Симеон Янков – първият българин, станал професионален футболист

Днес се навършват 122 години от рождението на бившия бранител на „Левски“ Симеон Янков.

Едва 15-годишен младеж, Янков се влюбва безвъзвратно във футболната топка като играч на третия тим на „сините“.

За кратко време войната измества футбола. През 1917 г. Симето завършва средно търговско образование и веднага се записва доброволец в армията на фронта на Добро поле. Едва оцелява и след разгрома на армията е демобилизиран.

От 1919 г. „Левски“ вече тренира на плаца на VI Софийски полк, а къщата на баща му е на съседната улица – „Гургулят“ № 15. Симето вече е не само играч на първия тим, но и нещатен домакин на тима. Нещо повече, тъй като топката е само една, а обувките са все скъсани, скоро става и главен майстор-кърпач.

От 1921 г. Янков е несменяем бек в двойка с Александър Христов (Шкубата). Включен е и в първия наш национален тим на Олимпиадата през 1924 г. в Париж. За националния тим има общо 4 участия. В течение на три поредни години (1923, 1924, 1925 г.) „сините“, в чийто редици е неизменно и Симеон Янков, са столични шампиони. А той е в състава на тима и при четирите спечелени купи „Улпия Сердика“. За „сините“ изиграва повече от 75 шампионатни и 50 международни мача.

Малцина знаят, че Симето е първият българин, станал професионален футболист. През 1925 г. последователно играе във френските „Монпелие“ и „Ред стар“ (Париж). Играе в „Левски“ до 1934 г., а дълги години след това е деятел на клуба.

Почива на 3 септември 1979 г.

Поклон пред паметта му!

Pin It on Pinterest