Те ще представят България на e-EURO 2020

През юли тази година в Лондон ще се проведе първото издание на финалите на европейското първенство по е-футбол.

Шампионатът се организира от УЕФА и компанията за компютърни игри Konami, а в квалификациите се включиха всички 55 държави, членки на европейската футболна централа, в това число и България. Преди същинската фаза на квалификациите, която ще се състои между март и май, във всяка страна се проведоха предварителни пресявки за определяне на състава на всеки национален отбор. У нас те бяха спечелени от Георги Фиков и Радослав Христов, които заслужиха правото и честта да представят родината в дебютното издание на турнира. Двамата ще се готвят съвместно с треньора си Емил Димитров и са силно амбицирани да спечелят визи за финалния турнир в английската столица (9-10 юли). Той ще се проведе успоредно със заключителната фаза на реалното европейско първенство, домакин на която отново ще е Лондон.

Георги Фиков (вляво), Радослав Христов (вдясно) с треньора Емил Димитров

Капитан на отбора ни е Георги Фиков, който победи на националния финал именно колегата си Радослав Христов. Двамата пребориха конкуренцията на над 100 родни геймъри. Фиков е на 31 години и е от София. Занимава се активно с електронни спортове от дете. Играе PES от 2016 г., когато за първи път се сдобива с играта Playstation 4. „Разбрах, че имам талант, когато започнах да участвам редовно на онлайн и офлайн турнири. В началото бях далече от нивото на топ играчите, което ме мотивира да науча какво и как правят те, което аз не мога. След известно време се оказа, че ми се отдава и вече редовно бях в челните позици в повечето ни турнири”, разказва Фиков.

На снимката: Георги Фиков (вляво), Радослав Христов (вдясно) и треньорът Емил Димитров

Другият наш e-национал – Радослав Христов, е на 25 години и също е от София. Има дълга кариера като активен футболист с екипа на Септември, а понастоящем е треньор на деца в школата на София Спорт. Занимава се с Pro Evolution Soccer от 10 години.

Електронното европейско първенство ще използва новата игра PES 2020, разработена от Konami, официален носител на правата за визуализация на екипите и отличителните знаци на българския национален отбор.

“Е-футболът е много по-динамичен от реалния футбол, защото всичко се решава за 10 минути. Плюсът е, че не си зависим от наличието на бази и средства. Всичко зависи от самия теб, без значение от физическата ти подготовка или националността. Изискват се стратегически умения, за да избереш най-подходящата тактика за теб и спрямо конкретния противник. Разбира се, трябват и бързи рефлекси с джойстика”, разкрива част от тънкостите на e-футбола Фиков. Според Христов нивото, което разработчиците от Konami са постигнали през годините, е основната причина УЕФА да избере PES пред другото голямо име при футболните симулатори – FIFA: “Играта е много близка до реалния футбол от гледна точка на поведението на играчите, на движението на топката, на стратегически елементи и т.н. Е-футболът е много динамичен, което пък го прави атрактивен за наблюдаване”.

Фиков се класира изключително драматично за финалния кръг на родните квалификации. В решителния мач, който осигурява попадане в топ 4, се наложи да играе продължения срещу друг стойностен опонент – Иван Панчов. Фиков спечели с 2:1, но заради технически проблеми не успя да изпрати доклада от двубоя на организаторите в определения срок. Така в началото му бе присъдена служебна загуба и се наложи намесата на Емил Димитров, както и на загубилия Панчов, за да бъде коригиран резултатът. В крайна сметка всичко завърши благополучно и във финалната четворка Фиков се изправи срещу Иван Ванчев, Васил Наумов и Радослав Христов. Там не загуби нито един мач и спечели първото място.

Сега обаче предстои най-трудното – преодоляване на континенталните квалификации. Жребият изпрати България в една група с Германия, Турция, Унгария, Естония и Гибралтар, а директна виза печели само победителят. Второто място пък дава право на участие в бараж.

“Квалификациите ще са много трудни. Турция е държавата с най-много участници в местните квалификации, Германия е доказана сила, така че няма да е лесно. Разбира се, няма да подценяваме и останалите, нищо чудно дори Гибралтар да разполага с добри играчи. Вярвам, че имаме шанс. Ще направим максимално добра подготовка, доколкото свободното време ни го позволява. Ако имаме и необходимия спортен шанс, можем да се наредим сред първите два отбора в групата и да продължим да мечтаем за Лондон”, вярва капитанът.

За Христов ключов ще е сблъсъкът с югоизточната ни съседка: „Германия е фаворит в групата ни, мисля че ще се получат интересни мачове помежду ни. Лично аз повече съм респектиран от отбора на Турция. Срещу останалите три отбора ще сме фаворити, но на този етап не ми се иска да давам прогнози. Ако сме достатъчно фокусирани, ще успеем“.

В сериозните изпитания безценна ще е помощта на треньора Емил Димитров, който също има сериозен опит с е-спортовете. Занимава се с гейминг от 15 години – първоначално като играч и мениджър, а след това и като администратор и организатор на събития.

Според двамата ни национали в България има поне 20 e-футболисти на много добро ниво, а PES набира все по-вече последователи. Дуото ни има амбиции да пробие и на професионално ниво – стига да се открие подобна възможност. „Дано с развитието на електронните спортове у нас, българските футболни клубове да последват примера на европейските си колеги и да започнат да откриват е-спорт дивизии. В момента вече има професионална лига по е-футбол с участието на отбори като Барселона, Ювентус, Селтик, Шалке 04 и др.“, разкрива Христов.

Разбира се, Фиков и Христов силно ще стискат палци и на тима на Георги Дерменджиев, който в края на март също ще се опита да се класира на Евро 2020 през баражите. „Важното е, че имаме шансове. Надявам се Ивелин Попов да премисли и да се върне в отбора, защото едва ли скоро ще имаме по-добър шанс за класиране”, казва Фиков. „Аз съм оптимист, че ще се класираме. Пожелавам им успех“, добавя Христов.

#еЕURO2020

Pin It on Pinterest