Станимира Петрова пред Silentbet: Левият ми прав вече е силно мое оръжие

Станимира Петрова е една от най-титулуваните наши състезателки по бокс.

Световна и европейска шампионка и сред най-големите български надежди за медал от Олимпиадата в Токио другото лято.

Пред Silentbet 29-годишната боксьорка разкрива как се пази от пандемията, какви препятствия трябва да преодолее по пътя към Олимпийските игри, какво и дават двама олимпийски шампиони и за какво мечтае, след като слезе от ринга.


Станимира, здравейте. Благодаря Ви, че се съгласихте да разговаряте с нас. Как се чувствате и как се пазите от Ковид?
Благодаря и аз, че ме потърсихте за разговор. Добре се чувствам, в прекрасна кондиция и бодро настроение. Относно пандемията – спрях да ходя в моловете, в големите магазини и търговски обекти, там където има струпване на хора. Не илизам вече вечер и с приятелите ми се събираме само в домашни условия. Всеки ден пия витамин С.

По колко пъти тренирате на ден и имате ли време за личен живот?
За мен почивка няма, а личното време е ограничено. Винаги имам две тренировки по час и половина на ден, а като прибавим, че ходя по-рано в залата и си тръгвам по-късно, половин ден съм заета с бокс. Закуска, обяд, вечеря, и той денят е минал. Най-много надвечер да се видя понякога с приятели, да прочета няколко страници от хубава книга и в 22:30 часа задължително съм си легнала, за да съм възстановена за следващия тежък ден.

Ясно ли е вече какво трябва да постигнете, за да вземете квота за Олимпиадата в Токио следващото лято?
Европейската квалификация беше за февруари, после заради пандемията я отложиха за април, а след това за май. Вероятно Англия ще запази домакинството си. Трябва да завърша в шестицата, за да взема квота за Токио. Първият ми мач в категория до 57 кг е с полякиня, която съм побеждавала в единствената ни среща. При успех срещам англичанка, от която загубих миналата година на европейското. Бия ли я, целта е постигната. Изгубя ли от нея, играя още един мач за влизане в шестицата. Предполагам, че ще си свърша работата и няма да се наложи да ходя на световна квалификация, където квоти за Токио ще вземат първите четири.

Сънувате ли олимпийски медал?
Често го сънувам, мисля за него, това е единствената цел, която ми остана в бокса.

Наясно ли сте кои ще бъдат Вашите основни конкурентки за медал на Олимпиадата?
В моята категория има поне 10-15 претендентки за титла и медали в Токио. Сред тях са и състезателки от държави, които доскоро не бяха боксови, но израснаха много. В сравнение с други категории, в моята силите са изравнени и срещите ще са едни от най-трудните и оспорваните.

Ще Ви бъдат ли осигурени достатъчно мачове, за да се подготвите възможно най-добре и да сте в ТОП форма за Токио 2021?
Да. Февруари е турнирът „Странджа”, после европейската квалификация, след това по програма следват европейско и световно. Мачове ще има, начинът, по който тренирам и се подготвям, също ми дава увереност и самочувствие, важно е да съм здрава, защото виждате в какви тревожни и сложни времена живеем.

Как успявате да поддържате високо ниво, след като нямате конкуренция у нас?
С повече межуднародни мачове в първенства и турнири, които за жалост са ограничени в момента заради пандемията. Но основото, което ме държи на ниво, са ежедневните спаринги. Както с моя треньор Петър Лесов, така и с мъже, юноши и младежи.

Какво Ви даде Петър Лесов за тези четири години, откакто е Ваш треньор?
Предава ми от своя опит и знания. Що се отнася до стила ми на игра, вдигна ми гарда, и той сега е по-висок, подобри ми техниката, научи ме да мисля на ринга, а не да излизам и само да се бия. Не на последно място ми усъвършенства и левия прав. Преди изобщо не го използвах, а сега е сред основните ми оръжия.

Покрай Вас е и друга легенда на бокса, най-голямата у нас – Ивайло Маринов. Вие се състезавате за неговия варненски клуб, дава ли Ви той съвети?
Когато му поискам, да. За мен той е голям мотиватор. С това, което ми разказва за бокса, с видеата, на които съм гледала ”танца” му на ринга.

Станимира, докога смятате да се боксирате?
Решението ми ще бъде взето след Олимпиадата в Токио.

За спортистите има два живота – първият е в активният спорт, а вторият – след него. Много спортисти обаче не са били подготвени за живота след спорта. Вие имате ли планове с какво ще се занимавате?
Обмислям няколко варианта, които на този етап по понятни причини не мога да разкрия. При всички случаи обаче ще остана близо до бокса, след като сваля ръкавиците. С удоволствие бих тренирала малки дечица.

Готова ли сте да създадете семейство и появи ли се мъжът, с когото да го направите?
Вече съм узряла да свия семейно гнездо, макар че „принцът” още не е дошъл. Но тази тема за мен до Олимпиадата няма да е актуална.

За финал. Бихте ли опитали в професионалния бокс, където може да заработите и повече пари?
По-скоро не. Когато приключа с аматьорския бокс, ще се посветя на семейството си. За мъжете е по-лесно да се качат и на професионалния ринг, но ние, жените, имаме и други задължения в живота.

източник: https://silentbet.com/bg/stanimira-petrova-leviyat-mi-prav-veche-e-silno-moe-oryjie/

Pin It on Pinterest