z13 и Z16 се впускат в съвременната философия на дизайна, насочена към различна аудитория на бизнес потребители. Новият поразителен дизайн отразява променящото се отношение към технологията, въздействието върху околната среда и произхода на суровите компоненти. Дизайнът не само е предназначен да осигури индивидуалистични първокласни цветови акценти като бронз и арктическо сиво, но също така включва по-устойчиви материали като рециклиран алуминий, наличен в арктическо сиво или черно[1], или рециклирана черна веган кожа[2]. Устойчивостта се простира чак до опаковката, която е направена от 100% рециклируеми и компостируеми бамбук и захарна тръстика, а адаптерът за променлив ток използва 90% пост-консуматорско съдържание (PCC).

ThinkPad Z13 и Z16 ще се захранват от следващото поколение AMD Ryzen PRO процесори за мобилни устройства и ще включват процесора за сигурност Microsoft Pluton. Процесорът за сигурност на Microsoft Pluton е предназначен да помогне за защита срещу нови, сложни атаки и да предлага непрекъсната сигурност за потребителската идентичност, данни и приложения.

Ексклузивно сътрудничество между Lenovo и AMD

Lenovo и AMD си сътрудничиха, за да предоставят иновативния дизайн на платформата, рационализирайки всички аспекти на системата от силиций до хардуер и софтуер. ThinkPad Z13, съчетан с персонализирания и ексклузивен мобилен процесор AMD Ryzen 7 PRO от следващо поколение, осигурява превъзходно изживяване. Процесорът е оптимизиран да предоставя безпроблемна аудио и видео производителност, да увеличи максимално отзивчивостта и да осигури още по-добър живот на батерията в приложения като Teams и Zoom. ThinkPad Z16 може също да бъде конфигуриран с нови AMD Radeon дискретни графики с AMD Smart Technologies, предлагащи повишена производителност[3] и професионално създаване на съдържание, както и ежедневни игри. Когато е сдвоен с процесорите Ryzen, AMD SMARTSHIFT MAX предлага до 14% моментално повишаване на мощността[4] както за CPU, така и за GPU, а SMARTSHIFT ECO увеличава максимално ефективността на батерията за удължени работни часове.

Формата отговаря на функцията

С началото на 30-тата годишнината на ThinkPad, ние сме невероятно горди с наследството и следата, която оставя ThinkPad в историята на технологиите. Отдадеността на иновациите в полза на крайния потребител ще продължи десетилетия напред. Много сме развълнувани от значителната еволюция на дизайна в серията ThinkPad Z, но преди всичко ThinkPad Z13 и Z16 продължават да отразяват основополагащи принципи на стила и инженерството, на които марката вече е синоним.

Основните характеристики на дизайна и технологиите са интегрирани в ThinkPad Z серията, за да се подобри индивидуалното потребителско изживяване. Минимализмът е целенасочено желан. Дисплеите са оптимизирани с ултра тесни рамки и продуктивното съотношение 16:10. Аудио и видео конференциите се подобряват чрез нова комуникационна лента, която съдържа по-добра FHD уеб камера с по-голям 1,4µm сензор и микрофони с двоен масив. Представен е и по-голям 120 мм ForcePad, който се движи безпроблемно с изцяло стъклената подложка за длани за бързо и лесно въвеждане. Тези, които са запознати с емблематичния червен TrackPoint, ще станат свидетели на нова функционалност: двукратното докосване на TrackPoint-а стартира бързо меню за комуникация с улеснен достъп до общите настройки на камерата и микрофона.

Нашата цел е да зарадваме крайните потребители с отличителен външен вид и усещане, използвайки рециклирани материали и изпълнявайки обещанието си за изключително изживяване.

Не се заблуждавайте, Z13 и Z16 все пак са лаптопи ThinkPad и като такива са тествани по стандартите MIL-Spec 810H и преминават през същия строг контрол на качеството като всички лаптопи ThinkPad.

Иновационни технологии

Ние изграждаме нашите продукти според нуждите на клиентите. Всеки един детайл е налице с причина и ThinkPad Z13 и Z16 се отличават в предлагането на по-добър резултат за крайните потребители.

