Силна конкуренция на Държавното първенство по шахмат за глухи

Близо 50 състезатели от цялата страна ще вземат участие в тридневното Държавно първенство за мъже и жени по шахмат за глухи, което започва днес и ще продължи до неделя в София.

Шампионатът се организира от Спортната федерация на глухите в България по Програма за развитие на спорта за хора с увреждания на Министерството на младежта и спорта и с подкрепата на Съюза на глухите у нас.

Право на участие имат всички състезатели спечелили призово класиране от местните турнири към съответните спортни клубове на глухите. Много силна се очертава да бъде конкуренцията при мъжете, където сред участниците ще бъдат Александър Живков, Георги Пенев и Николай Нинов. И тримата се представиха повече от успешно на миналогодишните Дефлимпикс игри по шахмат, когато заеха 5-то място в отборното класиране по нации. Сега обаче предстоят повече от интересни срещи между тях за индивидиалната титла от Държавното първенство.

Турнирът ще се проведе по швейцарската система в 7 кръга, утвърдена от ФИДЕ. При равенство се прилага показателят „Бухолц- Медиана”.

Класиралите се до 3-то място получават плакети и медали и грамоти за участието си. Шампионатът ще бъде ръководен от съдиите Боряна Строкова и Петя Караиванова. Победителите ще бъдат известни в неделния ден в 11:00 часа. 

Pin It on Pinterest