Тодор Михалев тръгва за историческо участие във финалите на Световната купа по модерен петобой

Българският национален състезател Тодор Михалев заминава днес за Анкара, където от сряда до неделя ще се проведе финалната фаза на Световната купа по модерен петобой.

Най-добрите 36  състезатели от цял свят с натрупани точки  през годината ще се срещнат в предстоящите дни на турска земя, за да определят крайното класиране в ранглистата за 2022 година. До момента не сме имали родно участие в последната фаза на модерния петобой и Тодор Михалев има уникалния шанс да прибави нови точки към актива си, които да му гарантират стабилна позиция  и евентуално място за следващите Олимпийски игри. На базата на постиженията в проведените четири Световни купи се прави подреждането на първите 36 състезатели при мъжете , които се класират на финалната фаза в Анкара.  Михалев има три участия през годината на Световна купа, като най-доброто му постижение е 12-то място в Албена през миналия месец.

„ Голям успех е класирането на Тодор във финала на Световната купа. Точките, които се дават там са същите като на Световно първенство. В последните години малко не му достигна, за да влезе в Топ 36 на света, но тази година той се представи много добре на турнирите в Будапеща, Албена и Анкара. Не успя  да участва само в Кайро, но беше болен и не замина. Световният елит ще бъде отново в турската столица и дано Михалев да има и малко късмет, за да се класира сред първите състезатели. Здрав е и амбициран за добро представяне. Всяка позиция в крайното подреждане в Анкара е от голямо значение, защото дава солидни точки и доближава до участие на Олимпийски игри. В първия ден от програмата е фехтовката, следват плуването, конната езда , бягането и стрелбата. Във всяка от петте дисциплини  Тодор Михалев е подготвен  за сериозната конкуренция, която го очаква“, сподели Камелия Александрова – президент на БФ Модерен петобой.

Междувременно, у нас се проведоха финалите на Държавното първенство по модерен пеботой при юноши и девойки – 13 и 15 годишни. Събитието в град Шумен определи първенците в индивидуалното и отборното класиране. Виктория Гроздева от клуб „ Царевец“ спечели надпреварата до 13 годишна възраст при момичетата, а Филип Михайлов от клуб „НСА“ триумфира при момчетата . 110 деца от клубове по модерен петобой в цялата страна взеха участие, а ден по -късно отново на същото място завършиха и финалите от ДП при юноши и девойки до 15 години. Антония Начева от „ Боляри 2009“ е първа при момичетата, Георги Илиев от „ Шампион 2“ спечели при момчетата. 67 участника имаше в тази възрастова група и в двата пола.  Следващото Държавно първенство ще бъде на 2 и 3 юли в Пазарджик за състезатели от 17 до 19 годишни. В него ще участват и атлети от Румъния, Гърция, Турция и Молдова.

Pin It on Pinterest