Силно представяне на българите в третия ден на Световната купа по конен спорт у нас

Вицепрезидентът Илияна Йотова награди призьорите

Дъждът придружен с гръмотевици не уплаши състезателите и техните коне в предпоследния ден от Световната купа по конен спорт- прескачане на препятствия, която се провежда на конна база „Ген. Крум Лекарски“ в Божурище. 

Почти през цялото време над паркура силните струи от небето не спираха, но професионализма и амбицията за призово класиране на ездачите бяха над атмосферните условия и зрителите видяха много класа и майсторство във всяко изпитание.

Както е известно, в дисциплините от програмата на Световната купа участие вземат 180 състезатели и 252 коня от 11 държави. Наградният фонд също е много сериозен – 139 600 евро,като 75000 евро от тази сума е осигурена от основния спонсор Longines.

Денят започна отлично за българските ездачи. В „ Бронзовия тур“ с височина на препятствията от 110 см за приз „Община Божурище“ победата спечели Ая Митева с кон Ливърпул. Тя беше перефектна на паркура, без наказателни точки и закономерно зрителите станаха на крака , за да чуят българския химн. Още двама наши състезатели попаднаха сред първите петима в крайното подреждане, които излизат на церемонията по награждаването. Асен Борисов с Хебе е 4-и, а Любомир Янков с Хектор стана 5-и. В следващото изпитание за приза на Министерството на младежта и спорта – „ Златен Тур“ с височина на препятствията от 140см. първото място си заслужи Хасан Сентюрк от Турция с Лока. От нашите с най-предно класиране завърши Ивелин Вълев с Каял, който е 8-ми. Безспорно най-много емоции по трибуните имаше на Купата на нациите при децата (12-14) годишни с височина на препятствията от 115см. . Отборната надпревара беше спечелена от тима на Румъния, втори са Турция, трети завършиха Унгария, а България в състав : Елица Чолакова с Езоп, Мария Николова със Суит Коктейл,Екатерина Гайдарова с Арецо и Даная Велинова с Кардика станаха четвърти. 8 наказателни точки допуснаха нашите, но въпреки това показаха големия си потенциал за бъдещи успехи в прескачането на препятствия. Зрителите също изпратиха младите родни ездачи с горещи аплодисменти, а наградите на призьорите бяха връчени от Вицепрезидентът на България Илияна Йотова, зам.министърът на младежта и спорта Росен Барчовски и зам.председателят на родната федерация по конен спорт д-р Крум Рашков.

„ Децата ни показаха изключително силно представяне. С тези големи коне, но се справиха с такава лекота, все едно е игра. Очевидно става дума за системен труд с много тренировки и упоритост“, каза Йотова.

До края на вечерта предстоят надпреварите в дисциплините „ Сребърен тур“, както и състезанията при 5 и 6/7 годишните коне.

Кулминацията в утрешния последен ден от Световната купа започва в 14:00 , когато ще стартира отборната Купа на нациите с награден фонд 75 000 евро от Longines EEF series. Честта на България ще защитават Ангел Няголов, Антон Дацински , Ивайло Бонев и Руслан Петков.

Pin It on Pinterest