Акцентите им включват:

• Рециклирана черна веган кожа и алуминий, и рециклируеми опаковки от бамбук и захарна тръстика

• Меню за комуникация, интегриращо FHD камера с по-голям сензор, електронен e-Shutter за поверителност и микрофони с двоен масив

• Най-високото съотношение екран към тяло (STB) в портфолиото на ThinkPad – 91,6% (Z13) и 92,3% (Z16)

• По-голям 120 мм ForcePad

• Ярки опции на дисплея, 2.8K OLED на Z13 и 4K OLED на Z16, включително с поддръжка на Dolby Vision и слаба синя светлина

• Dolby Atmos Speaker System и Dolby Voice AI технология за потискане на шума

• Нова функция за двойно докосване на TrackPoint, която стартира бърз достъп до настройките на камерата и микрофона

• Z13 се захранва от следващо поколение мобилни процесори AMD Ryzen PRO U-Series с интегрирана графика AMD Radeon и процесор за сигурност Microsoft Pluton. Z13 се предлага и с ексклузивен AMD Ryzen PRO процесор

• Z16 се захранва от следващо поколение мобилни процесори AMD Ryzen PRO, серия H, с интегрирана графика AMD Radeon или опционална дискретна графика AMD Radeon и включва процесора за защита Microsoft Pluton

• Предварително инсталиран с Windows 11

• Четец на пръстови отпечатъци, интегриран в клавиатурата за удобство и сигурност

Цитати

„Ние сме изключително горди с наследството на ThinkPad и се стремим да зарадваме новите клиенти, както и съществуващите. Иновациите са в нашата ДНК от проектиране и разработка до инженеринг и верига за доставки. Ще продължим да разширяваме технологичните възможности, да правим промени и да работим с близки партньори като AMD и Microsoft, за да доставяме иновативни и сигурни продукти като ThinkPad Z13 и Z16, които са проектирани да надхвърлят нуждите на клиентите, настоящи и бъдещи.” Джери Парадайз, вицепрезидент, Global Commercial Product Portfolio, Lenovo PC and Smart Devices.

Посетете Lenovo StoryHub за изображения и пълни спецификации, както и началните страници на Lenovo CES и Lenovo ThinkPad за повече информация.

Спецификации

 ThinkPad Z13ThinkPad Z16
ПроцесорДо AMD Ryzen PRO серия U Допълнителен процесор по избор – AMD Ryzen PROДо AMD Ryzen PRO серия H
Операционна системаWindows 11 Pro
ПаметДо 32GB LPDDR5
Място за съхранениеДо 1TB PCIe Gen 4 SSDДо 2TB PCIe Gen 4 SSD
ГрафикиИнтегрирана AMD Radeon GraphicsДискретен вариант интегрирана AMD Radeon Graphics AMD
Дисплей13.3 инча, 16:10 – 91.6% STB -WUXGA IPS 400nit Low Power (touch option) -WQXGA OLED 400nit, Touch, Dolby Vision, Low Blue Light16.0 инча, 16:10 – 92.3% STB -WUXGA IPS 400nit Low Power (touch option) -WQUXGA OLED 400nit, Touch, Dolby Vision, Low Blue Light
АудиоDolby Atmos аудио система и Dolby Voice
КамераИнфрачервена FHD камера f2.0, с eShutter
Батерия50Whr, до 15ч., Бързо зареждане70Whr, до 12ч., Бързо зареждане
СигурностMatch-on-Chip FPR, dTPM 2.0, процесор Microsoft Pluton Security
Портове2 x USB-C (USB4.0), аудио жак3 x USB-C (USB4.0), аудио жак, четец на SD Card
КлавиатураEdge-to-Edge, Backlit, 120mm Haptic ForcePadBacklit, 120mm Haptic ForcePad
Wireless LANWi-Fi 6E, Bluetooth 5.2
Wireless WAN4G LTE CAT 16
Цветове и материалиЧерна рециклирана веган кожа/бронз AL Рециклиран арктично сив AL Черен рециклиран ALРециклиран арктично сив AL
Размери294.4 x 199.6 x 13.99mm354.4 x 237.4 x 15.8mm
Тегло1.25kg – 2.76 lbs1.97kg – 4.3 lbs

[1] Алуминиевите материали в арктическо сиво, черно и бронзово са 100% рециклирани.

[2] Веганската кожа е изработена от 100% рециклиран полиетилен терефталат.

[3] AMD разработи ексклузивен процесор за ThinkPad Z13

[4] Източник: AMD

Pin It on Pinterest